İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamuda, saklı kadro dönemi sona erdi

2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte yapılan düzenlemeler sonucunda kamuda saklı kadro dönemi sona erdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Eylül 2018 14:30, Son Güncelleme : 27 Eylül 2018 17:31
Kamuda, saklı kadro dönemi sona erdi

Kamu kurumlarının kuruluşunda kadrolar kanunla boş ve saklı (tutulu) olmak üzere iki türlü ihdas edilmekteydi.

Saklı (tutulu) kadrolar, kamu kurumlarının kadrolarının ihdası, iptali ve kullanılmasına dair usul ve esasları düzenleyen 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesine göre, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının belirlediği ölçütler dikkate alınarak her yıl Bakanlar Kurulunca serbest bırakılıyordu.

Bu kadroların serbest bırakılmasında Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca başta kurumun mevcut serbest kadro sayısının doluluk oranı, artan hizmet birimleri vb. ölçütler dikkate alınıyordu.

Ancak, yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte yürürlükten kaldırılan 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yerine 10 Temmuz 2018 tarihinde uygulamaya geçen 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde kadroların serbest bırakılmasına dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

Dolayısıyla, bundan böyle kamu kurumlarına ihdas edilecek kadrolar yalnızca boş olarak tahsis edilecektir. Kurumlar bütçe kanunu çerçevesinde verilen izinler veya istisnaları gözeterek atama yapacaklardır.

Diğer taraftan, halihazırda saklı kadroları bulunan kurumların bu kadroları nasıl kullanacağına dair bir düzenleme yapılmadı.

Ancak, söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Geçici 1 inci maddesinde yer alan; "Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenmesi öngörülen cetveller ile cetvellerde yer alacak kadro ve pozisyonlar, bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi esas ve usullerine uygun olarak en geç altı ay içerisinde hazırlanır ve Cumhurbaşkanınca onaylanan kadro ve pozisyonlar bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki sayılır." hükmü dikkate alındığında saklı kadroların yakın zamanda ilgili kararnameye boş kadro olarak ekleneceği değerlendirilmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber