Kastamonu'nun bilinmeyen yönleri

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Ağustos 2018 00:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2018 07:32
Kastamonu'nun bilinmeyen yönleri

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu, ülkemizin gizli kalmış güzelliklerini barındırıyor. Dünyanın en eski devirlerinin dahi yaşandığı, evliyalar şehri, kanyonlar memleketi Kastamonu hakkında bilmediğimiz o kadar şey var ki. Burası adeta bir müze-kent. Şehir merkezindeki bir tabelaya baktığınızda onlarca kahverengi tabela göreceksiniz. 170 km lik sahil şeridi onu bir Karadeniz şehri yapıyor. Ayrıca İstiklal Savaşı'nın İnebolu'dan başlayan mücadelesine tanıklık etmek , Karadeniz'in en güzel sahillerine gitmek, yaylaları ve vahşi kanyonları keşfetmek isterseniz rotanızı buraya çeviriniz.

KASTAMONU'NUN GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ NERELER?

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI

Kastamonu'nun kuzeybatısının tamamen içine alan başlangıcı Bartın olan Milli Park doğanın her halini içinde barındırıyor. Yürüyüş parkurları, mağaralar, kanyonlar, dereler, ormanlar, dere kenarları gibi geniş bir yelpazeye sahip bir Milli Park burası. Özellikle sonbahar aylarında rengarenk meşeler mevcut.

ILGAZ DAĞLARI MİLLİ PARKI

Ilgaz kış mevsiminin vazgeçilmez merkezlerinden biri. 3 adet kayak pisti ile geniş bir alana yayılan milli park, diğer mevsimlerde serin ve temiz havasıyla bir çok misafiri ağırlıyor. Yürüyüş parkurları ve piknik alanları çevre illerin en çok tercih edilen yerler milli parkın dört bir yanında yer alıyor.

NASRULLAH CAMİİ

Şehrin merkezindeki en önemli camii burası. Şehre gelenlere ilk burayı görmesi önerilioyr. Meydanı ve şadırvanı ile birlikte resmen ev sahibi benim diyor. Halk arasındaki inanca göre şadırvandan su içen kişi ya 7 kez Kastamonu'ya tekrar gelir ya da buraya yerleşirmiş. Aynı zamanda camii içerisinde Kurtuluş Savaşı zamanında Mehmet Akif Ersoy'un vaaz verdiği kürsü de yer alıyor.

MÜNİRE MEDRESESİ VE ÇARŞISI

Nasrullah Camii'nin hemen arkasında yer alan bu medrese 1746 tarihinde yaptırılmış. Eskiden zanaatkarlara ait olan odalı yapılar şimdi el sanatları çarşısına dönüştürülmüş. Ayrıca halkın gölgelik altında dinlenebileceği, oturup bir şeyler içeceği bir de bahçesi var.

İSMAİLBEY KÜLLİYESİ

Külliye şehrin merkezindeki "Şahinşah Kayası" adındaki kayanın üstüne kurulmuş. Külliye içerisinde Camii, medrese, han, hamam ve kütüphane mevcut. Külliye alanının ortasından yol geçiyor. Yolun biraz ilerisindeki tarihi hamam ise hala faal.

YILANLI KÜLLİYESİ

Bahçesinde bir çok öenmli kişinin mezarları bulunan Külliye, 1272 yılında yapılmış. Külliye aynı zamanda Darüşşifa olarak da kullanılmış. Şadırvanın üzerinde yapılmış olan çiçek işlemeleri ve girişindeki yılan kabartmaları ise görülmeye değer. Bir kaç badire atlatan külliye hakkındaki bilgiler üç levha halinde bahçesinde yer alıyor.

SAAT KULESİ

Cumhuriyet meydanının hemen yukarısından kuleye çıkılıyor. Kule şehri panoramik bir şekilde gören tepeye yapılmış. Bahçesinde kurulmuş olan mesire alanında manzaralı bir mola verebilir ve Kastamonu şehir merkezini her yönden izleyebilirsiniz.

KASTAMONU KALESİ

Şehrin en önemli yapılarından biri olan kale şu an tadilat altında olduğu görme şansım olmadı. Gittiğinizde tadilat bitmiş olursa kentin en görkemli yapısını mutlaka ziyaret ediniz.

AYAĞI YANIK TÜRBESİ

Kastamonu gerçekten evliyalar şehri. Camilerin yarısı türbe ile bitişik. Ayağı Yanık , diğer adıyla Aşıklı Sultan türbesi. Rivayete göre, burada yangın çıkıyor ve yatan evliya valinin rüyasına giriyor yanıyoruz yardım et diye. Yangın söndürülüyor fakat evliyanın ayağı yanıyor ama günümüze kadar bozulmadan ve çürümeden gelmiş evliyanın bedeni.

LİVA KONAĞI

Kastamonu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konak günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermekte.

CUMHURİYET MEYDANI

Atatürk ve Şehit Şerife bacı anısına yapılan heykel çevresindeki tarihi binaları da için alan şehir merkezi burası. Meydanın hemen karşısında bulunan adacık üzerine kurulmuş olan turizm bürosundan Kastamonu hakkında broşürler, kitapçıklar ve genel bilgiler alabilirsiniz.

NASRULLAH KÖPRÜSÜ (KAMBUR KÖPRÜ)

Şehri ikiye bölen Karaçomak çayının üstüne yapılmış olan tarihi bir köprü burası. Aslında eskiden çok daha büyük imiş. Yol yapımları yüzünden bir kırpılmış. Köprünün iki girişinde sadaka taşı bulunuyor. Buralara halk gönlünden kopan yardımları bırakırmış. İhtiyaç sahipleri ise ihtiyacı kadarını buradan alırmış. Osmanlı döneminin o muhteşem yardımlaşma geleneğinin bir örneği de bu köprüde yaşanırmış. Hayal ederek geçiniz üstünden.

KALACAK YER YEMEK YEME YERLERİ

Şehir merkezinde çeşitli şehir otelleri ve tarihi mekanlardan dönüştürülmüş hanlar mevcut. Kastamonu aynı zamanda bir ticaret merkezi olduğu için hanlardan bazıları hala ayakta. Osmanlının bu eyalet şehrinde konaklamak için gecelik ücretler 70-500 lira arasında lüksüne göre değişmekte.

Bölgenin yemek kültürü ise çok çeşitli. Bir çok restoranda yerel yemekleri tadabilirsiniz. Kastamonu geleneksel yemekleri ise şunlar ;

- Banduma (Hindi etiyle, yufkanın uyumu)

- Çekme Helva (Sevdiği kızın babasının, "kızımı sadece saç telinden daha ince bir tatlı yaparsan sana veririm" dediğinden dolayı Abdulsamet adlı gencin 1800'lü yıllarda helvayı ürettiği rivayet edilir.)

- Ekşili Pilav (Yoğurt ve Siyez Bulgurunun en güzel karışımı)

- Etli Ekmek ( Daday ilçesinden çıkan özel bir ikramlık )

- Pastırma (Çemeninde Taşköprü sarımsağı olan , doğal kurutulmuş bir pastırma)

- Tirit (Susamsız bayatlamış Kastamonu simidine, kemik suyu dökülüp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve baharatlı kıyma eklenerek yapılıyor )

- Kuyu Kebabı "Büryan" (Oğlak etinden yapılan buralara özgü bir kebaptır)

- Kara Çorba (Çeşitli baharatlarla size ziyafet sunacak bir başlangıç)

Yemeklerinin dışında bir de Taşköprü'nün meşhur sarımsağı mevcut.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Şehir merkezi geniş de olsa çok da büyük değil. Gezilecek olan yerlere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehir içinde meydanın hemen yanından kalkan dolmuşlar ile her yöne gitmeniz mümkün. Aynı zamanda kent kart edinmek zorunda değilsiniz. Özel halk otobüslerinde ücret alınıyor. Şehrin kuzeyinde otogar güneyinde ise havalimanı bulunuyor. İkisi de şehre oldukça yakın.

KASTAMONU'YA NASIL GİDİLİR ?

Kara Yolu ile ;

Kastamonu otogarına Türkiye'nin her yerinden direkt seferler mevcut. Kendi özel aracı ile gidecek olanlar için ise başarılı karayolları var.

Kastamonu'ya çevre şehirlerden mesafeler ise şöyle;

Sinop'tan 180 km,

Ankara'dan 240 km,

İstanbul'dan 515 km,

Eskişehir'den 470 km,

Samsun'dan 300 km.

Hava Yolu ile;

Kastamonu'ya hava yolu ile de ulaşmak mümkün. Havalimanınn şehir merkezine mesafesi 12 km.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber