Erdoğan'ın ittifaka kapı aralaması partilileri hareketlendirdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yerel seçimde ittifaka kapı aralayan çıkışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan "yapabiliriz" yönünde yanıt gelmesi partilerin karargahlarını hareketlendirdi. Gözler, iki lider arasındaki zirvenin ne zaman gerçekleştirileceğine ve ittifakın şeklinin nasıl olacağına çevrildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2018 09:52, Son Güncelleme : 06 Eylül 2018 09:54
Erdoğan'ın ittifaka kapı aralaması partilileri hareketlendirdi

Erdoğan'ın hem yerel seçim hem de af konusundaki çıkışı MHP'de memnuniyetle karşılandı. Af konusunda Cumhurbaşkanı'nın kendi sınırlarını çizip, farklı düşünce olursa tartışabileceklerine yönelik sözleri MHP cenahında "af konusunda kapılar tümüyle kapanmış değil" değerlendirmesine yol açtı. Bu amaçla, bugün gerçekleştirilecek MYK'da af teklifi masaya yatırılacak. Olgunlaştırılan metnin Ak Parti başta olmak üzere siyasi partilere götürülmesi ve Meclis'e sunulması sağlanacak.

Haftaya olabilir

Yerel seçimlere dönük olarak Erdoğan'ın olumlu yaklaşımı üzerine iki liderin ne zaman bir araya geleceği ise merak ediliyor. Bahçeli'nin MYK toplantısı, Cumhurbaşkanı'nın da İran'daki Suriye zirvesine katılması nedeniyle görüşmenin önümüzdeki hafta gerçekleştirilebileceği dile getiriliyor.

Bahçeli yakın çevresiyle sohbetinde, ittifak tartışmasını 24 Haziran'daki gibi somut bir ittifak kurulması amacıyla tartışmaya açmadığını aktarıyor. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin, İYİ Parti'nin de desteği ile CHP ve HDP'nin eline geçmesinin Ak Parti'ye yönelik "güvensizlik oyu" şeklinde algılanabileceğini belirten Bahçeli, iktidarın sorgulanmaya başlandığı süreçte bütün kurum ve kurallarıyla yerleştirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin de yara alacağı değerlendirmesini yapıyor.

Ayrıca OHAL uygulamalarına rağmen kayyuma aktarılan 102 belediye başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'daki illerin HDP'nin eline geçmesinin, uluslararası kamuoyunda yöre halkının PKK terör örgütünü tercih ettiği görüntüsü oluşturacağını düşünüyor ve "self determinasyona" kadar gidecek bir zeminin tartışmaya açılmasından endişe ediyor. Bu nedenle bu belediyelerin MHP'nin veya iktidarın elinde kalmasının zorunluluğuna dikkat çekiyor.

Yazılı olmaz

İttifakın nasıl olacağı da tartışılıyor. İlk değerlendirmeler ittifakın 24 Haziran'daki gibi Türkiye genelinde ve kapsamlı olmayacağı, yazılı bir metne de bağlanamayacağı yönünde. Liderlerin genel hatlarını belirlediği, parti kurmaylarının detaylarını ele aldığı bir temas süreci yaşanabileceği dile getiriliyor. Yerel seçimlerde aday kimliği gibi farklı saha dinamikleri nedeniyle "doğası gereği" genel ittifaka gidilemeyeceği ifadelendiriliyor.

Düşük profil veya...

Şimdilik partiler, 2014'teki yerel seçim ve 24 Haziran'daki genel seçim sonuçları üzerinden il il ilçe ilçe oy oranlarını analiz ediyor. Ak Parti ile MHP'nin birlikte hareket etmeleri halinde CHP ve HDP'nin elinde bulunan veya İYİ Parti'nin desteği ile önümüzdeki seçimde kazanabileceği yerlerin nokta tespitleri yapılıyor. Ak Parti ve MHP kendi kalelerindeki durumu gözden geçiriyor. MHP'nin Ankara, İstanbul ve İzmir'de "şer blokunun eline geçmemesi" için düşük profilli adaylara yönelebileceği hatta zayıf bir ihtimal de olsa aday çıkarmayabileceği de öne sürülüyor.

Bloklaşma karlı

Yereldeki ittifakın ilginç bir yönü daha kulislerde tartışılıyor. 24 Haziran'da bir tarafta Ak Parti, MHP ve BBP, diğer tarafta CHP, HDP, SP ve İYİ Parti'nin bloklaşmasından Ak Parti ve MHP karlı çıktı. Seçmen nazarında HDP ile birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle CHP ve İYİ Parti oy kaybı yaşadı. Şimdi Ak Parti ve MHP yine aynı metot üzerinden "şer bloku" olarak adlandırdıkları CHP, HDP ve İYİ Parti'yi aynı blokta olmaya zorluyor. Her ne kadar muhalefet partilerinin karargahlarından art arda "yerel seçimde ittifak yapmayacağız" açıklaması gelse de Ak Parti ve MHP'de "şer blokunun" yerel seçimde de birlikte hareket edebileceği inancı hakim.

Vahapoğlu Genel Başkan Yardımcısı

MHP'nin bugünkü MYK toplantısında uzun süredir boş bulunan iki genel başkan yardımcılığı koltuğu sahiplerine bulacak. Edinilen bilgilere göre, Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na Genel Sekreter Yardımcısı Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu'nun getirilmesi kesinleşti. Parlamenter İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na ise İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Vahapoğlu'ndan boşalan Genel Sekreter Yardımcılığı'na ise MYK üyesi Kadir Şekerci ile Afyon Milletvekili Mehmet Taytak'ın ismi geçiyor.

Adana yine Sözlü'ye emanet edildi

MHP, yerel seçimlerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü yeniden aday gösterecek. Sözlü, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi makamında ziyaret etti. Ziyarette Bahçeli'nin Sözlü'ye, "Siz halen Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızsınız, aynı zamanda büyükşehir belediyesi başkan adayımızsınız, yolunuz açık olsun" ifadelerini kullandığı aktarıldı. Daha önce Ceyhan Belediye Başkanlığı da yapan Sözlü, 30 Mart 2014'te Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.

Önder Yılmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber