Ölmeden buraya gitmelisiniz... Fethiye'de görülmesi gereken yerler

Ölmeden Fethiye'ye gitmelisiniz... Furkan Kumyaka sizlerin için gezdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mayıs 2018 23:59, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:45
Ölmeden buraya gitmelisiniz... Fethiye'de görülmesi gereken yerler

Fethiye, çocukluğumuzdan beri ders kitaplarında gördüğümüz Ölüdeniz'in de içinde bulunduğu ve eşsiz güzelliklerle dolu bir turizm cenneti. Fethiye'yi anlatmaya bir yerden başlamak imkansız gibi, çünkü sonu da aynı şekilde yok. Çoğunlukla İngiliz ve Alman turistlerin gözde mekanı olan Fethiye, ülkemizdeki en gelişmiş turizm alanlarından. Buraya hangi mevsim giderseniz gidin mutlu dönersiniz. Muğla il sınırları içinde bulunan Fethiye konum olarak Antalya ile de komşu. Doğanın her çeşidine doymak isteyenler için bavulunuzu hazırlamaya başlayın.

FETHİYE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Fethiye'yi iki ana bölümde anlatmam gerekiyor. Çünkü çok geniş bir alanda, bir çok imkanı mevcut.

1- Fethiye Merkez ve Çevresi

Kayaköy

Kayaköy, Fethiye merkezin hemen sonundaki marinadan devam ettikten sonra gelen köy yolundan devam edilerek gidilen tarihi bir yerleşim yeri. Kayaköy'e varmadan yolun hemen başında karşınıza gelen Myra Antik kentindekilere benzer kaya mezarları ve yerleşimlerini görmeden geçmeyiniz. Kayaköy'ün büyüsüne kapılmadan önce ufak bir hazırlık olacaktır sizin için.

Kayaköy'ün bugünkü halini anlatmadan önce tarihinden bahsedelim. Hakkında bir çok belgesel çekilen ve bir çok habere konu olan Kayaköy yıllar önce bir Rum köyü olarak kurulmuş. Şehrin tamamı yontulan kayalar ile yapılmış. Şehir yerleşimi burada her ne kadar 5000 yıl kadar önce başlamış olsa da evler 1800'lü yıllarda inşa edilmiş.

Rumca adı Levissi olan köy mübadele sonrası boşaltılmış. Buradaki ailelerin tamamı Yunanistan'a göçmüş. Ardından buraya yerleşen Türk köylüler evleri kullanmak yerine çevresine yeni bir köy kurmuş. Köydeki kahvede otururken öğrendiğim bilgilere göre yakın zamanda burayı Hollandalı bir mimar keşfetmiş. Bu kadar güzel olduğunu görünce evlerden birini restore edip içinde yaşamak istemiş.Çevresindeki insanların ve çoğunlukla İstanbul çevresinden gelen entellektüellerin de çabaları ile burası bir sanat köyü haline getirilmeye başlanmış. Köy kahvesinde bir yanda amcalar kasketleri ile çay içerken diğer yanda uzun saçlı, güneş gözlüklü abilerimiz renkli saçlı ablalarımız çay içebiliyor. Tabi bu yapıdan herkes memnun. Köy Fethiye merkezine, Ölüdenize ve bir çok koya da çok yakın mesafede. Tarih ve doğal hayatı yaşayabilir, sanat atölyelerini ziyaret edebilirsiniz.

Büyük Boncuklu Koyu

Fethiye'ye gidince bütün plajlar kalabalık olacaktır. Bu kadar güzellik doğal olarak bir o kadar da insan çekiyor. Fakat Büyük boncuklu ve Küçük Boncuklu koyları birer istisna . Şehrin 4-5 km uzaklığında bulunan bu koylarda sessiz sakin dinlenebilirsiniz. GÜnlük ihtiyaçlarınız için ise tesisler bulunmakta. Denizi Çalış Plajına nazaran daha sakin. Çam ağaçlarının dibinde huzurlu bir deniz günü geçirmek isterseniz bu koyları tercih edebilirsiniz.

Gemile Koyu

Gemile Koyu ve ya Gemiler Koyu olarak da bilinen bu koy, Kayaköy'den geçtikten sonra yolun takip edilmesiyle birlikte bulunuyor. Yolun son noktası olan koy sakinliği ve berrrak deniziyle alternatif bir denize giriş noktası.

Çalış Plajı

Çalış Plajı ise Fethiye'nin merkez plajı. Konaklama açısından de avantajlı bir durumda bulunan Çalış, bir çok Fethiye sahilinin aksine kumsaldan oluşmakta. Düzenli bir şekilde oluşturulmuş ve sürekli temizlenen bu uzun sahil Fethiye merkezde konaklayanlar için bir adım uzaklıktaki yüzme noktası. Merkezi yerde olduğu için sahil çevresinde her türlü imkanı kolayca bulabilirsiniz.

2- Ölüdeniz ve Çevresi

Milli Park

Ölüdeniz (Blue Lagoon) Mavi Lagün Milli Park'ı fotoğraflar gördüğünüz yerin havuz gibi görünen kısmı. Buraya giriş ücretli olup özel koruma alanıdır. Milli Park içerisinde duş, tuvalet, büfe, kafe ve şezlong gibi bir çok imkana sahip. Denizin dalga etkisinden uzak olduğu için tuzlu bir göl havasında olan bölümde çocuklarınızla rahatça yüzebilir, hemen derinleşmeyen suyun tadını çıkarabilirsiniz. Lagün çevresinde de konaklamak amacıyla oteller mevcut.

Faralya Köyü ve Kelebekler Vadisi

Faralya, Ölüdenize 10 km mesafede bulunan bir köy. Güzeller güzeli kelebekler vadisinin hemen üzerinde bulunan köyde aşağıda deniz ve hemen yukarıda orman olduğu için alabileceğiniz en temiz oksijeni de içinde barındırmakta. Fethiye ve Ölüdeniz size kalabalık kalabalık geldiyse burası tam size göre. Sanırım dünyanın en güzel manzaralı köyü burasıdır.

Kelebekler Vadisi,Faralya'nın aşağısında kalıyor. Buraya iki tip gidiş imkanı mevcut. Birincisi Ölüdenizden tekne ile gitmek. Sizi sabah başlayan turlarla götürüyorlar. Ücreti ise 20 tl . Sonra istediğiniz saatte dönen tekne ile geri gelebiliyorsunuz. Yani tek tekneye bağlı değilsiniz.

İkinci alternatif ise Faralya'dan yürüyerek inmek. 45 dakikalık bir iniş yapıyorsunuz. Yaptığınız inişte iple inilen kısımlar da bulunuyor. Aşınmış taşlarda kayma ihtimaline karşı koyulmuş ipler de parkurda ayrı bir heyecan katıyor. Faralya iniş parkurunun çevresinden ise mükemmel manzaralar yakalayabilirsiniz.

Faralya'nın eşsiz doğasında en güzel gün batımı ise George House Faralya dan izleniyor. Konaklamak için bölgenin en güzel noktasında bulunan George House sizi evinizde hissettirecektir. Bir aile işletmesi olan George House'ta evinizde tatil yapar gibi hissedeceksiniz. Vadi manzaralı havuzu ,kalabalık olmaması ,Faralya'lı ablalarımızın yaptığı yerel harika yemekler ile daha da güzelleşiyor. Sanırım konaklama yaptığım yerlerde yemek yerken en çok zevk aldığım yer burası. Yemek esnasında çevrenizden ,"harika" "mükemmel" "tarifini isteyeceğim" seslerini duymanız ise pek olası. Ölüdeniz ve Fethiye'ye nazaran daha hesaplı olan konaklama ücretlerini internet sitelerinden burayı tıklayarak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Faralya Köy muhtarı olan Hasan Bey çevre hakkında onlarca ilginç bilgi öğrenebilirsiniz. Taksi imkanı da bulunan George House havuzu, doğası, konumu ile Faralya'daki tek tercihim. Ölüdeniz'e 10 ,Kabak Koyuna 8 km mesafede olan George House'un hemen önünden geçen dolmuş ile de ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Kabak Koyu

Kabak Koyu bölgenin kara yolu ile gidilebilen son koyu. Bölge sakinliği ve butik yaşantısı ile biliniyor. Turkuaz denizi ve mükemmel sahili ile yukarıdan görür görmez aşık olacağınız bir yer burası. Bölgede yıllardır düzenli olarak Yoga etkinlikleri düzenleniyor. Bu kadar huzuru ve sakinliği bir arada bulabileceğiniz nadir yerlerden biri. Ayrıca Likya Yolundan biraz mesafe kat ederek şelaleye de varabilirsiniz. Ormanın içinden gidilerek yürünen bu yolda bir çok yürüyüşçü ile de karşılaşabilirsiniz. Sahilde duş ve tuvalet imkanı bulunuyor. Çevresinde ise bir çok yemek yeme konaklama alanı mevcut. Kendine özgü eğlenceleri ve yaşantısıyla Kabak Koyu sizleri bekliyor.

Alınca

Alınca bölgenin en izole yeri .Buraya toplu taşıma ile gidemiyorsunuz. Ya taksi tutmanız ya da özel aracınızla gitmeniz gerekiyor. Burasını daha önce duymadığınıza eminim. Genel olarak Likya Yolu yürüyüşçülerine hitap eden bu yer yaz dönemi ise burayı keşfedenler ve kulaktan kulağa duyanlar tarafından ziyaret ediliyor. Bölgede bir iki konaklama tesisi mevcut. En çok tercih edileni ise kamping ve bungalov (ağaç ev) hizmeti veren Catchy Kamping. Alınca dediğinizde karşınıza da burası geliyor. Catchy Kampingde 16 yatak kapasitesi mevcut. Yerler dolmadan rezervasyon yapmak isterseniz tıklayabilirsiniz. 6 bungalov ve iki normal oda bulunuyor. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil kişi başı 100 tl . Akşam gün batımında eşsiz "Cennet Koyu" manzarası hakkını veriyor. Dünya'da gizli bir yer keşfettiğiniz duygusuna kapılabileceğiniz nadir yerlerden biri de burası. Catchy'de konaklarsanız eğer ,muhteşem ayranlarından içmeyi unutmayın.

KALACAK YER ve YEMEK İÇME

Fethiye genelinde alternatifleriniz çok fazla. Kamping, pansiyon, bungalov, hostelden 5 yıldızlı kompleks otellere kadar bir çok seçeneğiniz mevut. Fethiye'de kalmak isterseniz fiyatlar gecelik 100 tl den başlayıp 800 tl ye kadar gidebiliyor. Ölüdenizde ise büyük otellerin de dahil olması ile fiyat daha da fazla artabiliyor. Sezonda ortalama 150-300 lira arası otellerde kalmanız mümkün. Özellikle belirttiğim konaklama yerleri dışında hizmetler genel olarak eşit seviyede.

Bölgedeki yeme-içme genel olarak yabancı turistlere dönük olsa da bizim mutfağımızdan da en güzel şekilde bulabiliyorsunuz. Bölgede en çok tercih edilen yiyeceklerden biri de kavun içi dondurma. Yemeden dönmeyin, pişman olursunuz.

Konaklama için ise en iyi alternatifler bulabilmek isterseniz hotels.com, enuygun, tatil.com gibi sayfalardan otel fiyatlarını karşılaştırabilir, arzunuza ve kesenize göre bir tercih yapabilirsiniz. Sakin ve en hesaplı konaklamalarınız için önerilerimi dikkate alıp kar kalan kısmı ile bölgenin zengin çeşitteki etkinliklerine katılabilirsiniz.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Fethiye ulaşım olarak epey gelişmiş bir yer. Şehir geniş olduğu için aktarma yapmaız gereken zamanlar olabiliyor. Genel olarak her dolmuş merkeze gidiyor ve oradan ikinci aktarma ile her yere ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Dolmuş ücretleri ise diğer şehirlere nazaran biraz pahalı. Sık sık geçen dolmuşlar sayesinde beklemeksizin her yere gidebiliyorsunuz. Taksi ücretleri de yine pahalı. Tatil bölgesinde olmanın bu gibi eksileri mevcut.

Fethiye merkezinde aklınıza gelen her ihtiyacınızı bir çok alternatiften sağlayabilirsiniz. Bir çok markanın da bulunduğu alışveriş merkezi ise terminale oldukça yakın. Bir çok büyük market zinciri ve yerel dükkanlarda diğer ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ölüdeniz ise Fethiye'ye nazaran daha kısıtlı imkanlara sahip. Ama orada da her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Hisarönü ise akşam eğlenceleri için oluşturulmuş Fethiye ve Ölüdeniz'in tam ortasında yer alan çok güzel ve sıcak bir yer. Şehirde bir çok etkinlik yapabilirsiniz.

ETKİNLİKLER

Yamaç Paraşütü

Fethiye denince akla gelen ilk şey tabiki de yamaç paraşütü. Kapadokya için balon neyse Ölüdeniz için de yamaç paraşütü de odur. Lagün manzarasına karşı uçak isteyenler için fiyatlar 400-500 lira arası ve hava şartlarına göre uçuşunuz 30-45 dk arası sürüyor. Günün her saati uçuşlar oluyor. Sabah 7 ile akşam 6 arasında uçuşlar mevcut. Yarım saatlik araç ile çıkıştan sonra Babadağ'a ulaşılıyor. Uçuş için üç farklı yükseklik var. Havaya bağlı olarak en uygunundan ayaklarınızı yerden kesiyorsunuz. Geriye hayatınızda yapabileceğiniz en özel şeylerden biri olan Babadağ'dan Lagün'e uçmak kalıyor.

At Turu

At turu gün içerisinde iki kez oluyor. Sabah 8.30 ve ya 15.30 da otelden alınıp götürülmesi de dahil 3 saat sürüyor. Atlarla birlikte 1 saat kadar vakit geçiriliyor. Bölgenin en güzel çiftlik arazisinde at ile bağ kurmanın bedeli 70 tl.

Tekne Turu

Bölgenin en güzel koylarını keşfetmenin bir başka yolu da tekne turuna çıkmak. Sabah 11 de hareket başlıyor. Gün içerisinde birbirinden güzel koyları geziyorsunuz. Gezide öğle yemeğinde ,ızgarada pişirilen balık ya da tavuk;yanında makarna ve salata ikram ediliyor. Leziz ve doyurucu öğle yemeğinden sonra tekne eğlenceleri devam ediyor. Akşam 6 da dönüş yapılmış oluyor. Ölüdeniz'de tekne turu yapmanın ücreti ise 50-60 tl arası.

Safari

Paraşüt ile uçuşun ardından gelen en güzel etkinlik ise Safari. Safari ile Saklıkente, Tlos antik kentine, yeşilin ve soğuk suyun adresi Yakapark'a ve Gizlikent şelalesine gidiyorsunuz. Bunların üstüne bir de çamur banyosuna gidiyor ve su savaşları eğlencesine katılıyorsunuz. Tam gününüzü alan bu bir araba dolusu eğlence 8,30 da otelden alınmanız ile başlıyor. Akşam 18,30 da biten çılgın bir günün bedeli 60-70 lira arası.

12 Adalar Turu

12 adalar turu sabah 9 da otelden alınmanız ile başlıyor. Gününüzü bir yelkenli ile geçirmek ister miydiniz ? Göcek ve Fethiye arasındaki 12 adayı kapsayan gezide adaların hepsinde vakit geçiriyorsunuz. Bölgedeki en özel tekne turlarında biri olan 12 adalar turunda açık büfe yemeğiniz de dahil. Fiyatı ise 75 tl.

Atv Motosiklet Safarisi

Atv safari sabah saat 8:30, 12:30,15:30 olarak 3 günde kez oluyor. Diğer etkinlikler gibi otelden alınma ile başlıyor. 3 saat süren tur 30 hektarlık bir alanda yapılıyor. 1 saat 15 dk civarında ,motosiklet üzerinde sürüyor. Atv ye tek kişi biniş 110, iki kişi biniş 140 lira.

Dalyan turu

Ülkemizdeki en ilginç diğer bir coğrafi bölgesi ise Dalyan. Denizden içeriye doğru menderesler halinde yol alarak yaptığınız tekne turu 8:30 da başlıyor. Akşam 18:30 'a kadar süren etkinlikte plaja giriş, açık büfe yemek ve çamur banyosu dahil 90 lira ücret var.

Diğer etkinlikler hakkında bilgi almak için Ölüdeniz'in en profesyonel aktivite merkezi olan "Deep Blue Aktivite Merkezi"nden ulaşabilirsiniz.

FETHİYE'YE NASIL GİDİLİR ?

Uçakla :

Fethiye'ye uçakla gitmek isteyenler için Dalaman Havalimanı'nı kullanmanız gerekiyor. Dalaman havalimanı Fethiye şehir merkezine 30 dk. mesafededir. Dalaman havalimanından kiralayacağınız bir araçla yada transfer yapan firmalar ile gelebileceğiniz gibi taksi ile Dalaman merkezine gelip buradan Fethiye'ye 30 dk. bir kalkan otobüsler ile de gelebilirsiniz. Ayrıca havalimanından kalkan HAVAŞ servisleri de direkt olarak sizi Fethiye terminaline götürmekte.

En hesaplı biletleriniz için zaman çizelgesine göre indirimleri takip edebileceğiniz Turna.com 'un Dalaman uçuşlarına şimdi bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Karayolu :

Karayolu ile Fethiye'ye gelmek isteyenler için Afyon-Çavdır yönünden, Muğla üzerinden ve ya Antalya-Kaş üzerinden gelebilirsiniz. Şehre her yerden otobüs ile de ulaşabilmek mümkün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber