Vizesiz gidebileceğiniz yer... Batum

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ağustos 2018 00:14, Son Güncelleme : 12 Ağustos 2018 07:59
Vizesiz gidebileceğiniz yer... Batum

Vizesiz, pasaportsuz gidilebilecek yerlerimiz az olunca, hepsini değerlendirmek gerekiyor. Kıbrıs, Ukrayna dışında üçüncü alternatifimiz de Gürcistan oluyor. Gürcistan'ın başkenti Batum adeta bizden bir yer. Karadeniz şehirlerimizin devamı. Genel olarak Rus mimarisinin etkisinde olan Batum her geçen gün daha da gelişiyor. Doğu Avrupa havasındaki yerleşim ve sokaklar epey güzel. Düzenli bir şehir merkezi var. Şehrin biraz kenarları için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil, geri kalanı bizim ülkemiz gibi. Karadeniz turu yapanlara ya da paramızın çok da değersiz olmadığı bir ülke ziyaret etmek istiyorsanız, Batum tam size göre. Batum'un Botanik bahçesi hariç her yerine yürüyerek gidebilir ve gezebilirsiniz.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Batum Bulvarı

Şehri size adım adım gezdirmek gerekirse buradan başlamak daha iyi olur. Merkezden sahile, sahilden tekrar merkeze ve arka sokaklara şeklinde bir tur yapabiliriz. Batum bulvarı şehrin göbeği sayılır. Batum Bulvarında su parkları, özgün heykeller ve harika palmiye ağaçları görebilirsiniz. Her zaman bir şehre gidince merkezine gider oturur ve bir seyir yaparım. Sizin için de böyle bir başlangıç güzel olacaktır.

Avrupa Meydanı (Medea Heykeli)

Gürcistan'ın en pahalı heykeli burada bulunuyor. Şehirlerin tanıtımı için yapılan bu tip simgesel yapılar fotoğraflarda yer alarak turizme katkı sağlıyor. Gürcüler biraz aşırıya kaçmış (1 milyon lari) ve epey bir bedel ödemiş. Lakin ünlü olmuş heykel ve geri dönüşünü sağlamış. Elinde altından bir koyun postu olan mitolojik yapıya siz de bir ziyarette bulunun mutlaka.

Sahil ve Çevresi

Alfabe Kulesi

Batumun sahilinde bir çok simgesel yapı bir arada bulunuyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de şüphesiz alfabe kulesi. Dünyanın hala yaşayan 12 alfabesinden birini gururla paylaşmakta haklılar. Kulenin dibinde bir gişe var, oradan bilet alıp çıkabiliyorsunuz. 7 lari (10 lira) giriş ücreti var.

Ali & Nino

Ali ve Nino Batum'n aşıkları. Hikayesi bir romandan geliyor. Hikayeye göre farklı kültürlerden gelen bu aşıklar bir çok zorluğu aşıp sonunda evleniyorlar. Tam mutlu oldum derlerken savaş çıkıyor. Ali savaşa katılmak zorunda kalıyor ve ölüyor. Bu acıklı hikayeyi özetleyen bir yapı olmuş gerçekten. İki heykel motorlu bir sistem ile hareket ediyor, birbirlerine yaklaşıyorlar, iç içe geçiyorlar ve ayrılıyorlar. Hikayenin kısa bir özetini harika bir mühendislik ile birleştirmiş oluyorlar.

Ferris Tekeri (Dönme Dolap)

Ali ve Nino heykelinin hemen arkasında olan bu dönme dolap ile yükseklerden Batum'u izleyebilirsiniz.

Piazza Meydanı

Merkeze geri dönerken buraya uğramanızı tavsiye ederim. Dar sokaklar arasındaki evlerin içinde geniş bir meydan oluşturmuşlar. İçerisi kafeteryalar ile dolu. Adından da anlayacağınız üzere İtalyan tipi meydan oluşturulmuş. Geniş bir kare meydan ve çevresinde kafeler mevcut

Virgin Mary Kilisesi

Piazzanın iki yan sokağında bulunan büyük bir kilise burası. Tarihi ve gothik mimarisi ile dikkat çekiyor. Turistlerin ve yerel halkın en çok ziyaret ettiği iki kiliseden biri. Uzun pantolon ile girmeniz gerekiyor.

Botanik Bahçeleri

Batum'un en güzel yeri burası diyebilirim. Batum'da Karadeniz iklimi ile tropikal iklim adeta birbirine karışıyor. İlginç bir iklim yapısı var. Botanik Park'ta ise bütün zenginlikleri bir arada görebilirsiniz. Denizi ve sonsuz gibi görünen ormanları, temiz havayı burada bulacaksınız. Gitmek için iskele tarafındaki dolmuşlara binebilirsiniz. Giriş ücreti 15 lari. İçerisinde de araçlarla gezme imkanı var. Gezmek için için 3-4 saat ayırmanız gerekiyor. Harika bir yer.

BATUM'DA KONAKLAMA

Batum merkezi turistler için sağlanabilecek her türlü konaklama imkanını sunuyor. Otel, pansiyon, hostel ve ev kiralama seçenekleri mevcut. Gecelik 100 liradan 1000 liraya kadar konaklama imkanları mevcut.

YEMEK YEME YERLERİ

Batum mutfağının en sevilen ürünü "haçapuri". Haçapuri peynirli bir pide türüdür. Pişmesine az kala fırından alınıp üstüne yumurta kırılıyor. Çok güzel bir tadı var. Damağınızdan uzun süre gitmeyecektir.

Orta Camii tarafında -Türklerin yaşadığı- dolaşırken tabelası dahi olmayan siyah çerçeveli bir fırın görmüştüm. İçeri girip değişik bir şeyler denemeye karar vermiştim. İçerisi reçelli ,üzeri pudra şekerli bir hamur işi aldım. Adı "ponçiki" imiş. Güzel ve yoğun bir tat. Değişik bir türü de kremalı olanı. Tatlı olan hamur işlerinin üzerine pudra şekeri döküp tezgaha koyuyorlar bilginize.

Gürcistan'a ülkemizden günlük giriş çıkışın fazla olması sebebiyle burada dükkan açan da yüzlerce Türk var. Türk mutfağını burada da kolayca bulabilirsiniz. Özellikle Arap turistler bizim dükkanlara doluşuyor. Helal ürün olarak da camlarda belirtiliyor.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Şehir çok da büyük değil. Bu sebeple her yerine yürüyerek gidebilirsiniz. Ama elbette çevre yerleri de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Şehir içerisinde dolmuşlar çok yaygın. Hem kendi alfabelerinde hem de latin harfleri ile tabelalar mevcut. Gitmek istediğiniz yerlere 2.5 lariye gidebilirsiniz. Sarp sınır kapısına giden dolmuşlarda mevcut. Türk lirası da dolmuşlarda geçiyor.

İskelenin hemen ilerisinde tren istasyonu mevcut. Eğer Tiflis'i de görmek isterseniz tren yolculuğu yapabilirsiniz. Biletinizi internet üzerinden de alabilirsiniz. Yaklaşık 8 saat süren bir tren bu.

Şehirde yapabileceğiniz bir çok etkinlik mevcut. Sıralamak gerekirse şöyle bir liste çıkacaktır:

- Bisiklet kiralayarak şehri turlamak

- Tekne turuna katılmak

- Alfabe kulesine çıkmak

- Botanik turuna katılmak

- Sürat teknesi ile tura çıkmak

- 6 Mayıs Parkında su gösterilerini izlemek -özellikle akşam-

BATUM'A NASIL GİDİLİR ?

Batum'a gidiş için yeni kimliğiniz olması yeterli, vizeye ihtiyacınız yok. Gidiş için iki seçeneğiniz mevcut.

Kara Yolu ile;

Batum'a, Artvin üzerinden gidiliyor. Hopa, Kemalpaşa sahil yolunu takip ederek Batum'a giriş yapabilirsiniz. Giriş için 15 liralık, yurt dışı çıkış harç pulu alıyorsunuz. Giriş için kağıt dolduruyorsunuz. Çıkarken lazım olacağı için bunları sakın kaybetmeyin.

Hava Yolu ile;

Batum Havalimanı şehrin yaklaşık 20 dk kadar dışında yer alıyor. Sarp üzerinden gelen anayol üzerinde kalıyor. Havalimanından şehir merkezine kolayca gidebileceğiniz dolmuşlar mevcut. Havalimanına ülkemizin bir çok noktasından direkt uçuşlar bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber