Emeklilik süresinin başlangıcı tam aylık ile başlar

Devlet memurları açısından emeklilik süresinin başlangıcı, tam aylığın alındığı tarih ile başlar.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Haziran 2018 12:37, Son Güncelleme : 08 Haziran 2018 00:54
Emeklilik süresinin başlangıcı tam aylık ile başlar

SORU: Emekli Sandığı Hizmet Süresi Hesaplamasi için yanlış hesaplıyor. Görüştüğüm kişilerde muzdarip. Nasıl hesaplandigini bilmedikleri İçin itirazda etmemişler. 01.09.1991 yılında astsubay sınıf okulunda 1 yıl öğrenim gördüm. Bu süre mahkeme kararı ile emekliliğe sayıldı. Sanırım bu sürede fiili hizmet zammı yok. 30.08.1992 yılında Astsubay olarak göreve başladım. İlk görev yerim Kıbrıs 2 yıl burda kaldım. Bu da emeklilik süresine eklendi. Emeklilik müracaatımin onaylanması üzerine 22.03.2018 tarihinde ilişik keserek ayrıldım. 14.04.2018 tarihine kadar hizmetten sayılması gerekiyor. Benim hesabıma göre toplam hizmet yılı 35 yıl olması gerekirken 34 yıl 11 ay olarak onaylandı. Hizmet süresi sizce nedir.

CEVAP: Devlet memurlarının emeklilik hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Bu konu merak edilen konular arasındadır. Genel olarak bu hesaplamalar hali hazırda programlar kapsamında yapıldığından detaylandırılması pek bilinmemektedir. Sitemizde de girilecek hizmet sürelerine göre emeklilik yaşı hesaplamaya dair bir program mevcut olup ziyaret edilebilir. https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-yas/

Bu yazımızda, hizmet hesaplaması nasıl yapılmaktadır, bu konuyu hem 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kapsamındakiler için hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındakiler için detaylandırarak kısa anlaşılır bir şekilde değerlendirmekteyiz.

1- 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Kapsamındakiler için;

Dayanak düzenlemeler;

5434 sayılı Kanun Madde 14, 30, 31; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 164,165

Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre, memurların hizmet süreleri, yani 5434 sayılı Kanunla verilen emeklilik hizmet tamamlama hakkından yararlanmanın başlangıcı Sosyal Güvenlik Kurumuna tam kesenek vermeye başladığı tarih olmaktadır.

Tam kesenek verilebilmesi için de yani memurlara görev aylıkları peşin ödendiğinden peşin ödemenin yapıldığı aybaşında tam olarak görev maaşının alınması gerekmektedir. Aybaşından önce göreve başlamada sadece kıst aylık ödemesi yapılır. Yani ayın 3 ünde göreve başlamış bir memur için o ayın 14 üne kadar olan sürede kıst aylık ödemesi yapılır, ancak bu süre hizmet olarak kabul edilmez. Emeklilik hizmeti için kabul edilme tarihi o ayın 15 inde tam görev aylığı ödenmesiyle başlar. Emekli olduğunda da aynı sistem geçerli olur, ayın 15 inde görev aylığını alıp o ayın 16 sında emekli olan bir memurun hizmet süresi takip eden ayın 14 üne kadar olan süreyi kapsar.

Ancak, memurun göreve başlangıç tarihi 15 Ekim 1987 tarihinden önce ise hizmet hesabı göreve başlama tarihini takip eden ayın 1 i, görevden ayrılma tarihi yine 15 Ekim 1987 tarihinden önce ise ayrılış tarihini takip eden ayın 1 ine kadar, sonra ise ayın 14 üne kadar olan süreyi kapsar.

15 Ekim 1987 tarihinden önce göreve girenlerin hizmet başlangıcı, göreve girdiği tarihi takip eden ayı biri olur, bu tarihten sonra görevlerinden ayrıldıklarında da ayrıldıkları takip eden ayın 14 üne kadar hizmet sayılır.

2- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kapsamındakiler için;

Dayanak düzenleme; 5510 sayılı Kanun Madde 7, Madde 9

5510 sayılı Kanun hükümlerine gore hizmetler memurların göreve başladıkları tarihten itibaren başlayıp, hizmetlerin bitimleri de aylık bağlanmasını gerektiren hallerde görev aylıklarının kesildiği tarihi takip eden aybaşından olur.

Yani, 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluğa ayın 4 ünde başlamış memurun hizmet süresi 4 ünde başlar, emekli olduğu tarihte ayın 18 i olduğunda da o ayı takip eden bir sonraki ayın 14 üne kadar hizmet süresi olur.

Diğer kısa bilgiler olarak da;

Kıbrıs'da geçen süreler itibari hizmet süresi kazandırır. Mahkeme kararı ile kazandırılan 1 yıllık astsubay sınıf okulu süresi hizmet sayılır. Astsubaylığa başlanılan tarihi takip eden aybaşındann başlayarak hizmet ve yıpranma süresi verilir.

Bu açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz;

Astsubaylık hizmet sürenizin 25 yıl 7 ay olacağını, bu sürenin yıpranması olarak da 6 yıl 4 ay 23 günlük bir sure olacağını, 1 yıllık okul süreniz ve Kıbrıs'daki itibari hizmet süreniz olarak da 2 yıl daha ilave edileceğini, hepsinin toplamı olarak hizmet sürenizin tamamının 34 yıl 11 ay 23 gün olacağını değerlendirmekteyiz. Yani tam olarak 35 yıllık bir sürenin tamamlanamadığını anlamaktayız.

Ayrıca, bu süreleriniz üzerinden emekli aylığınızın 34 yıl değil de Emekli Sandığı Kanunu Madde 41 hükmünde bulunan emekli aylığı bağlanmasında geçerli olan "Fiili ve itibari hizmet toplamındaki ay kesirleri tam ay sayılır." kuralı uyarınca emekli aylığınızın 35 yıl üzerinden bağlanması gerektiğini,

Ancak, emekli ikramiyesi toplam hizmet sürenizde yalnızca astsubaylık süreleriniz, yıpranma süreleriniz toplamı olan 32 yıl 11 ay 23 günlük surenin tam yıl olan 32 yılına karşılık emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini, değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber