Denizli'de bir kaç saate değil, bir kaç güne ihtiyaç var

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Eylül 2018 00:20, Son Güncelleme : 12 Eylül 2018 15:54
Denizli'de bir kaç saate değil, bir kaç güne ihtiyaç var

Denizli, tatile giderken hep bir kavşak noktası olmuştur. Çevresinde İzmir, Muğla ve Antalya olunca Denizli hep göz ardı edilmiş. Zamanı olanlar dönüşte Pamukkale'ye uğrayıp geçiyorlar. Aslında bir kaç saat yerine birkaç günü hak ediyor Denizli.

DENİZLİ'DE GÖRÜLECEK YERLER

KARAHAYIT

Karahayıt, kırmızı sularıyla meşhur. Travertenlerin kırmızı olanları ve mineral bakımından zenginliği dolayısıyla buralarda kaplıca turizmi oluşmuş. Bir hastalığa da iyi geldiği düşünülüyor. Pamukkale' den 7 km kadar batıda kalıyor. Pamukkale'ye giden dolmuşlar Karahayıt'a da gidiyor.

PAMUKKALE

Denizli şehir merkezinin yaklaşık 12 km ilerisinde yer alan bu doğal harika her yıl yüz binlerce turist çekiyor. Dünya üzerinde aynı oluşumdan sınırlı sayıda olması ise onu böylesine cazip kılıyor.

Beyaz havuzlarını gördüğümüz Pamukkale'ye bir gün nasıl geçiyor anlatalım. Pamukkale'nin 3 girişi var. Kuzeydoğu girişi daha çok tur otobüslerinin bulunduğu giriş, kuzeybatı girişi Hierapolis girişi olup en sakin olan yeri, ana giriş ise Denizli yönünden gelenlerin ve otellerin bulunduğu yer. Giriş müzekartı olmayanlar için 35 TL'dir. İçeride Hierapolis müzesi de 5 TL'dir. Bu sebeple gitmeden önce en yakın müzeden müzekart almanızı öneririm. 1 yıllık 50? çünkü. Üstelik yaklaşık 50 kişilik sırayı hiç beklemiyorsunuz. Müzekartlılar direkt geçebiliyor.

İçeride yeme içme aşırı pahalı. En azından suyunuzu dışarıdan alın. 5? ye su almak istemezsiniz. Travertenler boyunca ılık sular akıyor. Doğallığı bozulmaması için çıplak ayakla gezebiliyorsunuz sadece. Yanınızda poşet veya çanta götürün ki elinizde taşırken rahatsız olmayın. Killerle dolu havuzlarda da kendinize maske yapabilirsiniz.

HİERAPOLİS

Pamukkale travertenlerinin içinden geçilerek antik kente ulaşıyorsunuz. Ekstra bir ücret ödemiyorsunuz. Antik kent çok geniş bir alanda kurulmuş ve bahçesinde travertenler varmış. Sanırım en lüks antik kent burası olsa gerek.

Hierapolis, batı girişi boyunca nekropol(mezarlık) alanı ile başlıyor. Doğu girişi suru ve antik kapıyı içeriyor. Kentin tam ortasında günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış bir tiyatro bulunuyor. Skenesi dahi ayakta tiyatronun. Buradan manzara ise muhteşem.

Hierapolis iten çıkan eserler ayrı bir müzede saklanıyor. Bu müze girişi 5? olup, müzekartı olanlara ücretsiz. Her bölüm için ayrı ayrı salonlar mevcut.

Hierapolis'in en özel noktası ise travertenleri besleyen suyun kaynağında oluşan havuz. Antik havuzu ve çevresini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Aynı zamanda içinde yüzmek gibi bir seçenek de mevcut. Yetişkinler için yüzme ücreti ise biraz pahalı. Eşsiz mavi sularda yüzmenin bedeli 50 TL

LAODİKYA

Laodikya, Hierapolis'in karşı komşusu. Karşısındaki tepede bulunan bu antik kent içinde yüzlerce sütun hala sapasağlam duruyor. Şehir gerçekten çok büyük. Günümüz ise bir hayli yetişmiş. Hristiyanlık için en önemli 7 kiliseden biri de Laodikya kilisesi olmuş. Bu kiliselerin hepsi de Türkiye'dedir. Laodikya'ya giriş 10 TL'dir ve müzekart geçmektedir.

Denizli Şehir Merkezi

Denizli denince akla ilk gelen şey tabii ki de Horoz. Şehrin tam ortasında bulunan horoz heykelini görmeye gitmelisiniz. Şehirde yapılan bir oylama sonucunda camdan yapılmasına karar verilmiş.

HONAZ - GÖZ

Honaz ilçesinin bilinmeyen bir yeri var. Yerel halk buraya "Göz" diyor. Şans eseri buldum burayı. Dağın dibindeki bir kayadan buz gibi su fışkırıyor. Zamanında dibine bir havuz yapılmış. İçerisinde turkuaz bir su bulunuyor. Çevredeki ilçe sakinleri burayı serinlemek için kullanıyorlar. Suyunu da içebilmeniz için bir çeşme yapılmış. Merak edenler için güzel bir nokta.

DENİZLİ'DE YEME İÇME

Denizli'nin en meşhur yemeği "tandır kebabı" olup en ünlü olan lokantası ise Garson Şükrü'dür. Herkesim önerisi burası.

Tatlı için ise Denizli'nin en sevileni Hacı Şerif. Hırsız heykeline 5 dk yürüme mesafede bulunan Hacı Şerif dondurmalı irmik helvası yapıyor. Öyle güzel ki Türkiye'nin dört bir yanına da şube açmaya başlamış. Ama her zaman olduğu gibi en güzeli evinde yenir.

Gezdiniz tozdunuz geriye ise tek şey kalıyor. Tescilli şampiyon olan "Zafer Gazozu" buz gibi içilir. Denizli damağımızda da kalsın.

DENİZLİ'DE KONAKLAMA

Denizli turistik bir şehir olduğu için bir çok otel seçeneğine sahip. Merkez dışında Pamukkale çevresi de otel konusunda çok zengin.

Şehir içi Ulaşım

Gün içerisinde her noktaya giden dolmuşlar mevcut. Taksi yoğunluğu da fazla olduğu için alternatifiniz çok. Ücretler ise gayet normal.

DENİZLİ'YE NASIL GİDİLİR ?

Kara yolu ile;

İstanbul'dan 600 km ve 8 saat,

Ankara'dan 500 km ve 6.5 saat,

İzmir'den 270 km ve 3.5 saat,

Antalya'dan 200 km ve 2.5 sürüyor.

Hava yolu ile;

Denizli Çardak havalimanı sivil uçuşlara da açık. Bir çok noktadan uçuşlar mevcut. Yaz zamanı ek uçuşlar mevcut. Denizli Şehir merkezine uzaklığı ise 65 km olup yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber