Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı

CHP'nin 230 sayfadan oluşan ve "Millet için geliyoruz" sloganıyla hazırlanan seçim bildirgesi açıklandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2018 12:35, Son Güncelleme : 26 Mayıs 2018 15:55
Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı

CHP Seçim Bildirgesi'nde, "Askerlik süresini kısaltacağız. Üniversite öğrencilerinin askerlik hizmetini yaz tatillerinde 3'er aylık dönemlerle tamamlamalarını sağlayacağız." ifadelerine yer verildi.

CHP'nin 230 sayfadan oluşan ve "Millet için geliyoruz" sloganıyla hazırlanan seçim bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, cezaevindeki ogrenci mahkumların harclarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı tarafından karsılanacağı, ögrenci mahkumların infazlarını egitim gorecekleri ildeki cezaevlerinde tamamlayacakları kaydedildi.

Genclik Garantisi Programı kapsamında gençlere istihdam, ucretli staj, egitime devam ya da issizlik destegi seceneklerinin sunulacağı ifade edilen bildirgede, üniversiteden yeni mezun olmus, is arayan yoksul genclere ISKUR'a kayıtlı olmaları halinde 750 lira issizlik destegi verileceği vadedildi.

Bildirgede, genc girisimcilere de 200 bin liraya kadar faizsiz kredi olanagı ve 5 yıllık gelir vergisi muafiyeti getirileceği belirtildi.

- Çocuklara ücretsiz temel sağlık hizmeti

Cocuk Koruma Kanunu'nun BM Cocuk Hakları Sozlesmesi'ni temel alarak, yeniden duzenleneceği belirtilen bildirgede, temel saglık hizmetlerinin, her cocuk icin tumuyle ucretsiz yapılacağı kaydedildi.

Anayasa Mahkemesinin siyasi etkilerden arındırılacağı ve yapısının değiştirileceği vaadinde bulunulan CHP Bildirgesinde, "Üyelerinin bir kısmının Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Barolar Birliği Genel Kurulunca doğrudan seçimle kalan üyelerininse TBMM'de nitelikli çoğunluk ile seçilmesini sağlayacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

Cocuk mahkemelerinin ve yargılama sureclerinin yeniden yapılandırılacağı, suc tipine bakılmaksızın tum cocukların yargılanmasının bu mahkemelerce yapılacağı belirtilen bildirgede, Yargıtayda cocuklarla ilgili davaları inceleyecek ayrı bir daire kurulacağı bildirildi. Bildirgede, 18 yaşına geldiğinde yetiştirme yurdundan ayrılmak zorunda kalan kimsesiz çocuklar arasından arzu edenlerin kamuda istihdam edileceği ifade edildi.

Bildirgede, kamuda ve ozel sektorde engelliler icin ayrılan bos kadroları doldurarak, 50 bin engelliye istihdam saglanacağı vadedildi.

- Yaslılık hastaneleri kurulacak

Gelir kriteri nedeniyle kesilen evde bakım aylıklarının yeniden baglanacağı aktarılan bildirgede, evde bakım hizmeti sunulmasında sadece engelli bireyin gelirinin dikkate alınacağı, evde bakım aylıgı alanların sosyal guvenlik kapsamına dahil edileceği kaydedildi.

Yaslılara sunulan temel saglık hizmetlerinden katılım payı alınmasına son verileceği belirtilen bildirgede, önleyici saglık hizmetleri ile erken tanı ve tedavi hizmetlerinin sunuldugu yaslılık (geriatri) hastaneleri kurulacağı ifade edildi.

- "Tuketici Hakları Ust Kurulu" kurulacak

"Tuketici Hakları Ust Kurulu"nun kurulacağı belirtilen bildirgede, şunlar belirtildi:

"Tuketicilerden alınan kredi dosya masrafları, kart aidatları, elektrik kayıp kacak ve sayac okuma bedellerinin iadesini saglayacagız. Belediyelerin yurttaslardan asfalt parası alması uygulamasına son verecegiz. Yurttasların faturalarına yansıtılan TRT paylarını ve elektronik cihazlarda ek maliyete neden olan TRT bandrolu uygulamasını kaldıracagız."

- Taşımacılara 0,25 kurus mazot destek primi

Bildirgede, şoförlere verilecek destekler anlamında, arac kilometre kayıt sistemini gelistirerek, 12 ton kapasiteli arac kullanan tasımacılara litrede ortalama 0,25 kurus mazot destek primi odeneceği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Trafik sigortalarında yüzde 10 SGK, yüzde 5 BSMV kesintilerini kaldırarak, Trafik Sigorta Police fiyatlarında dusus saglayacagız. Uluslararası, sehirler arası ve sehir ici nakliye ve yolcu tasımacılıgında kullanılan 20 yas uzeri araclar icin hurda destegi vererek tasıtların yenilenmesini saglayacagız. Ticari taksiler ve okul tasıtlarının 5 yılda bir yenilenirken OTV'den muaf tutulmalarını saglayacagız."

- TUSAK kanun tasarısı taslagı iptal edilecek

Sanatsal faaliyetleri desteklemek, sanat kurumlarının ozerkligini ve kurumlar arası es gudumu saglamak amacıyla Sanat Ust Kurulu oluşturulacağı anlatılan bildirgede, sanat alanında yapılacak yasal düzenlemeler şöyle:

"UNESCO Kulturel Ifadelerin Cesitliliginin Korunması ve Gelistirilmesi Sozlesmesi'ni imzalayarak yururluge sokacagız. TUSAK kanun tasarısı taslagını iptal edecek, sanat kurumlarının ozerkligini ve ozgurlugunu koruyacagız. Sanat ve kultur alanında, siyasi, keyfi yasak ve sansurleri cıkaracagımız bir Sanat Yasası'yla onleyecegiz. Dagıtım ve yayın aglarındaki tekellesmeye son verecegiz. Eserlerin yayın, yayım ve dagıtımında fırsat esitligini saglayacagız.

Dijital yayıncılıgın gelismesi icin bilesenlerin katılımı ile birlikte gereken hukuksal duzenlemeleri tamamlayacagız. Sanatcıların eserlerinden dogan mali haklarının hakkaniyetsiz bicimde tumden devredilebilmesinin onune gececegiz. Kultur Bakanlıgını, ayrı bir bakanlık haline getirecegiz. Emlak vergilerinden alınan, Tasınmaz Kultur Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı'nı amacına uygun harcayacagız."

- Spordaki düzenlemeler

CHP Bildirgesinde "Spor" başlığında bu alanda yapılacak düzenlemelere de yer verildi.

"Passolig ve e-bilet uygulamalarını kaldıracağız" değerlendirmesinde bulunulan bildirgede, Sporda Şiddet Yasası'nın demokratik bir yaklaşımla yeniden düzenleyeceği vurgulandı.

Bütün spor emekçilerinin sosyal güvence ve sendikal haklara kavuşabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağı belirtilen bildirgede, Devlet Personel Kanunu içerisinde spor hizmetleri sınıfı oluşturulacağı, ulusal spor hukukunun ise uluslararası spor hukuku ile uyumlu hale getirileceği bildirildi.

- Yollara yeniden planlama ve inceleme sözü

Karayolu yatırımlarının yeniden ÇED kapsamına alınmasının sağlanacağı ve bu yönde yasal düzenlemelerin yapılacağı vaadine yer verilen bildirgede, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin, doğayı ve halk sağlığını tahrip eden unsurlarından arındıracak biçimde yeniden ele alınacağına işaret edildi.

Çanakkale Köprüsü ve otoyol geçişinin bölgenin tarihi dokusuna, doğal varlıklarına zarar vermeyecek biçimde yeniden planlanacağı vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Karadeniz Sahil Yolu'nun yaratmış olduğu tahribatları en aza indirecek önlemleri hızla hayata geçirecek, denizle bağlantısı kopan yerleşim alanlarının yeniden denize bağlanmalarını sağlayacağız. İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'ni fiziki, mali ve çevresel anlamda yeniden değerlendireceğiz. Çimento fabrikalarımızın üretim fazlası olan çimentonun değerlendirilmesi için yeni inşa edilecek yollarda çimento betonu kullanılmasına öncelik vereceğiz."

- Askerlik süresine düzenleme

Askerlik süresinin kısaltacağı sözü verilen CHP Bildirgesi'nde, "Üniversite öğrencilerinin askerlik hizmetini yaz tatillerinde 3'er aylık dönemlerle tamamlamalarını sağlayacağız." ifadeleri kullanıldı.

Askerlikle ilgili düzenlemeler, bildirgede şu şekilde yer aldı:

"Er ve erbaşlara ödenen aylık harçlıkları artıracağız. Bu kapsamda çavuş, onbaşı ve er harçlıklarını sırasıyla 500 lira, 450 lira ve 400 liraya yükselteceğiz. Bu tutarları, her yıl memurlara yapılan zam oranında artıracağız. Er ve erbaşları askerlikte geçirdikleri dönemde sigortalı sayacak, primlerinin devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız. Askerlik dönüşü iş bulamayan yurttaşlarımıza altı aya kadar işsizlik maaşı vereceğiz."

Tüm şehit ailelerine ve gazilere yeşil pasaport verileceği aktarılan CHP Bildirgesi'nde, şehitlerin 18 yaşından büyük olan ve öğrenci olmayan çocuklarının kişi sınırlaması olmaksızın, kamu kurumlarında istihdam edilebilmesinin sağlanacağı vurgulandı.

Bildirgede ayrıca, "Gazi ve şehit çocuklarının eğitim hayatlarını burslu olarak sürdürebilmeleri için gerekli desteği sağlayacağız. Tüm gazilerin sağlık güvencelerini, milletvekilleriyle eşit seviyeye getireceğiz. Gazilere ikinci iş hakkı ve 3000 günde emeklilik hakkı vereceğiz. Terörle mücadelede yaralanan tüm TSK mensuplarına gazi statüsü vereceğiz." açıklamasında bulunuldu.

Bildirgede, astsubaylara 3600 ek gösterge hakkı tanınacağı da belirtildi.

Bireysel silahlanmayı kısıtlama ve denetlemeye yönelik yasal düzenlemelerin hayata geçirileceği ifade edilen bildirgede, silaha erişimin zorlaştırılacağı, silah edinme yaşının ise 21'e çıkarılacağına değinildi.

- Ulusal İlaç Politikası

Bildirgenin, "Ulusal İlaç Politikası" başlığında ise eşdeğer ilaç uygulamasından doğan mağduriyetlerin giderileceği bildirildi.

Kanser ilaçları başta olmak üzere, ilaca erişimin önündeki tüm engellerin kaldırılacağı ifade edilen bildirgede, "Yaygın kullanılmayan ilaçları tek elden ithal ederek, ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Yerli ilaç endüstrisini teşvik edeceğiz. İlaç ve aşı konusunda dışa bağımlılığı kademeli şekilde azaltacağız." vaadinde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber