Devlet memuru, yıllık izinlerini birer günlük olarak kullanabilir mi?

657 sayılı Kanuna göre, Devlet memurlarının yıllık izin haklarını birer gün şeklinde kullanması mümkün müdür?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Haziran 2018 00:03, Son Güncelleme : 12 Haziran 2018 15:58
Devlet memuru, yıllık izinlerini birer günlük olarak kullanabilir mi?

SORU: İyi günler. Ben diyanet işlerinde imam hatip olarak görev yapıyorum. Yıllık iznimi birer gün şeklinde kullanmaya çalıştığımda, müftü bey 5 günden aşağı izin vermem diyor. Müftü beyin böyle bir yetkisi var mı?

CEVAP:

İzinlere ilişkin olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 23.,102. ve 103. maddeleri aşağıdaki şekildedir.

"İzin :

Madde 23 - Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler

Yıllık izin:

Madde 102 - Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

Yıllık izinlerin kullanılışı:

Madde 103 - Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir.

Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI GÖRÜŞLERİ

Devlet Personel Başkanlığının 04.04.2011 tarih ve 3419 sayılı görüşünde 1-2 gün yıllık izin talebinde bulunan personele bu süreler kadar izin verilmesine engel bir düzenleme bulunmadığı belirtilmiştir. Tıklayınız.

Devlet Personel Başkanlığının 26.01.2007 tarih ve 1228 sayılı görüşünde yıllık iznin kullanılacağı zaman bakımından idareye takdir yetkisi tanınmış olmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık iznin kullanılma süresini sınırlamasına ilişkin bir düzenlemenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer almadığı belirtilmiştir. Tıklayınız.

Devlet Personel Başkanlığının 13.07.2012 tarihli ve 11967 sayılı görüşünde memurların yıllık izin haklarını kullanma zamanları bakımından amirlere tanınan takdir yetkisinin mevzuatın çizdiği sınırlar içinde, adalet ve eşitlik ilkelerine uygun bir şekilde, kamu hizmet ve gerekleri ile kamu yararı amacıyla kullanılması gerektiği değerlendirilmekte olup, bu bağlamda bahse konu takdir yetkisinin Anayasal ve yasal olarak tanınmış bir haktan ilgililerin faydalanamaması sonucunu doğuracak şekilde kullanılmamasının uygun olacağı yönünde görüş bildirilmiştir. Tıklayınız.

DEĞERLENDİRME

Mevzuatımızda yıllık izinlerin bir bütün olarak kullanılması ya da birer gün olarak kullanılmasına engel bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105. Maddesinde açık bir şekilde amire uygun bulduğu zamanlarda izin kullandırma yetkisi verilmiştir.

Amir eşitlik ilkesine bağlı kalmak şartıyla, hizmetin gereklerine göre kamu yararına uygun olarak yıllık izinlerin kullanım şeklini belirleyebilir.

Konu hakkında açık bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte verilen kamu hizmetinin niteliği gereği izinlerin birer gün olarak kullandırılmaması mümkündür. Aksi halde Devlet Memurları Kanunu'nun 105. Maddesinde amire verilen yetki yok sayılmış olur. Kamu kurumunun verdiği hizmetin mahiyeti gereği yıllık iznin kullanımı belirli günlerden az olmayacak şekilde düzenlenebilir. Ancak verilen hizmetin gerekli kılması ve aynı kadro ve pozisyonda yer alan personele eşit şekilde uygulanmak üzere yıllık izin genelgesine bağlanması yerinde olacaktır.

Yıllık iznin kamu hizmetinin gerekli kılması nedeni ile belirli günlerden az olmayacak şekilde kullandırılması Anayasa ile güvence altına alınmış dinlenme hakkını engelleyici mahiyette değildir. Aksine kamu hizmetinin etkin ve verimli olması için kamu hizmetini alanların haklarını koruyucu bir uygulama olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber