İzmir'in en sakin beldesi Selçuk'ta, hangi güzellikler bizi bekliyor?

Selçuk; İzmir'in en sakin beldesi, huzurlu yaşamı ve denizi ile bilinir. Elbet Selçuk'u duymuşsunuzdur. 2012 yılında dünyanın sonu gelecek ama kurtulan tek yer "Şirince" olacak söylentisi ile de ülkemizde ve dünyada da tanınmaya başlayan Selçuk, ülkemizdeki en önemli antik kentlerden Efes'i de içinde barındırıyor. Furkan Kumkaya, memurlar.net için yazdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:44
İzmir'in en sakin beldesi Selçuk'ta, hangi güzellikler bizi bekliyor?

Selçuk; İzmir'in en sakin beldesi, huzurlu yaşamı ve denizi ile bilinir. Elbet Selçuk'u duymuşsunuzdur. 2012 yılında dünyanın sonu gelecek ama kurtulan tek yer "Şirince" olacak söylentisi ile de ülkemizde ve dünyada da tanınmaya başlayan Selçuk, ülkemizdeki en önemli antik kentlerden Efes'i de içinde barındırıyor.

Selçuk emekli yaşamı ve sakinliği ile ön planda. Şirince ise Beypazarı, Taraklı, Cumalıkızık gibi tarihi evlerle ve kendine özgün doğal besinleriyle ünlü. 2012'deki söylentiye inanıp gelen binlerce insan sayesinde ünü daha da artan Şirince günümüzde de hala binlerce turist ağırlamaya devam ediyor. Tarih, kültür ve doğal yaşamın iç içe olduğu Selçuk'ta bizi neler bekliyor bakalım.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Selçuk

Şirince ve Efes'i anlatmadan önce Selçuk merkezin güzelliklerinden bahsedelim.

Selçuk Kalesi

Şehir, ülkemizde yapısını hala koruyabilen en büyük kalelerden birine sahip. Şehrin tam ortasından yükselen Ayasuluk tepesinin üzerinde kurulu alan Selçuk Kalesi. Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerini görmüş. Bir çok eklemeler ile bugünkü halini almış. Görülmeye değer bir kaledir. İçinde taş sokaklar, tarihi sarnıçlar, cami ve kilise bulunmakta. Epey geniş bir alanda gezebileceğiniz bu yeri, tarihi açıdan önemli kılan diğer bir diğer özellik ise İncil nüshalarından birini, St. Jean adlı Papazın, Ayasuluk tepesinde oturup yazdığı rivayetidir.

İsa Bey Camii

İsabey Camii, 1375 yılında inşa edilmiş olup onu özel kılan en önemli tarafı, yapılırken, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağının sütunlarından faydalanılmış olmasıdır. Hemen yakınındaki St. Jean Kilisesi, Artemis Tapınağı gibi bir çok dini inancın bir arada olduğu bu bölgeye ise Otogardan 2 dakikalık yürüme ile ulaşabilirsiniz.

Şehir merkezinde tarihi su kemerlerinin altında dinlenebilir, çay ve kahve molası verebilirsiniz. Artemis tapınağından geriye, üstüne göçmen leyleklerin yuva kurduğu tek bir sağlam sütun kalmış. Şehirde konaklayacakların mutlaka uğraması gereken diğer yer de hemen Otogar'ın dibinden başlayıp, geniş bir alana Cumartesi kurulan semt pazarı. Egeli köylülerin topladığı taze sebzeleri, bölgenin otlarını ve çeşitli meyveleri görebileceğiniz bu büyük pazarda, A'dan Z'ye her şeyi bulabilirsiniz. Turunç ağaçlarının arasında bir şehir turu sizi bekliyor.

Yedi Uyurlar (Uyuyanlar)

Bir çok dinde oradaki batıl inancı reddeden ve sonradan yolculuğa çıkıp, bir mağarada 300 yıl kadar uyuyan 7 kişiden bahsedilir.

Roman dönemindeki hikayeye göre, Roma imparatorlarından Decius putperest olduğu için buyruğu altındaki herkesi putlara tapmaya zorlamış. Sarayda çalışan altı genç, putlara tapmayı kabul etmemişler. Gençler saraydan kaçıp yakınlarda bulunan Panayır Dağına giderken aynı inançta olan bir çobanla tanışırlar, o da bunlara katılır. Dağa yaklaştıklarında, çobanın gösterdiği gözden uzak bir mağaraya girerler. Mağarada sürekli olarak dua edip af dilerler. Gençlerin kaçtıklarını öğrenen kral, takip ederek mağaranın önüne kadar gelir. Dışarı çıkmayıp, içeride ölmeleri için mağaranın ağzını sıkı sıkıya kapatır. İnanca göre gençler ölmez ve yüzyıllarca burada uyumaya devam ederler. Kur'an-Kerim'in Kehf suresine göre, daha sonra ilahi bir şekilde uyanırlar. Şehir ve yaşayanlar değişmiştir. Hatta kralın bile Hristiyan dinini kabul ettiğini öğrendikten sonra bir daha uyanmamak üzere tekrar uykuya dalarlar. Bu efsane Hristiyanlık dinine göre yeniden uyanma olarak kabul edilir. Yedi uyurlardan kitabımız Kuran'da da bahsetmektedir. Yedi uyurlarla ilgili olduğu düşünülen mağaranın, Efes antik kenti yakınlarındaki Panayır Dağında olduğu bir çok Hristiyan kaynağı tarafından doğrulanmaktadır. Ayrıca Dünya genelinde bu tip 33 adet daha yerleşim yeri vardır. Bunların 4'ü ülkemizde olup en bilineni Mersin'in Tarsus ilçesindedir.

MERYEM ANA EVİ

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Meryem Ana evini önemli kılan şey, Meryem Ana'nın ölmeden önce burada yaşadığının rivayet edilmesidir. 1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A. Katherina Emerich'in rüyası üzerine, Meryem Ana'nın son günlerini geçirdiği evin, araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Her yıl burayı ziyaret eden binlerce Hristiyan duvarındaki boşluklara dileklerini yazdıkları kağıtları sıkıştırarak dileklerinin kabul olmasını beklemektedir. Ayrıca her yılın Ağustos ayının 15'innde burada büyük bir de ayin düzenlenmektedir.

EFES (EPHESOS) ANTİK KENTİ

Efes ülkemizdeki en büyük antik kentlerden biridir. Selçuk Otogarı'ndan, yaklaşık 5-6 dakika süren bir dolmuş yolculuğu ile alanın önüne kadar gidebilirsiniz. Antik kent, geniş bir giriş ile sizi karşılamakta. Herkül geçidinden sonra, şehrin bir çok noktası arasında bulunan taş yollardan yürüyerek ilk olarak tiyatroya varıyorsunuz.

Zamanının en önemli metropollerinden biri olan Efes'in eşsiz güzellikteki tiyatrosu insanı hayran bırakıyor kendine. Kapasitesi ise 25.000 kişi. Günümüzde şehir stadyumları bile 20 bin kişi civarı kapasiteye sahip. Helenistik çağda tiyatrolar Efes'te olduğu gibi bir tepeye yaslanarak yapılırmış. Bununla benzer olarak düzlük alanlardan ziyade şehir yerleşmelerini de tepeye kurarlar ve düzlüklerden maksimum tarım alanı elde ederlermiş. Tepelerin arasındaki bu metropolün en önemli yerleşimi için ise içeride tekrar para ödeyerek, girilen bir yer vardır. Böyle saçma bir uygulama daha önce görmedim. Belediye çift ücretlendirme isterken ne düşünmüş acaba merak konusu.

Efes denince akla gelen en önemli eser tabiki de "Celsus" Kütüphanesidir. Efes'i, hepimiz bu kütüphanenin görseliyle tanıdık. Celsus Kütüphanesi'nin hikayesi girişinden başlayarak içerisindeki duvarlarda yazan acıklı bir hikayedir. Bir vasiyet üzerine kütüphane Tiberus'un oğlu tarafından babasının mezarı üzerine yapılmıştır. Burada 14000 kadar parşömen olduğu tahmin edilmektedir.

Antik kentin en önemli yapılarından biri de Hadrianus kapısıdır. En ilgi çekici eserler ise sosyal tuvalet ve tanrıça "Nike" kabartmasıdır. Şehir ticari ve normal olmak üzere iki büyük Agoraya sahiptir. Daha önce bilmediğim ilginç bir bilgi ise Efes aslında bir liman kentiymiş. Liman kalıntılarına da ulaşılmış. Küçük Menderes'in alüvyal birikimleri yüzünden şu an yaklaşık olarak 6 kilometre denizden uzaklaşmış.

Ülkemizin en önemli yapılarından birini gezerken size önerim tüm bilgilendirme yazılarını, imparatorların kendi aralarında yaptıkları mektuplaşmaları okuyunuz. Her yazı birbirinden ilginç bilgiler içeriyor.

Müze giriş ücreti 40 TL. Her yazımda önerdiğim gibi bir müzekart almanız faydalı olacaktır. Ayrıca ören yerinin girişinde tuvalet de mevcut.

ŞİRİNCE

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı adı gibi şirince bir köy. Eskiden Rumlar yaşarmış. İzmir'den yaklaşık olarak 1,5-2 saat uzaklıkta. İsterseniz Selçuk'a kadar İzmir'den toplu taşıma ile ulaşabiliyorsunuz. Bulunduğunuz yere göre aktarma yaparak azami 5 liraya, İzmir'den Selçuk'a varabilirsiniz. Selçuk'tan ise dolmuşlar düzenli olarak gitmekte.

Köyde turizm kültürü çok güzel bir şekilde yerleşmiş, lakin biraz pahalı. Ama öyle Karadeniz yaylaları gibi fahiş fiyatlar değil, kabul edilebilir bir pahalılık. Köyde onlarca yerde her yaştan Ege insanı el emeği ile yaptıkları bir şeyleri satıyorlar.

Nar ve Karadut suyu ve kumda kahve en çok tüketilen ürünlerdir. Bunlara ek olarak benim aşık olduğum süt reçelini ve pancar pekmezini mutlaka tadın, ne dediğimi anlayacaksınız. Hem tarihi geçmişi hem de doğal güzellikleri ile eşsiz bir bölge burası. Ülkemizde, kendi tarihimizden kalıntı pek bulamıyoruz. Osmanlı mimarisinin bize kattıklarına bir de Şirince'de mutlaka tanık olun.

Merak edenler için Şirince'ye sadece 800 metre mesafede Nesin Matematik Köyü bulunmaktadır. Nesin Matematik Köyü'ne neden gideceğinizi merak ediyorsanız buraya tıklayarak onlardan dinleyebilirsiniz.

KALACAK YER VE YEME İÇME YERLERİ

Selçuk, bu kadar önemli tarihi yapıları barındırırken, turizmin gelişmesine bağlı olarak otelcilik ve diğer konaklama imkanları da epey gelişmiş. Şehrin merkezinde konaklayabilir ya da 25 kilometere uzaklıktaki Kuşadası otellerini tercih edebilirsiniz. Selçuk ile Kuşadası arasında gidiş gelişler için dolmuşlar mevcut. İki farklı şehre ait olmaları sizi korkutmasın, gayet uygun bir ulaşım ağı mevcut.

Şehir genelinde büyük otellerden, butik otellere, apart ve pansiyonlardan, ağaç ev kampinglere kadar bir çok konaklama seçeneği mevcut. Gece fiyatları ise sezona bağlı olarak değişmekte olup, ortalama 100-200 lira arası ücretlere, yemek dahil kalmak mümkün.

Selçuk şehir merkezinde kendine özgü, özel bir yemek olmamasına karşın tüm İzmir lezzetlerini bulabileceğiniz yerler mevcut. Su kemerlerinin arkasında kalan alandaki çarşı içerisinde her türlü damak tadına uygun lokantalar bulabilirsiniz. Şirince'de ise daha özel yemekler ve tatlar mevcut. Şirince bölümünde bahsettiğim tatların her biri çok özgün ve lezzetliler.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Şehir içinde her bölgeye kolayca dolmuşlarla ulaşabilirisiniz. Tatil yöresi fiyatları geçerlidir. Çevre bölgelere giden de bir terminali mevcut. Şehirde her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz marketler mevcut.

Selçuk'tan Şirince'ye ilk minibüs 7:20'de. Saat 9:00'a kadar her 20 dakikada bir, 09:00'dan 16:00'a kadar her 30 dakikada bir, 16:00'dan 18:20'ye kadar, her 20 dakikada bir minibüs var. Şirince'den Selçuk'a, ilk otobüs 07:40'da. Saat 07:40'tan 19:00'a kadar, her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk-Şirince minibüslerinin ücreti 3 lira. Selçuk'tan Şirince'ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 50 lira.

Efes bölgesinde yapılan en önemli etkinlikler yamaç paraşütü ve skydiving'dir. Selçuk'un festivalleri de en az tarihi değerleri ve doğal güzellikleri kadar ünlüdür. Ocak ayında, Selçuk'ta olacaklar için Deve Güreşleri Festivali'ni, Eylül ayında bölgede tatil yapacaklar için Selçuk Kurtuluş Şenlikleri'ni kaçırmamalarını tavsiye ederim. Mayıs ayında Selçuk Efes Kültür, Sanat ve Turizm Festivali'ne, Hıdrellez Etkinliklerine, Ağustos ayında da yapılan Meryem Ana Evi'ndeki ayin törenlerine katılabilirsiniz.

SELÇUK'A NASIL GİDİLİR ?

Kara Yolu

Selçuk'a dışarıdan gelecekler için kara yolu ulaşımının her yönden oldukça kolay ve hızlı olabildiğini söyleyebiliriz. Şehrin girişine kadar otoban mevcut.

İstanbul'dan 550 , Bursa'dan 400, Ankara'dan 620, Antalya'dan 400 km mesafede.

Ayrıca bir çok otobüs firması ile Selçuk-Kuşadası güzergahına binip buraya kolayca ulaşabilirsiniz.

Hava Yolu

İzmir Adnan Menderes Havalimanından kalkan Havaş araçları ile 25 tl ödeyerek Selçuk'a varabilirsiniz. İzmir'e uçuşlar 100 lira ile zamana göre 250 lira arası değişmekte olup, ortalama her yere 1 saat uçuş mesafesindedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber