Kars'a gezmeye gidenler için rehber

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Eylül 2018 00:20, Son Güncelleme : 25 Eylül 2018 09:02
Kars'a gezmeye gidenler için rehber

Kars, son yıllardaki Doğu Ekspresi turizmi ile patlama yaşamaya devam ediyor. Şehirde her geçen gün turizme yönelik yatırımlar artıyor. Kışın tren bileti bulamayanlar ya da soğuk sevmeyenler artık yazın da trenle Kars'a gidiyor. Kars ve çevresine doğru yola çıkacak olanlara ayrıntılı bir Kars rehber yazalım.

KARS'TA GEZİLECEK YERLER

Kars Kalesi

Kale Kars'ın en güzel yeri. Özellikle akşamları kaleye çıkıp surlarına oturup şehri izlemek paha biçilemez. Kalenin şehrin kuzeyindeki tepeyi kaplayan kalenin birçok yapısı sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başarmış.

Taş Köprü

Kalenin hemen aşağısındaki Kars Çayı'nın üzerinde bulunuyor köprü. Kaleye gideceğiniz zaman yol tarifini kale olarak değil de köprü olarak alın derim. Kale olarak alınca kapalı olan arka kapısına giden bir yol tarifi alıyor ve yanlış yönlendirilmiş oluyorsunuz.

Merkez Kümbet Camii

Kalenin girişine doğru yaklaştığınızda sağınızda bir yapı göreceksiniz. Ermeni kilisesi olarak inşa edilen yapı daha sonra camiye çevrilmiş. Doğu Anadolu bölgesinin yerel taşıyla yapılmış olan bu yapı bölgenin genel mimarisi hakkında da bilgi veriyor.

Ani Harabeleri

Kars'ın Ermenistan ile arasındaki sınır olan Arpa çayının böldüğü vadinin bizim topraklarımızda kalan alanı eski bir metropol imiş. İpek yolu buralardan geçiyor ve bölgeyi zenginleştiriyormuş. Onlarca dini ve kültürel yapı ile birlikte yeraltı yerleşmeleri de görüşüyormuş. Sınır tellerinin ardında kalan bölgelerdeki Kapadokya benzeri bir kaya yerleşimi görebilirsiniz.

Büyük bir deprem sonucu çökmüş olan dere tabanı, çayı daha da aşağı indirmiş. Karşı kıyı ile olan bağın koptuğu yıkık köprü kalıntısı göreceksiniz.

Harabeler büyük bir surun ardında duruyor. Sur duvarları başlı başına bir şaheser. Surlardan alana girmek 7? olup müzekart ile giriş bulunmaktadır. Tuvalet ihtiyacınız için alanın yakınında 2 yıldır tamamlanamayan bir yapı göreceksiniz. Orada var ve pek steril değil.

Harabe alanı düzensiz ve kirli. Yağmur ve ya kar sonrası giderseniz çamur içinde yürümeye hazır olun. Böyle özel bir yer ancak bu kadar kötü muhafaza edilebilirdi. Alan içerisinde Anadolunun ilk camisi bulunuyor. Tüm alanı yürüyerek gezmek için 2 saat civarı bir süreye ihtiyacınız var. Fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi seviyorsanız +1 saat ekleyin.

Ebu'l Hasan-ı Harakani Türbesi

Türbe, Evliya Camii'nin bahçesinde yer alıyor. Yaklaşık olarak 1000 yıllık bir tarihi var. 1000 yıldır çeşitli korumalar ve düzenlemeler ile birlikte korunmuş.

Katerina Köşkü

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan köşkün özelliği, çivi çakılmadan yapılmış olmasıdır. 121 yıllık bu tarih ise şu an pek iyi durumda değil. Turizmin artması ve şikayetlerin artması ile koruma altına alınması beklenirken, onarılıp otel yapılmasına karar verildi. Henüz sonuç tam belli olmamakla birlikte onarılacak olması sevindirici.

Namık Kemal Evi

Kars'ta eski bir Türk geleneği olan aşık atışmaları yapılıyor. Kars ve Anadolu kültürünün değerlerinin devam ettirilmesi konusunda birçok etkinlik ve bilinçlendirme çalışması, görevlilerce yürütülüyor. Mutlaka ziyaret etmenizi çevrenin tarihi ile ilgili birinci ağızdan bilgiler almanızı tavsiye ediyorum.

Sarıkamış

Ülkemizin en güzel kayak merkezlerinden biri de Sarıkamış. Şehitlerimizi anmak ve Kars'ın farklı bir yerini görmek için en ideal nokta burası. Şehre girer girmez duygulanmamak elde değil.

KARS'TA NE YENİR?

Kars'a gitmeden tüyoları alıyorsunuz. Tabii ki de en özeli "kaz eti" yemek. Kaz etinin yenme zamanı kış mevsimidir. Yazın kaz yenmez. Turizm arttıkça kalitesiz ürünler de artmakta. İyice soruşturmadan kaz yemeyin. Kars Kaz Evi bu konuda en çok önerileni. Fiyatlar ise her yıl artıyor. 35-50 lira arası bir menü yiyebiliyorsunuz.

Büyük Zavotlar adlı bir dükkandan bahsetmek istiyorum. En iyi Kars kaşarını almak isterseniz eğer oraya gitmelisiniz. Yıllardır bu işi ailece yapıyorlar. Kaşarın klasik türleri dışında, çemenli ve sarımsaklı gibi özel türleri de yer alıyor. Tatları sizi sizden alacaktır. Almazsanız bile tadın derim.

KARS'TA KONAKLAMA

Kars artık bir turizm şehri. Öğretmen evinden pansiyonlara, daire kiralamadan lüks otellere kadar bir çok seçeneğiniz mevcut. Tabii dolmadan yer bulabilirseniz. Talebi karşılamak da zorlanıyor şehir. Ama bir şekilde bulunuyor. Zaten Kars'ın öyle bir insanı var ki yolda birini görsek de misafir etsek yardımcı olsak diyorlar. Siz yeter ki gidin.

KARS'TA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

En çok merak edilen konu Ani Harabelerine gidiş. Belediyenin servisleri kalkıyor. Sabah 9'da ve öğlen 1'de olmak üzere iki tur oluyor. Ama talebe göre artırılıyor. Gidiş dönüş sivil 15? öğrenci 10? son fiyatlardı.

Şehir merkezindeki turlara dahil olup Ani, Çıldır ve Sarıkamış gezisi yapabilirsiniz. Hem rehberlerden bilgi alırsınız hem de zamanınızı daha aktif kullanmış olursunuz.

KARS'A NASIL GİDİLİR?

Tren ile;

Doğu ekspresi ile Ankara - Kars yolculuğu yapabilirsiniz. Geçen yok Irmak istasyonu aktarmalı gidiyordunuz, şimdi ise direkt Ankara gardan kalkıyor. Hatta İstanbul-Kars seferi koyulması planlanıyor. Kars geziniz bittikten sonra isterseniz yine trenle dönebilirsiniz. Sabah 08.30 'da tren Kars garından hareket ediyor. Tren ile döndükten sonra Ankara gara kadar yine getiriliyorsunuz. İsterseniz buradan YHT ile İstanbul,Eskişehir,Konya istikametlerine devam edebilirsiniz.

Kara Yolu ile ;

Otobüs ve ya kendi aracınızla gitmek isterseniz yol biraz uzun. Kars en doğumuz olduğu için yakın. Şehirlerde değilseniz yolculuk epey sürüyor. Ankara'dan otobüs ile ulaşmak 14 satar sürüyor. Şehir şehşr mesafeler ise şöyle:

? İstanbul 1500 km

? Ankara 1100 km

? Samsun 850 km

? Diyarbakır 550 km

? Antalya 1500 km

? Gaziantep 1000 km

Hava Yolu ile ;

En çok kullanılan alternatif ise Kars'ta bulunan Kars Harakani Havalimanı'nı kullanmak. Kars şehir merkezine uzaklığı ise 20 km olup servisler mevcut. Ayrıca araç kiralama seçenekleri de mevcut.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber