Hazır giyimde kur rüzgarı

Kurdaki artış, önceden Çin ve İtalya'ya yönelen tekstil müşterisini Türkiye pazarına döndürdü. Turizmdeki canlılığı da fırsata çevirdiklerini belirten Dosso Dossi Holding Başkanı Hikmet Eraslan, "Bu yıl hazır giyim ihracatında 19 milyar doların üzerine çıkılarak rekor kırılacağına inanıyorum" diye konuştu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Haziran 2018 08:50, Son Güncelleme : 13 Haziran 2018 08:57
Hazır giyimde kur rüzgarı

Kurdaki artış, Çin ve İtalya gibi tekstildeki rakiplerimize yönelen müşterilerin Türkiye'ye geri dönmesine neden oldu. Rusya pazarı başta olmak üzere Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu'ya tekstil ihracatımızı artırmak için uzun yıllardır faaliyet gösteren Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, kurdaki yükseliş sebebiyle oluşan durumu fırsata çevirdiklerini söyledi. Antalya'daki organizasyonda yerli üreticilerle 30'u aşkın ülkeden 5 bin alıcıyı buluşturduklarını belirten Eraslan, "Kurdaki mevcut seviye hazır giyim ihracatçısı için cazip bir ortam sağladı. Daha önce Çin ve İtalya'ya giden müşteri Türkiye'ye döndü. Bu yıl gelen 6 bin alıcı ile rekor ciroya imza atıyoruz. 2018'de Türkiye'nin hazır giyim ihracatında 19 milyar doların üzerine çıkarak rekor kıracağına inanıyorum" açıklamasını yaptı.

75 MİLYON DOLARLIK CİRO

Hikmet Eraslan, Dosso Dossi olarak, kur ve turizm rüzgarınının da etkisiyle 75 milyon dolar ciroyla rekora koştuklarını söyledi. Etkinliğin uluslararası çapta ses getirmesinin sektöre önemli yansımaları olacağını belirten Eraslan, "Yıllardır kadın giyime odaklanan Dosso Dossi olarak ilk hamlemizi ürün kategorimizi genişleterek yaptık. Geçen yıl çocuk giyimi eklediğimiz kategorilerimize yıl başından itibaren erkek giyim ile ayakkabıyı kattık. Dosso Dossi bünyesinde biraraya gelen ve 4 kategoride nitelikli üretim yapan yaklaşık 200 firmamız bulunuyor. Biz bu ürünleri 30'dan fazla ülke ve 200'ün üzerinde kentten gelen alıcılarla buluşturuyoruz" diye konuştu.

İHRACAT 2018'E İYİ BAŞLADI

Hikmet Eraslan, 2018'de oluşan cazip ekonomik ortamın ellerini rahatlattığının altını çizdi. Yılın ilk 5 ayında yüzde 25'lik ciro artışı elde ettiklerini ifade eden Eraslan, şöyle devam etti: "Hazır giyim ihracatçısı için bu yıl iki önemli gelişme oldu. Birincisi turizmin şahlanması. Turist sayısında yüzde 30'lara varan artış, hazır giyim ihracatını ve perakendeyi de canlandırdı. İkinci konu ise döviz kurlarının yükselmesi. Kurun yukarı çıkması ile birlikte sektör fiyat avantajı elde etti ve daha önce Çin ve İtalya'ya giden müşteri Türkiye'ye döndü. Antalya'da daha önce 5 bin alıcı ağırlarken sayı ilk kez 6 bine yaklaştı. Çünkü kur avantajı hazır giyim sektörümüz için ciddi bir cazibe ortamı yarattı. Katılımcı sayısındaki artış, kurun sağladığı avantajlar ile Antalya'da bu sezon ciromuz 75 milyon doların üzerine çıkacak."

Ucuz ürün dönemi bitmeli

Moda endüstrisinin farklı bir yere doğru yöneldiğini hatırlatan Hikmet Eraslan, Türkiye'nin iddiasını sürdürebilmesi için yeni dönemin kodlarını çok iyi çözmesi gerektiğinin altını çizdi. Üretimde tasarımın ve inovasyonun öne çıktığı bir sürece girildiğini anlatan Eraslan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Türkiye olarak moda endüstrisinde ucuz ürün ile gidecek yolumuz kalmadı. Bizim yüksek katma değerli üretime yönelmemiz gerekiyor. Dosso Dossi olarak yıllardır bu konuda da sektöre öncülük ediyoruz. Hazır giyim ihracatında ortalama kilogram birim fiyatı 20 dolarlarda bulunuyor. Dosso Dossi Fashion Show'da ise bu rakam Türkiye ortalamasının üç katına yaklaşarak 55 - 60 dolarlar civarında seyrediyor."

Orhan Orhun Ünal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber