MEB sadece kısmakla değil verimli kullanarak da tasarruf sağlamalı

Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufu, geçmiş yıllara göre yüksek ödenek çıkışı olan mal ve hizmet alımı ile yan mamül alımlarında yapmalı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Ağustos 2018 11:33, Son Güncelleme : 27 Ağustos 2018 11:35
MEB sadece kısmakla değil verimli kullanarak da tasarruf sağlamalı

Hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında MEB'de de 2 milyar TL'lik tasarruf yapılacağı bilgisi basına düşmüştü. MEB bunun üzerine açıklama yaparak eğitim öğretimi etkileyecek kalemlerde oynama olmayacağını yazdı.

Hangi kalemlerden ne kadar tasarruf yapılacağı ise memurlar.net'te bugün yayımlandı. Tıklayınız.

Eğitimle ilgili baktığımızda 6.1 Yan mamül alımı ile 3.2. Tüketime yönelik mal ve malzeme alımları en önemli kalemlerdir. Bu kalemlerin yanında 3.5 kodunda yer alan hizmet alımları ayrı öneme sahiptir. Bu kalemde eğitim kurumlarında tasarruf yok gibi.

3.2 de de tasarrufa gidilmediği görülmektedir. 6.1'de Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde büyük bir tasarruf söz konusudur.

MEB tasarruf edecekse elbet ki eğitim kurumlarında dikkatli olmalıdır.

Burada tasarruf yapılmamalı fakat birimlerin ödenek gönderirken titiz olmalarında, aynı ilçedeki okullar arasında eşitliği sağlamak adına adil olmalarında fayda var gibi. İhtiyaçlardan zorunlu olanlar mutlaka karşılanmalı ama zorunlu olmayan hatta son yıllarda sorunlu olan bazı alanlara da dikkat etmelidir.

Bunun için sayın bakan Ziya Selçuk'un son yılları şöyle bir ele alıp özellikle eğitim öğretimle ilgili bazı genel müdürlüklerde yüklü ödenek çıkışlarını bir kontrol etmelidir. Bunların neden aynı kalemlerde yoğunlaştığını, örneğin okul içi kamera döşemelerinde artış olup olmadığını, bu işleri aynı firmaların yapıp yapmadığını ya da yan tekliflerin bile aynı olup olmadığını gözden geçirmesinde fayda olacak gibi. Ya da örneğin yüklü temizlik malzemesi, spor malzemesi alımları aynı firma ve yan teklifler var mı? Yok mu? Bir incelemesinde fayda olacak gibi.

Tasarruf sadece kısmakla değil verimli kullanmakla daha çok sağlanır diye düşünüyoruz.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber