Sözleşmeli öğretmenlerin Bakan Selçuk'tan talebi

Sözleşmeli öğretmenler, 3 yılın sonunda 2 saatlik bir sınav ile geleceklerine dair karar alınmamasını talep ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Eylül 2018 00:05, Son Güncelleme : 19 Eylül 2018 01:10
Sözleşmeli öğretmenlerin Bakan Selçuk'tan talebi

Sözleşmeli Öğretmenler; 4 yıllık fakülteler, KPSS sınavları(genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri, öğretmenlik alan bilgisi), mülakat sınavı ve bunları müteakip güvenlik soruşturmalarının yapılması suretiyle detaylı incelemeler neticesinde atanmaktadırlar.

Atandıktan sonra, 1 yıllık süreç, adaylık eğitimi ile geçmektedir. Adaylık süresinde; gerekli evraklar ve dosyalar hazırlanmak suretiyle çeşitli seminerler alınmakta, gerek evrak üzerinde gerekse de danışman öğretmen, müdür ve müfettişler tarafından, uygulamalı ve sözlü olarak performansa dayalı değerlendirmelere tabi tutulan aday öğretmenlere 3 ayrı not verilmektedir.

Bu sürecin sonunda bir de adaylık kaldırılma sınavın tabi tutulan öğretmenin 100 soruluk bir sınav ile ( telafi ya da bütünlemesi dahi olmayan) değerlendirilerek mesleğe devam ettirilmesine veya ilişiğinin kesilmesine karar verilmesi çok ağır bir karardır.

Hepimiz insanız... Kimisi hastalanır o gün sınava hazırlansa bile verim gösteremez; kimisi başka sebeplerden dolayı; özel veya genel; sınava odaklanamaz; kimisi eğitim öğretim içinde öğrencilerinin ve işinin kendisine vermiş olduğu sorumluluktan ötürü gereken hazırlığı yapamayabilir.

Öğretmen, bu şartlarda ciddi bir motivasyon düşüklüğü yaşayabilir.

Adaylık kaldırma sınavının sonucundaki yaptırımın, sürekli olarak kafaların bir köşesinde yer ediyor olması, öğretmenin kafasının dolu olmasına, öğrencisine gereken odaklanmayı dahi kimi zaman yapamamasına sebep olmaktadır.

2 saatlik bir sınav ile asil olarak atanma/ilişik kesilme kararının verilmesinden ziyade; 1 yıllık geniş bir süreye yayılarak yapılan bir adaylık eğitiminde, öğretmenlere; kanun, mevzuat, eğitim ve öğretimle ilgili çeşitli seminerler verilmek suretiyle ve aday öğretmenin her açıdan disiplini, vatanına ve devletine bağlılığı; sorumluluk ve mesleğe olan aidiyet duygusunu geliştirerek; sınav stresinin de dinmesi ile inanın daha verimli ve etkili bir öğretmen profili ortaya çıkacaktır.

Meslekten ilişik kesilmesi 2 saatlik bir sınav ile değerlendirilmemelidir.

Bu konunun, aynı zamanda kendisi de bir eğitimci olan, her defasında öğretmeninin motivasyonunun yüksek olmasındaki öneme işaret eden ve "Paradigma değişikliği içindeyiz" diyerek değişimin önemine dikkat çeken Bakan Ziya Selçuk tarafından dikkate alınması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber