Kale şehri Diyarbakır'da gezilecek yerler

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Eylül 2018 00:20, Son Güncelleme : 19 Eylül 2018 14:55
Kale şehri Diyarbakır'da gezilecek yerler

Doğumuzun en büyük şehirlerinden Diyarbakır'ı gezdim. Karşılaştığım şeyler hiç de televizyonlarda gördüklerim gibi değildi. Şehir harika bir yapıya sahip. Sıcakkanlı insanları, misafirperverlikleri ve buyur etmeleri ile birlikte o kadar doğal ki, özlenen eski günler gibi Diyarbakır. Uzaklarda oluşturduğunuz tüm önyargıları yıkan bir Diyarbakır var. Tarihin en önemli noktalarından birine doğru gezimize başlayalım.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Şehrin Surları ve Kapılar

Diyarbakır şehri büyük bir kale şehri aynı zamanda. Eski zamanlarda 4 ana girişi varmış ; Dağkapı, Mardinkapı, Urfakapı, Yenikapı. Tabi zamanla kale içinden dışına doğru taşmış şehir. Dağ Kapı ve çevresi bölgenin en turistik bölgesi. Çevresi bir çok han ve görülecek yerler ile çevrili.

Diyarbakır Ulu Camii

Selçuklu mimarisinin gözlendiği Diyarbakır'ın en önemli yapısı ise şüphesiz Ulu Camii. Şehrin merkezini oluşturuyor. Geniş meydanı ve avlusu ile göz kamaştırıyor. Yapımında kullanılan yerel taşlar, surlarla bir bütün oluşturuyor. Mutlaka teneffüs etmeniz gereken bir havası var.

Zinciriye Medresesi

Aklınıza Mardin'deki Zinciriye Medresesi gelmiş olabilir. Ama burası ismen aynı ama içerik olarak farklı bir yer. Mardin'dekinden daha küçük. Medrese Ulu Caminin içerisinde yer alıyor. Medrese girişi avluya girdiğinizde sağ tarafta yer alıyor. İçerisinde yüzlerce yıllık eserlerin nüshaları yer alıyor.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Müze Ulu Camii'nin hemen yan sokağında yer alıyor. Geniş avlusu ve sıcak ortamıyla hemen sizi yakalıyor. Şairin hayatı ve şiirlerini ile ilgili yazılarla çevrili bir düzene sahip. Bir şair için hazırlanmış en özenli yer olarak hafızanızda kalacaktır.

Ahmed Arif Evi

Girdikten sonra şiirlerinden kesitlerin olduğu sesler duyacaksınız. Tabi gözleriniz hemen "Hasretinden Prangalar Eskittim" şiirini arayacak. Benim öyle oldu. Şairi ve eserlerini daha da yakından tanıma fırsatım oldu bu müze sayesinde.

Sülüklü Han

Diyarbakır'ın huzur mekanı diyebilirim burası için. Sakin ve sıcak atmosferi sayesinde sizi kapıda karşılıyor. Gezilerimin üstüne Demirciler pasajında dolaşırken fark ettim burayı. Aslında bilinen de bir mekan Sülüklü Han. En çok önerilen ürünü ise Menengiç kahvesi. Kahve gerçekten çok başarılı. Mutlaka denemelisiniz. Çok sıcak geldiği için dikkat etmeniz konusunda uyarılmanız da hoş bir ayrıntı.

Hasanpaşa Hanı

Han kültürünün sürdüğü şehirlerdeki diğer han yapılarına benziyor. Hanların konaklamadan ziyade ticaret ve sohbet alanı olarak kullanılanlarına bir örnek burası. Bursa'daki Koza Han'ın üstü kapalı versiyonu diyebiliriz buraya. Sıcak Diyarbakır atmosferinde harareti alsın diye bir çay içmenizi tavsiye ederim.

4 Ayaklı Minare

Sur bölgesinin en çok ziyaret edilen noktalarından biri de burası. Şeyh Mutahhar Camii diye geçiyor ama seyyar minaresi camiiden daha ünlü.

On Gözlü Köprü

Şehrin Mardin istikametinde kalan köprü Dicle nehri üzerine inşa edilmiş. Surların yanından kıvrılarak güneye giden nehrin iki yakasını bir araya getiriyor köprü. Mardin mimarisinin bir parçası olan sarı taşlar ile yapılmış. Üzerinde çay bahçeleri bulunuyor. Şehir merkezinden biraz kaçmak için güzel ve serin bir nokta burası.

DİYARBAKIR'DA YEME İÇME

Diyarbakır denince akla ciğer ve kadayıf geliyor. Genel olarak her yer birbiriyle yarışacak güzellikte yapsa da, en çok Ciğerci Bozan'ı beğendim. Meze zenginiliği olarak da harika tat olarak da harika. "Dağ Kapı Ciğercisi" ise ikinci önerim. Kadayıf ise yine Ciğerci Bozan'a yakın olan Sıtkı Usta'da yenmeli. Harika bir tadı var.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Diyarbakır, büyükşehir olduğu için ulaşım konusunda da epey gelişmiş bir ağa sahip. Dolmuşlarda şehrin her tarafına hareket ediyor. Şehrin ikincil merkezi durumundaki ofis bölgesinden her yöne ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca burada konaklama imkanları da mevcut. Fiyatlar Sur bölgesinden biraz daha hesaplı. Sur bölgesi daha tarihi olduğu için fiyatlar 50-100 lira arası artıyor.

DİYARBAKIR'A NASIL GİDİLİR ?

Hava Yolu ile;

Diyarbakır gayet modern bir havalimanına sahip. Şehir merkezine de epey yakın. 10 km mesafede merkeze ulaşabiliyorsunuz. Belediye otobüslerini kullanabilir ya da havalimanından araç kiralayabilirsiniz.

Kara Yolu ile;

Diyarbakır,

İstanbul'a 1500

Ankara'ya 900

Gaziantep'e 350

Şanlıurfa'ya 200

Mardin'e 90 km mesafede bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber