Kültür ve Turizm Bakanlığı, neden bir tripadvisor yazamadı veya yazdıramadı?

Kültür ve Turizm Bakanlığının, binlerce personeli olmasına rağmen, Türkiye'de gezilip görülebilecek yerleri içeren bir web sayfası ve mobil uygulaması yapamamış/yaptıramamış olması, Türk kullanıcıları dahi yabancı menşeli (tripadvisor, trivago, foursquare vb.) uygulamalara mecbur bırakıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ağustos 2018 09:00, Son Güncelleme : 16 Ağustos 2018 13:18
Kültür ve Turizm Bakanlığı, neden bir tripadvisor yazamadı veya yazdıramadı?

Bir bayram daha yakınlaşıyor. Bir çok kişi ailesinin yanına, bir çok kişi de turistik bölgelere gidecek.

Ancak gideceğiniz il ile ilgili olarak bilgi almak istediğinizde (kalınacak yer, gezilecek turistik mekanlar, parklar vs.) kullanabileceğiniz tüm iyi yazılımlar ABD, İsrail veya Hollanda menşeeli.

Örneğin bu konudaki en popüler uygulama, tripadvisor uygulaması... Bu uygulama ABD menşeeli...

Türkiye'de, tripadvisor uygulamasının, kullanıcıların girdiği bilgilerle büyüyen içerik zenginliğine erişebilecek bir websayfası yapılamadığından, Türk kullanıcılar bu programa mecbur kalıyor.

Oysaki Kültür ve Turizm Bakanlığında, tüm illerimize ait detaylı bilgiler bulunmaktadır. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığının web sitesinde girdiğimizde onlarca sayfa ile karşılaşılıyor ve çoğu sayfa da hatalı olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin şu adreste yer alan bir çok tanıtım linki çalışmıyor.

Yine Orman ve Su Bakanlığında milli parklara dair çok sayıda veri bulunmakta ancak Kültür Bakanlığının bu bilgilerden haberi dahi bulunmamaktadır.

Bugün itibariyl, uluslararası büyüklükte olan tripadvisor türü bir yazılım ancak Devlet ve özel sektör ortak çalışmasıyla yazılabilir. Devlet bilgi sağlayacak, özel sektör ise bu işin yazılımını, veri girişini, reklam ve tanıtımını tamamlayacak.

Eğer booking, airbnb, tripadvisor, foursquare türü yazılımların alternatifleri Türkiye içinde yazılmazsa, Devlet bu tür özel sektör yatırımlarına destek vermezse, bir kaç yıl içinde Türkiye'deki herkes bu programlara mecbur kalacaktır. Facebook, instagram veya twitter gibi, bu uygulamalar sayesinde de ülkemiz hem vergi kaybına uğrayacak hem de kişilerin ilgileri uluslararası şirketler tarafından kaydedilecektir.

Facebook, twitter, instagram gibi yazılımlar da başlangıçta basit bir sosyal ağ olarak görülüp çok önemsenmemişti. Ama zaman içinde görüldü ki, bu sosyal ağlar sayesinde, üyelerin sosyal medya davranışları analiz edilerek bir ülke içinde karışıklık çıkarmak dahi mümkün hale gelebilmektedir. Örneğin twitter ve facebook, istediği paylaşımları daha fazla kullanıcıya eriştirebilmekte, istemediği paylaşımları ise sınırlı sayıda kişinin duvarında göstererek blokaj uygulayabilmektedir. Facebook'un CİA ile bilgi paylaşımında bulunduğu geçen yıl medyaya yansımıştı. Bu sosyal ağlar, terör örgütü propagandası yapan hesaplara dair mahkemelerin bilgi taleplerine dahi cevap vermemektedir. Türkiye olarak, Mahkemelere bilgi vermediği için bu sosyal ağları yasaklama yoluna giderseniz, ülkenizin adı yasakçı veya 3. dünya ülkesine çıkmaktadır. Ama çok değil 10 yıl önce bu tür uygulamalar, "çocukluk arkadaşlarınızı, ilkokul arkadaşlarınızı bulabilirsiniz" şeklinde propaganda yapılmış, tüm vatandaşlar bu uygulamaları kullanmaya teşvik edilmişti. Geldiğimiz zaman dilimi itibariyle şuan için bu programların benzerini yapabilmek mümkün olsa da, 10 yıla dayanan bilgi arşivi bu sosyal ağları alternatifsiz hale getirmektedir.

Örneğin popüler mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ta da benzer bir durum yaşanıyor... Türkiye'de yerli yazılımcılar BİP veya Wirofon adlı iki yeni uygulama yazmış olmasına rağmen, hem eski yazışmalarınız hem de tüm arkadaşlarınızın whatsapp'ı kullanması nedeniyle alışkanlıklar değiştirilememektedir.

Yine, ülkemizin sokakları; Rus menşeli Yandex veya ABD menşeeli Google Maps araçlarıyla adım adım arşivlenirken, hala yerli bir harita yazılımımız dahi bulunmuyor. Ulaştırma Bakanlığının bu kadar yıldır ne iş yaptığını açıkçası merak ediyorum.

Şunun bilinmesi gerekiyor. Bu çaptaki uluslararası ölçekteki projelerin hiçbirisi tek başına bireysel projeler değildir. Bireysel proje olarak başlayanlar dahi büyümesi ve uluslararası bir nitelik kazanması Devlet desteğiyle olmuştur.

Şuan için Kültür ve Turizm Bakanlığında bu konuları bilen Mehmet Nuri Ersoy adında Bakanımız bulunuyor. Bakalım Sayın Ersoy Bakanlığı döneminde bu tür bir ufuk açabilecek mi?

Sözün özü çok geç olmadan bu tür uluslararası programların benzerlerinin yazılması için Devlet ve millet desteğiyle güzel bir uygulama hayata geçirilmeli.

Nezir Kardoğan -memurlar.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber