İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kurtulmuş: Muhalefet adayları yok hükmünde

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, muhalefetin kampanyayı geçmişte benzeri olmayan bir şekilde "yıkma" üzerine kurduğuna dikkat çekerek şu yorumu yaptı: Bunlar gelirse 'şu işi yapacaklar' gibi bir kanaat oluşmuyor. Onun için ben muhalefetteki cumhurbaşkanı adaylarının yok mesabesinde olduğunu düşünüyorum

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Haziran 2018 09:05, Son Güncelleme : 13 Haziran 2018 08:59
Kurtulmuş: Muhalefet adayları yok hükmünde

* AK Parti birçok anket şirketi ile çalışıyor ama açıklanan anket sonucu yok. Neden hiç anket sonucu açıklanmıyor? Elinizdeki anketler ne söylüyor? Anketler yapılıyor ama esas anketler son düzlüğe girdiğimiz bu sürede ve daha sık, belki birkaç gün aralıklarla yapılır. AK Parti anketleri çok iyi kullanabilen bir parti. Hatta genel anketler dışında bölgesel, şehir bazında yapılan anketler de söz konusu. Şu anda anketlerde bizim açımızdan hiçbir sıkıntı yok ama daha yoğunlaşmamız gereken yerleri bu anketler vasıtasıyla tespit ediyoruz. Zaten bir kaç gün sonra anket firmaları da yavaş yavaş kamuoyuyla sonuçlarını, görüşlerini açıklamaya başlarlar.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 24 Haziran seçimlerini, AK Parti'nin çalışmalarını, muhalefet partilerinin yıkmak üzerine kurulu kampanyalarını Yeni Şafak'a değerlendirdi.

* 24 Haziran seçimlerini diğer seçimlerle karşılaştırmanızı istesem ne dersiniz? Bu seçim zor bir seçim mi oluyor?

Bu hem zor bir seçim hem de Türkiye Cumhuriyet tarihinin, siyasi tarihimizin en önemli seçimi. Çünkü milletimizin vermiş olduğu karar gereği, Türkiye'deki siyasal yönetim sisteminin değişmesiyle ilgili büyük bir adım atılacak. Hem cumhurbaşkanımızı hem de milletvekillerimizi seçeceğiz. Parlamento dışında kalması muhtemel olan partilerin ve siyasi fikirlerin ittifaklar sayesinde Meclis'e taşındığı, böylece çok partili bir parlamentonun oluştuğu bir seçim olacak. Bu seçimin bir başka özelliği de artık Türkiye'de cumhurbaşkanı adaylarının kapalı kapılar arkasında, birilerinin karar vermesiyle belirlenmeyecek olması. İlklerin yaşandığı bu seçim atmosferinde, oldukça zor bir seçim kampanyası yürütülüyor. Fakat rahatlıkla söyleyebileceğim şey AK Parti'nin seçim kampanyasında her gün üstüne koyarak, gelişip ileriye doğru gittiği. İnşallah birinci turda sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti'yi açık ara birinci çıkararak seçimi sonuçlandırmış olacağız.

* Cumhurbaşkanları adaylarının seçim sürecindeki performanslarını nasıl görüyorsunuz?

Hem siyasette bulunduğum zamanlardaki hem de önceki dönemlerdeki, hatta çok eski kampanyaları ve hatta yurt dışındaki kampanyaları da bilen birisi olarak söylüyorum; muhalefetin bu seçimde yaptığı gibi bir kampanya yapılmadı. Bir tarafta sayın Cumhurbaşkanımız, bir cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı adayı olarak şimdiye kadar yaptıklarını referans gösteriyor ve bundan sonra ne yapacağını anlatıyor. Ama maalesef muhalefet bloğundaki cumhurbaşkanı adaylarının aşağı yukarı hepsi 'ne yapmayacaklarını' anlatıyorlar. Bırakın yapmamayı, yaptırmamak üzerine kampanya yürütüyorlar. Hatta bir adım ötesinde yıkmak üzerinden. Yapmak isteyenlerle yıkmak isteyenler arasında bir seçim kampanyası yürüyor.

MUHALEFETİN KAMPANYASI NEGATİF

* Peki bu doğru bir dil mi?

Bu doğru ve rasyonel bir seçim kampanyası dili değildir. Bu bir muhalefet dili de değildir. Herhangi bir muhalefet adayından beklenen, "Ey AK Parti! Sen 10 yıldır iktidardasın, şunları şunları yaptın ama bunları da yanlış yaptın. Biz gelirsek şunu yapacağız" demesi. Bunun yerine yaptırmamaktan bahsediyor. "Yerli otomobil yaptırmayacağım" diyenden tutun da, "Çanakkale Köprüsü yaptırmayacağım" diyene kadar. Hatta bir kısmı hızını alamayıp yıkmaktan bahsediyor. Bir kere siyasal iletişim dili itibariyle pozitif kampanya ile negatif kampanya arasında büyük bir fark vardır. Şu anda muhalefet liderleri negatif kampanya yapıyorlar. Öyle bir noktaya gelmişler ki Tayyip Erdoğan gitsin de kim gelirse gelsin diyorlar.

* Erdoğan karşıtlığı toplumda karşılık buluyor mu?

Bu milletimizin kabul edebileceği bir şey değil. Erdoğan karşıtlığından Türkiye'ye hayır gelmeyeceğini, Tayyip Erdoğan'a oy veren de vermeyen de görüyor. Muhalefetin kampanya süresindeki en önemli handikaplarından birinin bu olduğunu düşünüyorum. Bir başka önemli mesele ise muhalefet adaylarının tümü "Bizi seçerseniz eski sisteme döneceğiz" diyorlar. Milletin 16 Nisan iradesi hiç yokmuş gibi meydanlarda konuşmak, halkın gözüne baka baka iradenizi geri çevireceğiz demek de son derece antidemokratiktir ve anlamsızdır. Tüm bunlar muhalefeti halkın gözünde negatif bir konuma itiyor ve bunlar gelirse "Şu işi yapacaklar, ülkeye şöyle faydaları olacak" şeklinde hiçbir kanaat oluşturmuyor. Onun için ben muhalefetteki cumhurbaşkanı adaylarının yok mesabesinde olduğunu düşünüyorum.

EKONOMİ DAKİKA DAKİKA TAKİP EDİLİYOR

* Geçtiğimiz dönemde kurda bir dalgalanma, bir yükseliş oldu. Bunun seçime yönelik bir müdahale olduğu ifade edildi. Aynı saldırının tekrarlanma ihtimali var mı?

Olan bir kriz değil, Türkiye'nin büyük güçlü bir ekonomiye sahip olmasını önlemek isteyen çevrelerin, Türkiye'ye diz çöktürmek isteyen çevrelerin yapmış olduğu bir manipülasyondu. Dolayısıyla bu operasyon durduruldu. Türkiye bütün bunlarla başa çıkabilecek güçlü bir hükümete, güçlü bir ekonomik alt yapıya sahip. Vatandaşımız hiç endişe etmesin. Bütün gelişmeler günü gününe değil, dakikası dakikasına takip ediliyor. Vatandaşımızın ekonomik gücünü kaybetmemesi için gerekli tedbirler alınarak, her türlü adım atılıyor.

Topkapı sarayı kültür havzası olacak

* Topkapı Sarayı tadilatları ne durumda?

Topkapı Sarayı'nda devam etmekte olan 27 tadilat var. Bunların bir kısmı bitiyor. İç avluda yer alan Kutsal Emanetler'in önündeki alanda bir kütüphanemiz var. Bu kütüphanemiz mükemmel bir şekilde restore edildi. Topkapı Sarayı'nın bütün tamirat ve tadilatları mükemmel bir şekilde devam ediyor. Esas projemiz Topkapı Sarayı'nın bulunduğu alanı İstanbul'un kültür havzası haline getirmek. Sonra Sultani dediğimiz yani Topkapı Sarayı'nın altındaki surların tamamının sarayın bir parçası olarak bir kültür havzası haline getirilmesi, hatta bir adım ötesinde Fransız Hapishanesi'nden Sepetçiler Kasrı'na kadar olan alanın trafiksizleştirerek bir kültür adası haline getirilmesi projesi var. Bu çok büyük ve yıllar alacak bir proje ama Topkapı Sarayı gerçekten mükemmel onarımlarıyla tekrar eski kimliğine dönüyor.

* Göbeklitepe'deki çalışmalar da bitti değil mi?

Göbeklitepe'deki tadilat çok iyi oldu. Birçok alan ortaya çıkarıldı. Yeni kazı alanları var orada da çalışmalar sürdürülüyor. Tarihinin 10 bin yıl öncesine gittiği varsayılıyor ve yeryüzünde insanların kendi elleriyle yaptıkları ilk tapınağın olduğu alan olarak biliniyor. Göbeklitepe'yi dünyanın her yerinde çok rahat tanıtıyoruz. Göbeklitepe Türkiye'nin tanıtılmasına büyük bir katkı yapıyor. Uluslararası alanda büyük bir ses getirecek belgesellere konu oluyor. Ben de gidip ziyaret ettim. Fevkalade güzel yapılmış bir sunum merkezi var. Orada Göbeklitepe ziyaretçilere önce hikayeleştirilerek, görsel olarak takdim ediliyor. Sonra alanda görülmesi sağlanıyor.

En fazla turist bu yıl gelecek

* Turizm karnemiz nasıl? Geçtiğimiz yıllardaki düşüş telafi edilebildi mi?

Geçen seneki ekonomik büyüme hızımız 7.4'tü. G20 ülkeleri arasında bile 1 numara oldu. Şimdi bu yılın ilk çeyreğinde de aynı hıza sahip olduğumuz görülüyor. Türkiye büyüyen güçlenen ve ileriye doğru giden bir ekonomiye sahip. Bunun en somut göstergelerinden biri de turizm sektörü. Çok şükür geçtiğimiz sene turizm sektörü çok büyük bir geri dönüşle, 2015 ve 2016'da yaşamış olduğu o dip noktadan yukarıya çıktı ve 32 milyon turist Türkiye'yi ziyaret etti. 26,5 milyar dolar da turizm geliri oldu. Bu yılın ilk 4 ayının rakamlarına göre 7,8 milyon turist ziyaretçimiz oldu. Diğer yılların ilk 4 ay rakamlarının rekoru bu sayı. Yıl sonunda 40 milyona yakın yabancı misafirimizin Türkiye'ye geleceğini tahmin ediyoruz ve yaklaşık 32 milyar dolar seviyesinde bir turizm geliri elde etmiş olacağız. Yani her türlü aleyhte propagandaya, Türkiye'yi yurt dışında karalama çalışmalarına, hatta bazı ülkelerde üst perdede sakın ha Türkiye'ye gitmeyin uyarılarının yapılmış olmasına rağmen, 40 milyon turist seviyelerine gelmiş olmamız insanların Türkiye'ye güvendiğini çok açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Hadis geleneği devam etmeli

Topkapı Sarayı'nda Sultan 3'üncü Ahmed tarafından yaptırılan 3'üncü Ahmed Kütüphanesi, tadilatının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un katılımıyla açıldı. Kütüphanenin ilme verilen değer açısından fevkalade bir önemi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Kütüphanenin en önemli özelliği hadis derslerinin sürekli burada okutulmuş olmasıdır. Ümit ediyoruz ki yeni dönemde burada hadis derslerini okutabilecek, okuyabilecek bir başlangıç yapmak nasip olur" diye konuştu.

Emeti Saruhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber