Türk profesörün kanser buluşu heyecan yarattı

Profesör Mehmet Toner, Harvard-MIT Üniversiteleri'nde imza attığı teknikle 3 saniyede 100 milyar hücre içinde kanserli olanı tespit ediyor. Bu teknikle kanser hastaları için erken teşhis mümkün olabilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ekim 2018 13:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Türk profesörün kanser buluşu heyecan yarattı

Harvard-MIT Üniversiteleri Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü profesörü Mehmet Toner, geliştirdiği teknikle 3 saniye içinde 100 milyar hücre içinden kanserli olanı bulabiliyor. Türk bilimadamı tıpta çığır açan bu çalışmasıyla kanser hastalarına umut oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği'ni bitirdikten sonra biyomedikal mühendislik üzerine araştırmalar ve deneyler yapan Toner, MIT'de Biyomedikal Bölümü'nü tamamladı.

Halen aynı üniversitede profesör olan Toner, biyomedikal mühendislikteki çalışmalarını mikro ve nano teknolojilerden yararlanarak hızlandırdı, kanser alanına yoğunlaştı. Toner'in yeni çalışması kanser hastaları için umut oldu. Toner, bu çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Vücudunuzdaki hücrelerin yüzde 95'i kan hücresi.

Kanın içinde her istediğiniz enformasyon var, dolasıyla her hastalığı kan yoluyla teşhis etmek mümkün. Fakat milyarlarca parçası olan o kanı nasıl parçalarına ayırıp önce onları analiz teşhis edeceğimizi bilmiyoruz.

Buna sıvı biyopsisi deniyor. Biz de bunun öncülerinden biriyiz dünyada. Bütün merakımız da kanın içinde kimsenin bulamadığı bilgileri bulup bunları insanlığa faydalı hale getirebilmek.

Kanser insanları kandan yayılarak öldürüyor, 100 milyar hücre içinden bir tanesini bulabiliyoruz. 7 milyar insan var dünyada, geliştirdiğimiz teknoloji 7 milyar insan içinde bir hücreyi 3 saniye içinde bulabiliyor.

Saniyede 300 milyon hücreye bakabiliyoruz. Yani böyle teknolojiler yaratarak, bu kanın içinde ve diğer sıvılardaki hücrelerden bütün hastalıkları bulabilmek yolunda bir hedefimiz var."

Mehmet Toner, bu teknoloji sayesinde sağlıklı insanların kanlarına bakarak varsa kanser hücrelerini yakalayabildiklerini, milyarlarca kan hücresinin içinde bir tane bile olsa, artık bunu yakalamanın mümkün olduğunu söyledi. Bu buluş, kanser hücresini bulmakla kalmayıp tarama ve erken tanıya imkan vermesiyle öne çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber