OHAL sona erdi. Bilgi edinme hakkı kullanılabilir mi?

OHAL bitmesiyle birlikte, ihraç edilenlerin bilgi edinme hakkı çerçevesinde, neden ihraç edildiklerini öğrenmeleri mümkün mü?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ağustos 2018 14:28, Son Güncelleme : 13 Ağustos 2018 16:06
OHAL sona erdi. Bilgi edinme hakkı kullanılabilir mi?

OHAL'in sona ermesiyle birlikte en çok merak edilen konuların başında, ihraç gerekçelerinin 4982 sayılı Kanun çerçevesinde talep edilip edilmeyeceğidir.

Bilindiği üzere, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu 4/8/2016 tarihinde aldığı kararla, ihraçlara ilişkin olarak talep edilen bilgilerin verilmemesini istemişti. Tıklayınız.

Peki, OHAL'in sona ermesiyle birlikte bilgiler, ihraç gerekçeleri öğrenilebilir mi?

Bu konuda 4982 sayılı Kanunun 19 ve 20. maddelerine bakmak gerekiyor.

19 ve 20. maddeler şu şekildedir:

"Madde 19 - Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idari soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması halinde;
a) Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracak,
b) Kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacak,
c) Soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürecek,
d) Gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacak veya soruşturma ile ilgili benzeri bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştirecek,
Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

Madde 20 - Açıklanması veya zamanından önce açıklanması halinde;
a) Suç işlenmesine yol açacak,
b) Suçların önlenmesi ve soruşturulması ya da suçluların kanuni yollarla yakalanıp kovuşturulmasını tehlikeye düşürecek,
c) Yargılama görevinin gereğince yerine getirilmesini engelleyecek,
d) Hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkını ihlal edecek,
Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
04/04/1929 tarihli ve 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, 18/06/1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, 06/01/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve diğer özel kanun hükümleri saklıdır."

DEĞERLENDİRME

Yukarıda yer verilen 19 ve 20. maddeler okunduğunda, şu hususlar ifade edilebilir. FETÖ'ye yönelik tüm işlemler terör örgütüne yöçnelik işlemler kapsamındadır. Normal bir suç kovuşturması yürütülmemektedir. Bu bağlamda, bazı bilgileri açıklamak, soruşturmayı yürütenlerin veya bilgi verenlerin güvenliğini tehlikeye sokabilecektir.

Bu bağlamda, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu bu konuda yeni bir karar almamış olsa da, kamu kurumları, ihraç gerekçelerini, yukarıda yer verilen maddeleri gerekçe göstererek vermemektedir. Yapılan buı işlem, 4982 sayılı Kanun bağlamında doru bir işlemdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber