Memur emeklisi, özelde çalışarak aldığı emekli aylığını artırabilir mi?

Devlet memurları emekli olduktan sonra özelde çalıştıklarında, özeldeki süreleri eski memurluk süreleriyle birleştirerek, emekli maaşlarını artıramaz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ağustos 2018 14:00, Son Güncelleme : 14 Ağustos 2018 18:41
Memur emeklisi, özelde çalışarak aldığı emekli aylığını artırabilir mi?

SORU: 2014 yılında memur olarak kamu kuruluşundan emekli oldum. Aynı işyerinde özel hizmet alımı olarak çalışmaya devam ettim, 31 mart 2018 zorunlu olarak ayrıldım.emeklilik sonrası sgk' li olarak görev yaptığım süreleri birleştirerek emekli aylığını artirabilir miyim iyi calismalar

CEVAP: Emeklilik sonrası sigortalı olarak çalışma, memur aylığını artırır mı? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Sosyal güvenlikte 2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlamış olanların hem emekli aylığının bağlanması hem hizmetlerin birleştirilmesi konularında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu ve 2829 sayılı Hizmet Bütünleşmesini sağlayan Kanun hükümleri uygulanır.

Özellikle 2829 sayılı Kanun hükümlerinde, kurumlardan birinden şayet aylık bağlanmış veya aylık alma haklarını kaybetmiş olanların bu sürelere ait hizmet süreleri yapılacak birleştirmede dikkate alınmaz, ibaresi bulunur.

Bu şu demektir. Memur olarak emekli olmuş bir kişi daha sonra işçi olarak çalışmış ise işçilikte çalışan sure ne kadar olursa olsun memur hizmet süreleriyle birleştirilerek memur hizmet süresini, dolayısıyla da memur emekli aylığının artmasına bir katkı sağlayamaz.

Memurların, emekli aylıklarının kesilmesine ilişkin 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığında ayrıca bir hüküm bulunur. Madde 99 hükmünde, Emekli, adi malüllük, vazife malüllüğü, dul ve yetim aylığı alanlardan emeklilik hakkı tanınan, yani memur statüsünde bir göreve girenlerin bu aylıklarının tamamının kesileceği belirtilmiştir.

Bu açıklamalarımız bağlamında sonuç değerlendirmemiz; memur emeklisi olduktan sonra sigortalı olarak çalışmalarınız sadece çalıştığınız süreler için bir kazanç sağlar, ayrıca sigortalı olarak çalışmalarınız şayet işçi statüsünde aylık alma hakkını kazandıracak bir sure ise ikinci bir aylık alma hakkınız da olur. Bunun dışında memur aylığınıza ve memur aylığınızda kullanılan hizmet süresinin artırımına bir getirisi olmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber