Kurumlararası geçici görevlendirmede ne değişti?

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenilen ek 25'inci madde ile kamu kurumlarında hakim ve savcılar hariç olmak üzere statülerine bakılmaksızın bir kadro/pozisyonda çalışan tüm memurların kurumlararası görevlendirilmelerine yönelik düzenleme yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2018 17:00, Son Güncelleme : 12 Eylül 2018 22:04
Kurumlararası geçici görevlendirmede ne değişti?

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenilen ek 25'inci madde ile kamu kurumlarında hakim ve savcılar hariç olmak üzere statülerine bakılmaksızın bir kadro/pozisyonda çalışan tüm memurların kurumlararası görevlendirilmelerine yönelik düzenleme yapıldı.

Bu düzenleme öncesinde kamu personeli statüsüne bakılmaksızın 3046 sayılı Kanun çerçevesinde 6 ay süreyle bağlı/ilgili/ilişkili olunan Bakanlıkta görevlendirilebiliyordu. 657 sayılı DMK ek madde 8 çerçevesinde ise sadece Devlet memurlarının diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmesi mümkündür. Yeni düzenleme ise kurum ve statü farklarına bakılmaksızın iki ayrı görevlendirme usulü getirmiştir.

1- Kurumdan Aylıklı İzinli Sayılarak Görevlendirme

375 s.KHK'nin ek 25'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları şu şekildedir: "Hakim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. Bu süre birer yıl olarak uzatılabilir.

Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından alırlar. Bunlar bu şekilde görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılırlar."

- Hakim ve savcılar haricinde kalan kamu personeli statüsüne bakılmaksızın 1 yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilecektir.

- Görevlendirmede çalışılan kurumun muvafakatine ihtiyaç duyulmaktadır.

- Görevlendirmenin birer yıl olarak uzatılması mümkündür. Başka bir ifadeyle her yıl yeniden muvafakat alınması gerekmektedir.

- Bu şekilde görevlendirilmek için görevlendirilecek kurumda uygun bir kadro/pozisyon bulunmasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

- Bu şekilde görevlendirilenler mevcut kurumlarından mali haklarını almaya devam edeceklerdir.

- Diğer kurumun kadro/pozisyonuna ihtiyaç duyulmadığı ve mevcut mali haklar üzerinden çalışılmaya devam edildiği için bu görevlendirme biçiminde herhangi bir özel şart bulunmamaktadır.

2- Kurumdan Aylıksız İzinli Sayılarak Görevlendirme

375 s.KHK'nin ek 25'inci maddesinin üçüncü fıkrası şu şekildedir: "Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için, görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekir. Bu şekilde görevlendirilenler görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalandırılır. Bunlar geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir."

- Bu şekilde görevlendirilebilmek için öncelikle görevlendirme yapılacak kurumda boş bir kadro/pozisyona ihtiyaç duyulmaktadır.

- Görevlendirilecek kişinin bu kadro/pozisyona asaleten atanacaklarda aranan sınav dahil tüm şartları taşıması gerekmektedir.

- Bu şekilde görevlendirilen kişi kurumundan aylıksız izinli sayılarak görevlendirildiği kadro/pozisyonun mali haklarından yararlanır.

- Madde metninde geçici görevlendirmelerin, görevlendirildikleri süre boyunca olacağı belirtilmiştir. Süre sonunda, eğer uzatma olmamışsa görevlendirme sona erecektir.

- Görevlendirilenlerin sosyal güvenlik yönünden mevcut statüleri üzerinden işlem yapılmaya devam edilecektir.

Bu görevlendirme biçiminde asaleten atamada aranılan şartların neler olacağı örneğin memur statüsünde daha önce görev yapmamış bir kamu personelinin bir memur kadrosunda bu şekilde görevlendirilip görevlendirilemeyeceğinin maddeye ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanarak Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle gösterilmesi faydalı olacaktır.

Her iki görevlendirme biçiminde de görevlendirilenlerin,

- Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır. Bunların geçici görevlendirildikleri kurumda geçirdikleri süreler kendi kurumlarında geçirilmiş sayılır. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır.

- Görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uyması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber