Üniversite, memurlarını, gececi ve gündüzlü olarak sınıflandırabilir mi? Bir memur sürekli olarak gece vardiyasında çalıştırılabilir mi?

Kamu Denetçiliği Kurumu, üniversitede çalıştığı andan itibaren gececi olarak görevlendirilen memurlara ilgili olarak, işlemin hakka ve hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Haziran 2018 16:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Üniversite, memurlarını, gececi ve gündüzlü olarak sınıflandırabilir mi? Bir memur sürekli olarak gece vardiyasında çalıştırılabilir mi?

Biz sözleşmeli personel, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde 26/1/2011 tarihinde göreve başlamıştır. Bu kişinin çalışma saatleri 17.30 - 8.30 olacak şekilde belirlenmiştir.

Sözleşmeli personel 2001 yılında memur kadrosuna geçirilmiştir.

Göreve atandığından bu yana gececi olarak çalışmakta olan personel, hem evlendiğini hem uzun yıllardır sürekli gece mesaisinde çalışmış olduğunu belirterek, gündüze geçmek istemiştir. Üniversite ise bu talebi reddetmiştir.

30 Aralık 2017 tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuran memur, aynı birimde görev yaptığı ve aynı statüde olduğu tüm personelin, yirmi dört saat esasıyla sunulan kamu hizmetinin icrasında aynı külfetlere katlanmasının eşitlik ilkesinin gereği olduğunu belirtmiş ve KDK'dan dönüşümlü vardiya sistemi kurulması için karar alması talebinde bulunmuştur.

KDK yaptığı incelemede, bir personelin kendi rızası dışında sürekli gece çalışmaya zorlanamayacağına karar vermiştir. Kararda, 657 sayılı Kanun'da genel olarak Devlet memurlarının çalışma saatlerine ilişkin bu şekilde(gececi/gündüzcü) bir ayrım yapılmadığına yer verilmiştir.

Kararı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber