Yaz tatili yerine kaplumbağa nöbeti

Doğu Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, tatillerini deniz kaplumbağalarının yuvalarında nöbet tutarak geçiriyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2018 09:05, Son Güncelleme : 12 Ağustos 2018 09:06
Yaz tatili yerine kaplumbağa nöbeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin akademisyenleri ve öğrencileri, soylarının tükenme tehlikesi bulunan deniz kaplumbağalarını korumak için seferber oluyor. Yaz tatiline çıkmak yerine kaplumbağa yuvalarında nöbet tutan öğrenciler, iki ay içinde 30 bin yumurtadan çıkan 10 bin deniz kaplumbağasının denizle buluşmasını sağladı. Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi (DAÜ SAGAM), her yıl binlerce kaplumbağa yavrusunu denizle buluştururken bu yıl rekor kırdı. Gazimağusa'daki beş kumsalda toplam 400 yuva yapan 150 dişi deniz kaplumbağası, 30 bin yumurta bıraktı. En küçük gürültüden bile etkilenen kaplumbağaları korumak için Doğu Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri nöbet ekipleri oluşturdu. Doç. Dr. Burak Çiçek yönetimindeki nöbet ekipleri, yaşam alanları hızla daralan, balıkçı ağlarına takılarak ölen, hatta insanlar tarafından öldürülen 'Chelonia mydas' ve 'Caretta caretta' türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarının bulunduğu yuvaların önünde bekledi.

Uykusuz geceler

Bu yıl her zamankinden fazla yuva olduğunu belirleyen Doç. Dr. Çiçek, gönüllü öğrencilerin sayısının artması için çağrılar yaptı. Okul bitmesine rağmen yaz tatiline çıkmak yerine kaplumbağaların denize ulaşması için çabalayan Fen Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü öğrencilerine inşaat mühendisliği, eğitim fakültesi ve turizm bölümlerinden destek geldi. Hatta ailesi Mısır'da yaşayan Hesham Baraad, 5 aydır ayrı kaldığı ülkesine gitmek yerine nöbetlere katıldı. Gençler 43 dereceyi bulan sıcaklıkta ve yoğun nem altında bekleyerek yuvalara yaklaşan insanları uyardı. Genellikle gece çatlayan yumurtalardan çıkan yavruların denize güvenle ulaşması için uykusuz kaldılar. Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi (EMU URIC), KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Çevre Koruma Dairesi'nden alınan izinle bölgedeki çalışmalarına devam ediyor.

30 öğrenci korudu

Deniz biyoloğu Doç. Dr. Burak Ali Çiçek, "30 öğrencimiz yoğun çaba göstererek kaplumbağa yumurtalarının yakınında nöbet tuttu. Chelonia Mydas ve Caretta caretta türü kaplumbağa yavrularını insanlardan olduğu kadar tilki, yengeç, karga ve martılardan da korudular. Kuluçka döneminde dişiler ve yuvaları izlendi, kayıtlar tutuldu ve görüntülendi" dedi.

En büyük tehlike plastik poşetler

Biyolojik bilimler öğrencisi Büşra Bertiz, "Kaplumbağaları denize ulaştırdık. Ama açık denizde bekleyen en büyük tehlike plastik poşetler. Kaplumbağalar, poşet ve torbaları denizanası sanarak yiyip boğulabiliyorlar" diye konuştu.

Gökhan Karakaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber