MEB Yüksek Disiplin Kurulu, itirazları 30 gün içinde karara bağlamadığı için, dava açılamıyor

MEB yüksek disiplin kurulu, itirazları yasal olarak zorunlu olduğu 30 gün içinde karara bağlamadığından, dava açma sürelerinde sorun yaşanmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Eylül 2018 10:10, Son Güncelleme : 16 Eylül 2018 21:19
MEB Yüksek Disiplin Kurulu, itirazları 30 gün içinde karara bağlamadığı için, dava açılamıyor

YÜKSEK DİSİPLİN KURULLARINA YAPILAN İTİRAZLARIN 30 GÜN İÇİNDE KARARA BAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR

Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 135. maddesi uyarınca disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı MEB yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilmektedir. İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür.

MEB nezdinde bulunan Yüksek disiplin kurullarına kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarına karşı itiraz edilmektedir. MEB Yüksek disiplin kurulu itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren yine yasal zorunluluk olan otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.

Ancak yukarıda bahsi geçen hükmün süreye ilişkin hususlarının uygulanmaması, MEB yüksek disiplin kurulunda neredeyse teamül haline getirilmiştir. Öyle ki; MEB yüksek disiplin kurulu kararlarını 6 aya varan süreler içinde vermektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "Dava Açma Süresi" başlıklı 7. maddesinde de belirtildiği gibi idare mahkemelerinde dava açma süresi 60 gündür.

Ancak; MEB yüksek disiplin kurulu tarafından yasal zorunluluk olan 30 günlük karar verme süresi içerisinde işlem tesis edilmediğinden dava açma sürelerinin hesabında birbirinden farklı mahkeme kararları verilmektedir. Disiplin cezasının tebliği ile birlikte dava açma süresi başlamakta ve itiraz dava açma süresini durdurmaktadır. İhtilaf ise duran sürenin 30 günlük sürenin sonunda mı, zımmen ret süresi alan 60 gün sonunda mı yoksa itiraz üzerine verilen yüksek disiplin kurulu kararının tebliğinden sonra mı? başlayacağı konusundadır. Bu durumun yaşanma sebebi MEB yüksek disiplin kurulunun yasal olarak zorunlu olduğu 30 gün içinde karar vermemesinden kaynaklamaktadır.

Kanunen itirazın karara bağlanması için bir süre belirtilmiş olmasına rağmen süresi içerisinde karar vermeyen MEB yüksek disiplin kurulunun bu uygulaması nedeni ile cezaya maruz kalan üyelerimiz mağduriyet yaşamaktadır.

İdarenin hukuka saygı ilkesi uyarınca sahip olduğu yetkileri kullanırken veya üstlendiği görevleri yerine getirirken kanunlara uygun davranmak zorunda olması sebebiyle disiplin cezasıyla tecziye edilen üyelerimizin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun itiraz başlıklı 135. maddesi çerçevesinde MEB yüksek disiplin kurullarına yaptıkları itirazların 30 gün içinde karara bağlanması gerekmektedir.

Bu durumda olan personelin ne yapması gerekmektedir?

Personelin herhangi bir disiplin suçu işlemleri nedeniyle görev yaptıkları ilin İl Milli Eğitim Disiplin Kurulları tarafından verilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarına karşı yapılan itirazlar Bakanlık Yüksek Disiplin Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanmaktadır. Bakanlığa yapılan bu itirazların sonuçlandırılarak karar bağlanma süresi yukarıda belirttiğimiz gibi ortalama olarak yaklaşık altı aydır. Bu süre sonunda itirazı reddedilen personel mahkemeye dava açmayı tercih etmekte, açılan davalarda ise genellikle mahkemeler dava açma süresi geçirildiğini ifade ederek zaman aşımından red kararı vererek davayı reddetmektedir.

Bakanlıkça itirazın altı ay gibi bir sürede sonuçlandırması personelin mağduriyetine sebebiyet vermektedir.

Bu konuyla alakalı Türk Eğitim Sen'in bakanlığa başvurması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 27.04.2018 Tarih ve 8485931 Sayılı Yazısında özetle bakanlığın iş yükünün çok olduğu, itiraz dosya sayının fazla olduğu, disiplin kurulunun ayda bir defa toplandığını öne sürerek yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirme yapmıştır. Ancak, kurul çalışmaları hızlandırmaya dair bir ifadeye yer vermemiştir. Bu durumda ilerleyen günlerde itiraz dosyalarının sonuçlandırılmasının ortalama altı ayı bulacağını tahmin etmekteyiz. Bu durum ise personelin mağduriyetine sebebiyet verebilecek olup mağduriyeti en aza indirmek amacıyla itiraz dosyalarının takip edilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere disiplin cezalarına itiraz edilmesi durumunda disiplin kurullarının itiraz dosyalarını karara bağlama süreleri otuz gündür. İtiraz edilen cezaların kesinleşmeyeceği ve kesinleşmeyen disiplin cezalarına karşın dava açılmayacağı da idare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Yine idare hukukuna göre idari işlemlerde dava açma süresi atmış gündür. Kademe ilerlemesine yapılan itirazlarında bakanlıkça otuz gün içinde karara bağlanması gerekmektedir. Bakanlık Yüksek Disiplin Kurulu ise bu süreyi fazlasıyla aşarak ortalama altı ayda karar vermekte ve bu süre sonunda açılacak davalar genellikle reddedilmektedir. Bu durumda kademe ilerlemesi cezalarına yapılacak itirazlarda;

1-Cezanın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilmesi,

2-İtiraz tarihinden itibaren 60 gün beklenmesi,

3-60. Günün bitiminde itiraza cevap gelmemiş ise bu durum itirazın reddi anlamına geleceğinden verilen disiplin cezasının bu tarih itibariyle kesinleşeceği,

4-Kesinleşmiş olan bu cezaya karşı kalan dava açma süresi içerisinde idare mahkemelerinde davaların açılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi amacıyla MEB yazıları, Yerel Mahkeme ve Danıştay kararını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber