Kadroya geçen sözleşmelilerin nakil yasağı tam olarak ne zaman bitiyor?

2013 yılında kadroya geçen sözleşmelilerin nakil yasağı bu yıl sona erecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2018 10:03, Son Güncelleme : 04 Temmuz 2018 11:57
Kadroya geçen sözleşmelilerin nakil yasağı tam olarak ne zaman bitiyor?

SORU: Sayın memurlar.net merhaba, size bir sorum olacak. 2013 yılında kadroya geçen bir memurum. Kurumlararası nakil yasağımız,resmi gazetede yayımlanan 2 Ağustos'ta mı doluyor,yoksa kadroya geçiş için dilekçeye imza attığımız tarih mi baz alınır? Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla.

CEVAP: 6495 sayılı Kanun'un 9. maddesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun geçici 41. maddesine işlenmiştir. Söz konusu madde de;

"....sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, birinci ve dokuzuncu alt bentler kapsamına girenler otuz gün, diğer alt bentler kapsamına girenler ise altmış gün içinde yazılı olarak başvurmaları halinde pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kurumlar bakımından bu Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrolarına, diğer kurumlar bakımından bu kurumların kadro cetvellerinde yer alan aynı unvanlı memur kadrolarına; pozisyon unvanlarıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde ise ilgisine göre l90 sayılı Kanun Hükmünde Karamameye ekli cetveller veya kurumların kadro cetvellerinde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak üzere Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına,

b) İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde 25/6/2013 tarihi itibarıyla çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına,

c) Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunda 11/11/1983 tarihli ve 2954 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi ile geçici 12 nci maddesi çerçevesinde 25/6/2013 tarihi itibarıyla sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışmakta olan ve Türkiye RadyoTelevizyon Kurumunda Memur Statüsünde İstihdam Edilen Personel Yönetmeliğinin 37 nci maddesinde belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde Kurumda halen var olan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla Genel Müdürlükçe belirlenecek memur kadrolarına,

bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren doksan gün içinde kurumlarınca atanırlar.

....... Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz....." hükümlerine yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 2018-2019 yılına yönelik toplu sözleşmede şu karar alınmıştır:

"Mahalli idareler arası yapılacak naklen atamalarda süre sınırı

Madde 6- (1) 657 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasının son cümlesi hükmü mahalli idareler arasında yapılacak naklen atamalarda uygulanmaz."

DEĞERLENDİRME

6495 sayılı Kanun, 02.08.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Zaten 657 sayılı Kanunun geçici 41. maddesinde yer alan hüküm mahalli idareler arasındaki geçişlerde uygulanmıyordu. Ancak, 2 Ağustos 2018'den itibaren nakil sınırlaması tüm kamu kurumları yönünden kalkacaktır.

Burada sadece şu sorun bulunmaktadır. 5 yıllık süre sınırlaması kanunun yayımlandığı tarihten mi yoksa atama tarihinden itibaren mi uygulanacaktır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 41. maddesinde atama işlemi esas alınmıştır. Buna göre atama tarihinizden 5 yıl sonra başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakil talebinde bulunabileceğinizi değerlendiriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber