Cep telefonu ile güzel fotoğraflar nasıl çekilir?

Yasin Doğanay memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2018 00:20, Son Güncelleme : 08 Ekim 2018 11:03
Cep telefonu ile güzel fotoğraflar nasıl çekilir?

Bulunduğumuz çağ, artık teknoloji çağı. Teknolojinin bu kadar çok gelişmesi, insanların kendilerine daha çok vakit ayırabilmelerine imkan sağlamaktadır. Böylelikle insanlar kendilerine boş vakitlerini daha kaliteli geçirebilmeleri için çeşitli hobi arayışlarına girmektedirler.

İşte bu hobilerin içerisinde ilk sıralarda fotoğraf çekmek geliyor. Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte kameralar cebimize kadar girdi. Artık fotoğraf çekmek için filmler satın alıp, fotoğraf çekerken kendimizi sınırlandırmamıza, fotoğrafları çektikten sonra tab ettirmemize gerek kalmadı. Her an hayatımızın bir parçası olarak telefonlarımız yüksek kalite fotoğraf çekmemizi sağlamaktalar. Hatta kimi cep telefonları kullanıcılarına farklı modlarda fotoğraf çekme imkanı sunduğundan artık bir fotoğraf makinesi alma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

Fotoğraf Çekmekten Korkma

Öncelikle günlük yaşantımızın da bir parçası haline gelen fotoğrafları, çekmekten korkmamalıyız. Çünkü eskisi gibi film, pil ve zaman derdimiz yok. Çok değil, bundan 20 sene öncesine kadar halen piyasada "Analog Fotoğraf Makinesi" diye adlandırılan filmli makineler kullanılmaktaydı. Bu makineler çeşitli ebatlarda filmler kullanmaktaydı. Filmlerin kaydedebileceği fotoğraf sayıları sınırlı, çeşitli özellikleri sebebiyle de hangi alanda nasıl fotoğraf çekeceksek ona göre filmler seçerek fotoğraf çekebiliyorduk. Ayrıca makinelerimiz de analog oldukları için ışık ayarını, enstantane hızlarını, lens diyafram ayarlarını elle yapıyor ve çektiğimiz fotoğrafı ancak banyo ettirdikten sonra görebiliyorduk. Sonucunda çıkan kare el becerimiz ve tecrübemize göre bizi mutlu ediyor veya hayal kırıklığına uğratıyordu. Bu şartlarda fotoğrafçılığı hobi olarak yapabilen kişi sayısı çok azdı. Çünkü hem çok maliyetli bir hobiydi, hem de çok fazla teferruat olduğu için insanları zorluyordu.

Ama teknolojiyi iliklerimize kadar yaşadığımız günümüzde yukarıda saydığım gibi zorlukları artık yaşamıyoruz. Karşımıza hoşumuza giden bir anı yakaladığımız an hemen deklanşöre basıyor ve çektiğimiz fotoğrafı hemen görüp tekrar deneyebiliyoruz. Fotoğraflarımızı artık banyo ettirmiyoruz ve ekstra maliyetlerimiz yok. Aslında bu durum çoğu kişiyi fotoğraf çekmek için cesaretlendiriyor. Ancak bu kez de karşımıza fazlaca gereksiz fotoğraf ve görüntü kirliliği çıkıyor. İşte bu sebeple birçok fotoğraf sanatçısı ve bizlerin eski toprak olarak tabir ettiğimiz üstatlarımız, dijital fotoğrafların bizleri tembelleştirdiğini ve çekilen fotoğrafların sanatsal değerlerinin azaldığından yakınmaktalar.

Fotoğraf Hayatın Yansımasıdır

Bu durum aslında çokta yanlış değil. Çünkü her anı fotoğraflıyoruz. Peki fotoğrafın asıl amacı nedir? Fotoğraf, bize geçmişte yaşadığımız bir anı tekrar yaşatmak için, anılarımızı canlı tutmak için kullandığımız bir araçtır. Kimi zaman ailemizi, kimi zaman da özlediğimiz bir manzarayı hatırlatır bize. Kısaca fotoğraf hayatın yansımasıdır.

Cevaplanması gereken bir soru da çekilen bu fotoğraflara dönüp tekrar bakıyor muyuz? Yoksa boşuna çekilmiş kareler mi bunlar? Burada hobi olarak yaptığımı fotoğrafçılık bizlere fotoğrafların amacını hatırlatıyor. Daha güzel hikayeler, daha güzel kareler yakalamaya çalışıyoruz. Hobi olarak yapmaya çalıştığımız fotoğrafçılık, yaşadığımız anıların canlı kalmasını sağlıyor. Çektiğimiz fotoğraflara bakanların, o anı yaşamaya ve anlamaya çalışmaları bizleri mutlu ediyor. Unutmayalım ki fotoğraf bir sanat dalıdır. Bir fotoğrafa baktığımızda bize bir şeyler anlatmalı, o anı yaşatmalıdır.

Hobi olarak yapılan uğraşlar, hayatımıza bir değer katıyorsa sürdürülmelidir. Hep daha iyiyi, daha güzel kovalamak, bizlere ve bizden sonra gelecek nesillere daha yaşanabilir bir hayat bırakmamızı sağlayacaktır.

Cep telefonunuzla nasıl iyi fotoğraflar çekebilirsiniz

Öncelikle her zaman hazır olun. Güzel bir kare yakalamak istiyorsanız, telefonunuz sürekli açık ve mümkünse kamera modunu hazırda tutun. Böylece telefonunuzun kilidi açıldığı an, fotoğraf çekmeye hazır olabilirsiniz. Eğer sadece fotoğraf çekmek için gezintideyseniz, telefonunuzu "Uçak Modu" na almak hem telefonunuzun şarjı daha uzun süre dayanacak, hem de fotoğraf çekmek için topladığınız dikkatiniz mesajlar veya çağrılarla dağılmayacaktır.

Kamerayı bir kez manzaraya, objeye veya herhangi bir kompozisyona çevirdiğinizde tereddüt etmeden deklanşöre basın. Çünkü çağımız digital çağ, artık film bitti, film değiştirmem gerek diye dertleriniz yok. Hiç korkmadan fotoğraflarınızı çekin. Ayrıca bazı anların tekrarını yaşayamayacağımız için bazen çok iyi kareler yakalama ihtimalimiz de var. Nihayetinde çekilen fotoğrafları daha sonra eleme yaparak beğenmediklerimizi silebiliriz. O yüzden korkmadan deklanşöre basalım.

Bundan sonraki yazılarımda da fotoğrafçılıkla ilgili olarak bildiklerimi ve araştırmalarımı sizlere aktarmaya çalışacağım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber