Rehberlik dersi yoksa Şube Rehber Öğretmenliği yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödenir mi?

Rehberlik dersi yoksa Şube Rehber Öğretmenliği yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödenir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ekim 2018 14:05, Son Güncelleme : 24 Eylül 2018 15:12
Rehberlik dersi yoksa Şube Rehber Öğretmenliği yapan öğretmenlere ek ders ücreti  ödenir mi?

Ortaokul ve Liselerde Şube Rehber Öğretmenliği yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödenmediği konusunda bir çok bilgi gelmektedir. Gerekçe olarak da Ortaokul veya Liselerin haftalık ders çizelgelerinde bazı sınıflarda rehberlik dersinin bulunmadığı gösterilmektedir.

Konu ile ilgili; 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara bakacak olursak;

Karar'ın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 5. fıkrasında; "(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi halinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir."

şeklinde olduğu görülecektir. Buradan da görüldüğü üzere 2 saat olarak ödenen ek ders ücreti derse girme şartına bağlı değildir. Sadece sorumlu olunan sınıf/şube varsa ödenmesi gereken bir ücrettir. Haftalık ders çizelgesinde ders saati olarak bulunmaması Şube/Sınıf Rehber Öğretmenliğinin kaldırıldığı anlamına gelmemektedir.

Ayrıca;

1- 26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde;

"Şube rehber öğretmeni

MADDE 48 - (1) Okul müdürlüğünce eğitim ve öğretim yılı başında ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının her şubesinde bir şube rehber öğretmeni görevlendirilir. İlkokullarda bu görevi sınıf öğretmenleri yürütür.

(2) Şube rehber öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinde sınıf rehber öğretmeni için belirtilen görevler ile bu Yönetmelikte kendilerine verilen görevleri yaparlar.

(3) Şube rehber öğretmeni, müdür ve ilgili müdür yardımcısına karşı sorumludur."

2- 07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde;

"Öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları

MADDE 86- (1) Öğretmenler görevlerini Türk milli eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapmakla yükümlüdür.

e)Sorumluluğuna verilen sınıf rehber öğretmenliği görevini yürütür."

Hükümleri bulunmaktadır. Öğretmene hem kulüp görevi hem de Şube/Sınıf Rehber Öğretmenlik görevi verilmişse sadece birine ücret ödenir.

Okul müdürlerinin ders yok gerekçeleri doğru olmayıp Şube/Sınıf Rehber Öğretmenlerine haftada iki saat ek ders ücreti ödenmesi gerekir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber