4 adayın başarılı olduğu sınavda, Ombudsman 2. sınav hakkı verilmesini istedi

Kamu Denetçiliği Kurumu, 13 kişinin girdiği ama sadece 4 adayın başarılı olduğu sınavda adaylara 2. bir sınav hakkı verilmesini istedi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Mayıs 2018 17:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
4 adayın başarılı olduğu sınavda, Ombudsman 2. sınav hakkı verilmesini istedi

31.05.2017-01.06.2017 tarihlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı yeterlik sınavı yazılı bölümünden yeterli not alınmadığı gerekçesiyle sözlü sınava giremeyen Müfettiş Yardımcı tarafından, sınav kağıtlarının tekrar değerlendirilmesi, müfettiş yardımcısı olarak mesleğe devam etmesinin sağlanması, sınavın yeniden yapılması, ikinci sınav hakkı verilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu(KDK)na Başvuru yapılmıştır.

KDK kararında, aynı Bakanlık bünyesinde çalışan uzman ve denetmenlerin sınav konularının ayrıntılı olarak düzenlenmesine rağmen, Müfettiş yardımcılarının daha önce 8 ayrı unvanın sorumlu olduğu alanların tamamından sorumlu tutuldukları halde sınav konuları ilan edilmeden belirsizlik içerisinde sınava alındıklarını; yardımcılık süresince yetiştirildikleri alanlarla sınavda sorumlu tutuldukları alanların orantısız olduğunu; 13 müfettiş yardımcısından 9 unun yazılı sınavı geçememesi dolayısıyla %70 oranındaki bir başarısızlığın İdare açısından makul karşılanmaması gerektiğini, 4 gruba ilişkin cevap anahtarları incelendiğinde cevap anahtarlarının 25-7-12-6 sayfa oldukları ve bu durumun her gruba 3'er saat verildiği dikkate alındığında istenilen cevaplar ve verilen süre açısından orantısızlık oluşturduğunu belirtmiştir.

KDK bu tespitleri yaptıktan sonra, pek çok Kurumun mevzuatında personeline 2. sınav hakkı veya bütünleme hakkı verildiği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki uzman ve denetmen kadrolarında bulunanlara da 2. sınav hakkı verildiği hususlarını da göz önüne alarak başvuranın mağduriyetinin giderilebilmesi için hakkaniyet gereği şikayete konu yeterlik sınavında elenenleri de kapsayacak şekilde 2. sınav hakkı verilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

KDK, kararının sonuç bölümünde, başvuranı da kapsayacak şekilde 2. yeterlik sınav hakkı verilmesi yönünde mevzuat değişikliği yapılması için Gümrük Ve Ticaret Bakanlığına tavsiyede bulunmuş ve Gümrük Ve Ticaret Bakanlığınca karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde KDK'ya bildirilmesini zorunlu kılmıştır.

Kararı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber