Doğu Ekspresi ile 'Yaz'ın da gezebilirsiniz

Doğu Ekspresi ile sadece kışın değil yazın da gezebilirsiniz... Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 18 Haziran 2018 17:59
Doğu Ekspresi ile 'Yaz'ın da gezebilirsiniz

Kim demiş Doğu Ekspresi gezisi sadece kışın yapılır diye? 2017 kışının en önemli olayı haline gelen doğu ekspresi gezisini, yapanlar olduğu kadar yapamayanlar da var. Tren gezisi bir anda tüm ülkenin yapmak istediği bir şey olunca, Van Gölü ekspresi de payına düşeni aldı. Şimdi kaçıranlar için doğu ekspresini bir daha anlatalım. Yazın gitsek nasıl olur diye merak edenleri aydınlatalım.

DOĞU EKSPRESİ NEDİR ?

Doğu Ekspresi Ankara-Kars arası yapılan ve ortalama 25-26 saat süren bir tren yolculuğudur. Yolculuk Ankara Garından 17.30-18.00 arasında kalkan servisler ile başlıyor. Yaklaşık 50 dakika süren bir yolculuğun ardından Kırıkkale'nin Irmak istasyonuna varıyoruz. 19.20 gibi tren kalkıyor. Ardından sırasıyla Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars'a ulaşıyor.

DOĞU EKSPRESİ İÇİNDE NELER VAR?

Trende normal koltuklu, 2 ve 4 kişilik yataklı odalar da mevcut. Tercihinize göre istediğinizi alıyorsunuz. Tabi tam yolculuk yapacaksanız yataklı olanları tercih etmenizi öneririm. 2 veya 4 kişilik kompartımanı tercih eden yolcular trene bindikten sonra, odalara yerleşirken, yatak örtüleri ve yastıklar geliyor. 2 kişilik odalarda da priz, mini buzdolabı, dolap, askılıklar ve el yıkamak için lavabo mevcut. 4 kişilik olanlarda ise sadece priz ve eşyaları koymak için üst raf mevcut.

Vagonların başında ve sonunda gayet temiz tuvaletler mevcut. Trende yataklı vagonlar ile koltuklu vagonların arasında yemek vagonu mevcut. Fiyatlar ise gayet normal.

Ankara'dan biniş yapanlar için sabah Sivas dolaylarına varmış oluyorsunuz. Saat 9 gibi, en güzel görüntülerin olduğu Fırat nehri manzarası sizi karşılıyor. Yol boyunca menderesler çizen nehirler ve bir çok doğal güzellik size eşlik ediyor. Erzurum'da ise trene "cağ kebabı" sipariş etmemek olmaz. "Gelgör Kebap" ise işini en iyi yapan ve sıcacık getiren mekanların başında geliyor. Yolculuğu daha da güzelleştiren ise herkesin odalarını çeşitli süsler ile 24 saatlik eve çevirmesi oluyor. Herkes zevkine göre deyimi yerindeyse odasını dayayıp döşüyor. Siz de bu yolculuğa çıkmadan önce konseptinizi belirmeye başlayın.

TRENDEN İNDİKTEN SONRA NE YAPACAĞIZ?

Yolculuk için yaz zamanı kış aylarından daha avantajlı. Kışın yolların kapanma ihtimali olduğundan çevredeki bir çok yere gidilemeyebiliyor. Kışı güzel yapan iki şey var... Çıldır gölünün donması ve Sarıkamış'ta kayak yapmak. Yazı güzel yapan ise bir çok şey var.

Yolculuk Kars'ta bitiyor ama gezilecek yerler bitmiyor. Gezinizi devam ettirmek için Kars ve Ardahan'ı gezmeniz gerekiyor. Bilmeyen için bu yerler sıkıcı görünebilir ama neler var neler.

Kars'ta Gezilecek Yerler

  1. Kars Kalesi
  2. Taş Köprü
  3. Kümbet Camii
  4. Ani Harabeleri
  5. Ebu'l Hasan-ı Harakani Türbesi
  6. Katerina Köşkü
  7. Namık Kemal Evi (Aşık Kültürünün devam ettirildiği yer)
  8. Sarıkamış
  9. Büyük Zavotlar (En iyi Kars kaşarını almak isterseniz)

Ardahan'da Gezilecek Yerler

  1. Çıldır Gölü
  2. Şeytan Kalesi
  3. Ardahan Kalesi
  4. Posof
  5. Damal (Sadece yazın Atatürk Silüetinin görüldüğü dağ)
  6. Kinzi Kalesi
  7. Harosman Mağaraları
  8. Aktaş Gölü
  9. Yalnızçam kayak tesisleri (Avrupa'nın en uzun kayak pisti)
  10. Aktaş Restaurant (Türkiye'de yiyip yiyebileceğiniz en lezzetli et)

Yolculuk sonunda görebileceğiniz ne kadar yer var artık biliyorsunuz. Gez gez bitiremeyeceğiniz bu yolculuk, popüler gezilerden ziyade sizi daha fazla doyuracaktır. Yüksek düzlüklerin arasına gizlenmiş birbirinden güzel yerler sizi buralarda bekliyor.

İsterseniz Posof'tan ,vizesiz bir şekilde Gürcistan'a geçip, Tiflis'i gezebilirsiniz. Ardahan'da bunun için bir çok tur da mevcut.

Gezilerinizi araç kiralayıp yapmanızı öneririm. Eğer araç kiralamayacaksanız her şehirdeki turlara katılarak en hesaplı şekilde en güzel gezileri yapabilirsiniz. Ekstra olarak Ardahan'a epey yakın olan Artvin'in Şavşat ilçesinin doğa harikası gölü olan Karagöl'ü de ziyaret edebilirsiniz.

DOĞU EKSPRESİ BİLETİ NASIL ALINIR?

Biletler gidiş tarihinden 28 gün önce gece yarısı saat 2-3 gibi satışa çıkıyor. Yazın bilet bulmakta sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. En iyi tarih için önerim Eylül ayı. Güncel bilet fiyatlarını TCDD sayfasından öğrenebilirsiniz.

Yazın Ardahan'da gerçekleşen Festivaller ise şunlar:

Çıldır Gölü ve Aşıkları Anma Festivali (Temmuzun İlk Haftası)

Hoçivan (Hoçvan) Yayla Festivali (Temmuzun İlk Haftası)

Atatürk'ün İzinde Damal Şenlikleri (7 Temmuz)

Göre Ulusal Kaşar Festivali (Temmuzun 2. Haftası)

Ardahan Bal Festivali (Ağustosun İlk Haftası)

Posof Aşıklar Şöleni (Temmuzun Son Haftası)

DOĞU EKSPRESİ DÖNÜŞÜ

Doğu ekspresi geziniz bittikten sonra isterseniz yine trenle dönebilirsiniz. Sabah 08.30 'da tren Kars Garı'ndan hareket ediyor. Tren ile döndükten sonra Ankara Gar'a kadar yine getiriliyorsunuz. İsterseniz buradan YHT ile İstanbul, Eskişehir, Konya istikametlerine de devam edebilirsiniz.

İsteyen otobüs ile de dönebilir. Otobüsle Ankara -Kars arası 14 saat sürmekte.

En çok kullanılan alternatif ise Kars'ta bulunan Kars Harakani Havalimanından dönüş yapmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber