Orta Avrupa'nın kalbine yolculuk

Murat Seyfi memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 24 Haziran 2018 12:50
Orta Avrupa'nın kalbine yolculuk

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin tarih serüvenindeki yeri oldukça derindir. İlk olarak Roma'lılar tarafından işgal edilen bu bölge, daha sonrasında kavimler göçü ile birlikte Macarlar, Hunlar ve Moğollar olmak üzere birçok toplum tarafından ele geçirilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç zaferi sonrasında ise bu bölge Türklerin kontrolünde Macar Krallarına bırakılmıştır. Bütün bu işgaller ve farklı kültürler şehrin defalarca yıkılmasına ve yeniden yapılmasına sebep olmuştur. Bu bölgede değişmeyen tek şey; Budapeşte'nin güzelliği ve önemi olmuştur.

Budapeşte şehri aslında Buda ve Peşte olarak iki farklı bölgenin birleşiminden oluşmaktadır. Turistler için popüler mekan Peşte iken, yerel halkın yerleşim alanı Buda'dır. İki bölge birbirinden Tuna nehri ile ayrılmış olmasına rağmen, güzellikleri ve kültürel zenginlikleri açısından, ayırt etmek imkansızdır diyebiliriz.

Ne Zaman Gidilir?

Budapeşte'ye her zaman gidilir. Fakat Temmuz ayında gidecek olanlar çok ciddi bir sıcakla mücadele etmek zorunda kalacaklarını unutmasınlar. Diğer taraftan kış ayları da bazen çok yıpratıcı oluyor. Ne zaman giderseniz gidin, kıyafetlerinizi mevsime göre en uygun olanı seçmeye çalışmanızı tavsiye ederim.

Nasıl Gidilir?

Macaristan yeşil pasaportu olanlar için vize muafiyeti sunuyor. Bordo pasaport için vize başvurusu yapmak zorundasınız. İstanbul'dan direkt uçan birçok havayolu bulunurken uçak bileti fiyatları 100-350 euro arasında değişiyor.

Budapeşte'ye kadar gidip de etraftaki güzellikleri görmeden olmaz. Budapeşte Bratislava arası bir buçuk saatlik tren yolculuğu uzaklıktadır.

Budapeşte'de Nereler Gezilir?

Buda Kale Tepesi / Budapeşte Kraliyet Sarayı

Budapeşte'nin en eski tarihine sahip olan bu yer aynı zamanda büyük bir kültürel alan olarak da tanımlayabiliriz. Kale içerisinde 25.000'den fazla eserin bulunduğu bir askeri müze, bu müzenin biraz ilerisinde ise bir müzik müzesi bulunmaktadır. UNESCO tarafından koruma altına alınan bu muhteşem yapı mutlaka görülmelidir.

Tuna Nehri Köprüleri

Tuna nehri üzerinde Buda ve Peşte yakalarını birleştiren birbirinden farklı mimari özellikte bulunan sekiz köprü bulunmaktadır. Bu köprüler gençler için buluşma noktası iken, turistler için muhteşem manzaralar keşfetme mekanı olarak tanımlanabilir.

Budapeşte Parlamento Binası

Dünyanın en büyük üçüncü parlamentosu olan bu muhteşem eser, geceleri ışık dansı ile harika bir yapıya dönüşürken gündüzleri ise duruşu ile büyük bir asalet abidesine dönüşüyor. Ziyaretimiz esnasında biraz şanslı olduğumuz için bize bir Macar Milletvekili eşlik etti ve turistler için bile kapalı olan enteresan görüşme odalarını gezdirdi. 18 bin metrekare alan içerisinde yüzlerce heykelin bulunduğu bu yapı süslemelerle bezenmiştir. Budapeşte'de mutlaka görülmesi gerekenler listenizde olmalıdır.

Kahramanlar Meydanı,

Budapeşte tarihi içerisinde çok önemli bir yere sahip olan Kahramanlar Meydanı, popülist görüntüsünün çok ötesinde duygusal bir havası var. Meydan 20. Yüzyılın önemli heykeltraşları arasında gösterilen Zala György tarafından yerleştirilen ikonlar ile donatılmış durumda. Burası turistlerin ziyaret alanın ötesinde Nazi Almanya'sı yüzünden yakınlarını kaybeden insanlar için önemli bir anma noktası. Keşke bu özel mekan "bira turu" gibi turistik eğlencelerden uzak tutulabilseydi.

Opera Binası,

Dünyanın en gözde opera binalarından biri de Budapeşte'de bulunmaktadır. Her gün 15.00-16.00 arası saatleri arasında 45 dakikalık gezi turları düzenlenmektedir. İçine girdiğiniz zaman allı pullu süs eşyaları ile donatılmış bu mekanın sizin üzerinizde büyük bir etki yaratacağından eminim. Yapımı dokuz yıl sürmüş olan bu tasarım harikası yapı, yüzyıllık tarihinin ardından 1984 yılında tekrar restore edilerek sanat dünyasına kazandırılmıştır.

Budapeşte hayatın çok hızlı aktığı ve sürekli etkinliklerin düzenlendiği bir şehir. Bu kapsamda Tuna nehri üzerinde bir gemi yolculuğunun yanı sıra, birçok kültür sanat festivaline katılabilirsiniz.

Nerede Kalınır?

Budapeşte önemli bir turist potansiyeline sahip olduğu için kalacak yer konusunda onlarca alternatifiniz olduğunu belirtmek isterim. Az para ile yolculuk yapan genç gezginler için hostel ücretleri 10-25 euro arasında değişirken, 3-4 yıldızlı oteller 50-60 euro'dan başlıyor.

Ne Yenir?

Dünya mutfaklarından her türlü restorantı bulabileceğiniz Budapeşte'de, tabii ki Macaristan'ın geleneksel yemeği Gülaş yemeden olmaz. Gülaş yemeğinin en önemli özelliği ise yapılan bölgeye göre içerisine konulanlar değişmektedir. Bu yüzden sadece Macaristan değil, tüm Orta Avrupa'da popüler olan bu yemeği her yerde denemenizi tavsiye edebilirim.

Budapeşte'de farklı bir restorant konsepti de bulabiliyorsunuz. Örneğin fix bir fiyat ödeyip sınırsız yemek sunuyorlar. Bu tip bir restorantta yemek yedikten sonra, İnsan kendi kendine bu restoran keşke Türkiye'de olsa diyor.

Budapeşte'nin turistik mekanlarının dışında kıyıda köşede kalmış maceraperestleri bekleyen birçok destinasyon var. 2000'li yıllarda The Public Foundation for the Research of Central and East European History and Society tarafından şuan "Terör Evi- Terror House" olarak adlandırılan bina satın alınarak müzeye çevrilmiştir. Bu müzede Nazi döneminde yapılan zorbalıklar anlatılmaktadır. Fakat buranın bir müze olmasının ötesinde aynı zamanda gizli bir buluşma noktasıdır da. Bu müzede dünya barışı için çalışan aktivistler ile tanışıp yeni maceralara ortak olabilirsiniz. Turistik olmayan, yerel sanatçıların eserlerini görüp yeni insanlarla tanışabileceğiniz bir diğer mekanda Kiskep Sanat Galerisidir.

Turistlerin çok az gittiği bir diğer özel mekan ise; Margaret Adası. Danube nehrinin tam ortasında bulunan bu ada dinlenmek, spor yapmak ve yeni insanlar ile tanışmak için ideal bir yer. Ada'da 5 km'den daha uzun bir koşu parkuru bulunuyor, bu yüzden normal gezinti alanlarında bile birçok spor kıyafeti giymiş insan ile karşılaşabiliyorsunuz. Ayrıca keyfine düşkün insanlar içinde, Ada'da birçok spa ve müzik konseri alternatifi bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber