Kunta Kinte'ye yolculuk

Murat Seyfi memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Eylül 2018 00:10, Son Güncelleme : 15 Eylül 2018 10:58
Kunta Kinte'ye yolculuk

Hacettepe Üniversitesinin Beytepe Kampüsünde 2000'li yıllarda başlayan otostopla yolculuk alışkanlığı zamanla bir yaşam biçimine dönüştü. On binlerce kilometre yolculuk sonrasında anladım ki; okyanusları aşmak, çölleri geçmek ve metropollerde kaybolmak sıradan şeyler. Her gün dünyada binlerce insan yolculuk yapıyor. Fakat bir yolculuğu diğerinden ayıran ve yolculuğa anlam katan şey "Başlangıç Noktası". Neden yola çıktığın? Neden Hicret ettiğin? ....İşte bu yolculuk Kunta Kinte'nin özgürlüğünü anlamaya ve onun inancını bulmaya dair cılız bir başlangıcın hikayesi.

Kunta Kinte, Gambiya'nın tam ortasından geçen Ziguinchor ırmağının etrafında bulunan köylerden birinde yaşıyordu. Gündelik hayatı gereği ormanda gezerken beyaz adam ile karşılaşır ve zorla köle tacirleri tarafından Amerika'ya götürülür. Esareti bir türlü kabul etmeyen Kunta Kinte, sürekli kaçmaya çalışır ve son kaçışında ayakları kesilir ve o halde acımasız bir şekilde çalıştırılmaya devam eder. Özgürlük arayışının sembolü olan Kunta Kinte, inancı ve yaşamı ile Afrika'ya ilham verir ve onun anısına gemiye bindirildiği Ziguinchor ırmağındaki ada Kunta Kinte adası olarak adlandırılır. Yıl 2006'ydı ve tek dişi kalmış canavara karşı mücadele eden bu insanın yolculuğunu anlama zamanıydı.

Nasıl ve Ne Zaman Gidilir?

Türkiye'den Gambiya'ya direkt uçuş bulunmamaktadır. En ucuz aktarmalı uçak tarifeleri Paris üzerinden. Diğer taraftan daha kısa bir süre içerisinde ulaşmak isterseniz, THY ile Senegal'e direkt uçup kara yolu ile Gambiya'ya geçebilirsiniz. Fiyatlar her mevsim değişmektedir. Bu yüzden uygun bilet için ciddi bir tarama yapmanız gerekir. Ayrıca gitmeden önce mevsimsel koşulları da iyi planlamanızı tavsiye ederim. Ben Mart ayında gitmiştim ve hava oldukça sıcaktı. Yaz aylarını düşünemiyorum. Ayrıca ben gittiğim zaman (2006 yılında) temiz su bulma olanakları yetersizdi. Bu yüzden acil durumlar için medikal ekipman almanızı tavsiye ederim. Tabii sadece başkent Banjul'da kalacaksanız ve Ziguinchor ırmağı kenarında yolculuk yapmayacaksanız hiçbir sorun yok.

Benim yolculuk güzergahım ise; Casablanca'ya ucuz uçak bileti bulup oradan kara yolu ile devam etmekti. Bu şekilde Gambiya'ya ulaşmam 10-15 günü almıştı. Yalnız yolculuk yapmayı sevenler için ideal bir güzergah diyebilirim fakat ailece gezenler için bu güzergah oldukça zor gelebilir.

Gambiya'da Gezilecek Yerler

Gambiya'da ilk ulaşacağınız yer büyük olasılıkla başkent Banjul olacaktır. Rehber kitaplarında genellikle bu küçük sevimli şehirde kaybolmanız imkansız diye bir ifade ile karşılaşırsınız. Ama yine de dikkatli olun derim. Kaybolmak o kadar da zor olmamıştı...

Banjul

Banjul Gambiya'nın ikinci büyük kenti. Atlas okyanusunun içine sızmış olan bu kentte muhteşem bir kumsal sizi bekliyor. Şehir turizm destinasyonları arasında yeterince yer almadığı için hizmet sektörü çok gelişmemiş. Demek istediğim Maldivlerdeki gibi bir sahil sizi bekliyor fakat Maldivlerdeki gibi oteller yok...Banjul sokaklarında size sürekli birşeyler satmaya çalışan insanlar ile karşılaşacaksınız buna şimdiden kendinizi hazırlayın. Şehirde yapılabilecek en iyi şey kumsalın tadını çıkarmak, Afrika kültürünü yansıtan müzeleri ve doğal hayvanat bahçelerini gezmek.

Gambiya'nın Yerel Kültürü Keşfetmek

Kunta Kinte'nin yüzlerce yıl önce yaşadığı kültürü keşfetmek ve oradaki insanların duygularını anlamak için Banjul'da 1 gün kaldıktan sonra Ziguinchor ırmağı boyunca yolculuk yapmaya başladım. Yaklaşık bir günlük yolculuğun sonunda şuan ismini hatırlayamadığım bir köye ulaştım. Bu köy Kunta Kinte gibi insanların yaşadığı bir yerdi. Köyde elektrik direkleri yoktu ve sadece birkaç evde kablo ile gelen elektrik vardı. Temiz su ise hala yoktu. Köyün içine girince bütün çocuklar etrafıma toplandı. Sonradan öğrendiğim "Beyaz Adam" anlamına gelen cümleler kuruyorlardı. Aslında Kunta Kinte'den bu yana insanların yaşam alanları değişmemişti. Tek değişen şey insanların zedelenmiş inançlarıydı. Çünkü çoğu insan dedeleri gibi özgürlük mücadelesi vermek ve köklerine sahip çıkmanın yerine nasıl Avrupa'ya mülteci olarak gidilebileceğini soruyordu.

Köyden uzaklaşıp ırmak boyunca gezinti yaptığınızda muhteşem bir ormanla karşılaşıyorsunuz. Orman, açık hava hayvanat bahçesi gibi. Etrafınızda maymunlar başta olmak üzere turistik olmayan bir safari yolculuğuna hazır olun.

Ne Yenir?

Gambiya deniz mahsulleri bakımından çok zengin. Lüks restorantları olmasada mahaller aralarında Afrika'nın doğal sebzeleri ile hazırlanmış balık ziyafetine hazır olun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber