Ortaöğretimde yapılan haftalık ders programları düzenlenirken uyulacak kriter değişiklikleri ilköğretimde de yapılmalıdır

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin de yapılan düzenlemenin bir benzeri yapılmalı ve haftalık ders programı hazırlanırken engelli öğretmenler, engelli çocuğu bulunanlar, süt izni kullananların özel durumu dikkate alınmalıdır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ekim 2018 00:05, Son Güncelleme : 22 Ekim 2018 01:21
Ortaöğretimde yapılan haftalık ders programları düzenlenirken uyulacak kriter değişiklikleri ilköğretimde de yapılmalıdır

Bilindiği üzere- 07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Haftalık ders programı" başlıklı 12. maddesindeki; "(1) Haftalık ders programı, öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulamaya konulur. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre dağılımı yapılır ve ilgililere yazılı olarak imza karşılığı duyurulur.

(2) Haftalık ders programı düzenlenirken:

a) Okulların eğitim ortamı, öğretmen durumu, engelli öğretmenler, engelli çocuğu bulunanlar, süt izni kullananlar, fiziki şartlar ve pedagojik esaslar göz önünde bulundurulur.

b) Dersler, özelliklerine göre üst üste veya haftanın belirli günlerine dengeli olarak dağıtılır. Bayrak törenleri dikkate alınarak beden eğitimi ve müzik derslerinin haftanın ilk ve son iş gününe konulmasına özen gösterilir.

c) Uygulamalı meslek dersleri, imkanlar ölçüsünde birbirini izleyecek şekilde planlanır.

ç) Programda teorik ve uygulamalı derslere aynı günde yer verilmesi durumunda, teorik derslere öğleden önce, uygulamalı derslere ise öğleden sonraki saatlerde yer verilmesine özen gösterilir." hükümlerinde haftalık ders programı, öğretmenler kurulunda görüşülürek öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre dağılımı yapılıp yazılı olarak imza karşılığı duyurulacağı ve diğer detaylar yer almaktadır.

Fakat 26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Ders yılı süresi ve haftalık ders programı" başlıklı 5. maddesinde; "(1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında ders yılı süresinin 180 iş gününden az olmaması esastır.

a) Ders yılı, yarıyıl ve yaz tatilinin başlama ve bitiş tarihleri, Bakanlıkça her yıl düzenlenen çalışma takviminde belirtilir. Bu tarihler göz önünde bulundurularak hazırlanan il çalışma takvimi, il milli eğitim müdürlüklerinin önerisi ve valilik onayı ile yürürlüğe girer.

b) Ders yılı süresi, derslerin başladığı günden kesildiği güne kadar okulun açık bulunduğu günler ile öğrencilerin törenlere katıldıkları resmi tatil günleri sayılarak hesaplanır. Resmi tatil günleri ile her ne sebeple olursa olsun okulun açık bulunmadığı günler göz önünde bulundurulmaz. Normal öğretim yapılan okullarda sabah ve öğleden sonrası yarımşar gün, ikili öğretim yapılan okullarda bu süreler tam gün sayılır.

(2) Haftalık ders programı, öğretim yılı başında ve gerekli hallerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre öğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılır ve ilgililere imza karşılığı duyurulur." hükümlerine göre de öğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılarak ders görevi verilmektedir.

Fakat Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğininde; Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin de yapılan değişikliğe parelel özellikle "okulların eğitim ortamı, öğretmen durumu, engelli öğretmenler, engelli çocuğu bulunanlar, süt izni kullananlar, fiziki şartlar ve pedagojik esaslar göz önünde bulundurulur." hükmünü içerek şekilde değişiklik yapılması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber