Türkiye'nin gizli cenneti, Dilek yardımadası

Dilek Yarımadası Aydın'ın Kuşadadası ilçesine bağlı olan Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış, içinde geniş bir canlı yaşamı bulunan özel bir milli park. Furkan Kumkaya, memurlar.net için yazdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Haziran 2018 03:10, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:43
Türkiye'nin gizli cenneti, Dilek yardımadası

DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI

Dilek Yarımadası Aydın'ın Kuşadadası ilçesine bağlı olan Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış, içinde geniş bir canlı yaşamı bulunan özel bir milli park. Kuşadası, aslında adından da anlaşılacağı üzere bölgenin en önemli kuş bölgesiymiş. Orada tanıştığım ve 60 yıldır orada yaşayan Refik amcanın anlattığı üzere, büyük bir göç kolonisi yılın belli zamanlarında buraya uğrarmış. Güvercin adası olarak bilinen yerde ve çevresinde on binlerce kuş konaklarmış. Şimdi Kuşadası'na gittiğinizde site ve otellerden başka pek bir şey göremiyorsunuz. Adeta binalar üzerinizden denize düşecekmiş gibi geliyor. Dilek Yarımadası ise bölgenin korunmuş tek yeri olarak güzelliklerini ve doğallığını koruyor. Eğer Didim, Kuşadası, Selçuk taraflarına bir tatil planladıysanız listenin başına burayı almanızı öneririm.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Milli Park Kuşadasının Güzelçamlı beldesinde yer alıyor. Yolun sonu ise Milli Park'a çıkıyor. Park içerisi adeta mini bir dünya. İçerisinde fotoğraf gezileri, bisiklet ve motosiklet turları, balıkçılık alanları, yürüyüş parkurları, tarihi bir köy, birbirinden güzel bir çok sahil, botanik turu ve kuş gözlem alanları mevcut. Hepsini anlatmadan önce Milli Park girişine 200 metre kala girişi bulunan Zeus Mağarası'ndan bahsetmek gerekiyor.

Zeus Mağarası

Zeus Mağarası için bir çok mit mevcut, fakat gerçeklere gelirsek, denizden uzak olmasına rağmen burası için yer altı suları ile sürekli devinim içinde olan, bir mağara havuzu diyebiliriz. Soğuk suyu ve bu suyun orayı soğutmasıyla meşhur bir yer. Masmavi suyuyla herkesi kendine çekiyor. İçine atlayan atlayana. Tabi soğuk suya cesaret edebilirseniz. Yazın yoğunluktan dolayı kirletildiğini söylüyorlar fakat yine de görmenizi tavsiye ederim.

Yarımada Sahilleri

Yarımadaya girişte elinize bir broşür veriliyor, verilmezse de siz isteyin. Çok başarılı ve bilgi dolu bir broşür. Yarımada sabah 08.00 ila akşam 17.30 arasında açık. Sabah erkenden, sakin suyuna kendinizi bırakabilmeniz için irili ufaklı bir çok koy bulunmakta. Yarımada 20 kilometrelik yola sahip. Görevliler, toplamda 11 adet koy olduğunu söyledi. En popüler olan 4 koy; sırasıyla İçmeler, Aydınlık , Kavaklı Burun ve Karasu Koyu. Benim favorim, hatta buraya giden bir çok kişinin de favorisi olan Karasu Koyu. Girişten sonra 11 kilometre kadar ileride kalıyor. Sahillerin hepsinde mükemmel temizlikte duş, tuvalet ve soyunma odaları mevcut. Ayrıca sahillerde yeme, içme gibi bazı gereksinimleriniz için tesisler de bulunmakta.

Yürüyüş Rotaları

Dilek Yarımadası ,çerisinde 15 kilometrelik, Oluklu Kanyonu ve Doğanbey köyü arasında olan bir yürüyüş güzergahı mevcut. Diğer yürüyüş yolu ise "Botanik Yolu". Yaklaşık 2.5 kilometre olup Karasu ile Kavaklıburun Koyu'nu birbirini bağlıyor. Yürüyüş esnasında güzel kıyı manzaralarına ek olarak ağaçların yanında, özelliklerini anlatan bilgilendirme yazıları da mevcut. Bu şekilde ağaçlara dokunarak onların özelliklerini öğreniyorsunuz.

Bisiklet Rotaları

Yarımadanın içinde bir kısmı aynı zamanda yürüyüş rotası olan 15 -30-37 kilometrelik 3 bisiklet parkuru mevcut. Genel olarak arazide olan bu aktivitelerin dönüşünü de hesaba katarak yola çıkın ve yanınıza bol su alın. Domuzlardan korkmayın, insanlara hiçbir zararları yok.

Geri kalan aktiviteler ve haklarında daha ayrıntılı bilgileri broşürünüzde bulabilirsiniz.

DİLEK YARIMADASI KONAKLAMA İMKANLARI

Yarımada içerisinde herhangi bir yerde konaklama şansınız yok . Buranın korunması işi gerçekten ciddiye alınmakta. Ama Milli Parktan çıkar çıkmaz pansiyon ve oteller sizi bekliyor olacak. Çevrede bir çok kaliteli konaklama imkanı mevcut. Her ne kadar Dilek Yarımadası bu kadar güzel olsa da konaklama tercihini genel olarak Kuşadası'nda yapmanızı öneririm. Kuşadası ve çevresindeki yerleri görüp daha fazla imkan çevresinde konaklamak ise en mantıklı olanı.

Ama ben sakin bir tatil istiyorum derseniz, buradaki otel fiyatları sezona göre değişmekle birlikte 120-400 lira arası bir bantta seyrediyor.

YARIMADA ÇEVRESİNDE ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Güzelçamlı'ya Kuşadası'ndan tek dolmuşla varabiliyorsunuz. Üzerinde Milli Park yazan dolmuşlar mevcut. 4 TL dolmuş ücreti var. Güzelçamlı içinde her yere yürüyerek gidebilirsiniz.

Belde'de market ve restoranlar da mevcut. Ayrıca bir çok banka ATM'sini de merkezde bulabilirsiniz. ATM'ler yan yana olup Milli Park'a giden yolun girişinde yer alıyor. Gün içerisinde balık tutabileceğiniz iskeleler... Sahilde şezlong da bulabilirsiniz. Güzelçamlı sahilinde gün batımı ise mükemmel. Sokak köpeklerine ise dikkat ediniz.

DİLEK YARIMADASINA NASIL GİDİLİR?

Dilek Yarımadası, Kuşadası'na 25, Selçuk'a 45 , Didim'e 75 KM mesafede bulunuyor.

Sık sık kalkan dolmuşlar ile Kuşadası'ndan buraya 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Kuşadası'na tüm şehirlerden kalkan otobüsler mevcut. İstanbul'dan Kuşadası, yaklaşık olarak 8 saat, Ankara'dan ise 9 saat sürmekte.

Havayolu ulaşımı ile gelmek isteyenler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan Havaş araçları ile 27 TL ödeyerek, Kuşadasın'a varabilirsiniz. Havaş ile ulaşım yaklaşık 90 dakika sürüyor. İzmir'e uçuşlar 100 ila 250 lira arası değişmekte olup, ortalama her yere 1 saat uçuş mesafesindedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber