Göreve iade edilenlerde vergi matrahı sorunu

KHK ile ihraç edilen bir öğretmen göreve iade edildikten sonra geriye dönük olarak çıkarılan alacak miktarı, öğretmenin vergi matrahına eklenmiştir. Bu doğru bir uygulama değildir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Ağustos 2018 10:10, Son Güncelleme : 08 Ağustos 2018 14:29
Göreve iade edilenlerde vergi matrahı sorunu

Adı bizde saklı bir öğretmen 686 KHK ile Eylül 2016 tarihinde kamu görevinden ihraç edilmiş olup 697 sayılı KHK ile de kamu görevine tekrardan iade edilmiştir. Göreve iade edilmesine müteakip 2018 yılı Ocak ayında tekrardan öğretmenlik görevine başlamıştır. Göreve başlamasına müteakip açıkta kaldığı ve ihraç edildiği dönemlere denk gelen mali kayıplar kurumunca hesaplanmış olup mali kayıplarına karşılık Mart ayında 44.311,82 TL ödeme yapılmıştır.

Geriye dönük mali kayıplarına karşılık olarak yatırılan bu miktarın tamamı kurumunca gelir olarak kabul edilmiş ve öğretmenin 2018 yılı gelir vergisi matrahına tamamı eklenmiştir. Mezkur ödemenin vergi matrahına eklenmesine müteakip öğretmenin maaşından ve ek ders gelirlerinden %27 oranında gelir vergisi kesilmeye başlamıştır. Bu durum ise öğretmenin haksız yere fazladan gelir vergisi ödemesine sebebiyet vermektedir.

Geriye dönük olarak ödenen toplu paranın tamamının 2018 yılında gelir olarak kabul edilip vergi matrahına eklenmesi mevzuata göre mümkün değildir.

12.01.2018 Tarihli 30299 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 697 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "İade Hükümleri" başlıklı 2. maddesinin 2.fıkrasındaki; "(2) ...Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir..." hükümleri uyarınca öğretmene yapılan toplu ödeme açıkta kaldığı ve ihraç edildiği Eylül 2016-Aralık 2017 dönemine denk gelen geriye dönük alacaklarıdır. Bu nedenle yapılan bu toplu ödemenin 2018 yılı ile bir bağı bulunmamaktadır. Zaten geçmişe dönük alacak hesabı yapılırken öğretmenin alacaklarından gelir vergisi kesintisi yapılmıştır. Ödenen para 2018 yılı vergi matrahına eklenerek ikinci kez öğretmenden vergi kesintisi yapılarak mağduriyetine sebebiyet verilmektedir.

Bu durum hakkaniyete ve mevzuata aykırı olup ivedilikle yapılan yanlışlığın düzeltilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle de, öğretmenin, açıkta kaldığı veya ihraç edildiği döneme karşılık göreve başlamasına müteakip ödenen geçmiş dönem alacaklarının göreve iade edildiği yıla degil de alacaklı olduğu yıla dahil edilerek Vergi Matrahının düzeltilmesi ve fazladan kesilen gelir vergisi miktarlarının hesaplanarak öğretmene ödenmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber