İşçi emekliliği, memurluğa göre daha avantajlı mı?

1989 yılında işçi olarak çalışmaya başlayan birisi eğer işçi olarak çalışmaya devam etseydi 51 yaşında emekli olacaktı. Ancak sonradan memur olduğu için 55 yaşında emekli olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Kasım 2018 00:03, Son Güncelleme : 01 Kasım 2018 18:04
İşçi emekliliği, memurluğa göre daha avantajlı mı?

SORU: 1989 SSK girişli olduğum için memurluğa başlamasaydım 51 yaşında emekli olacaktım. Fakat sonradan memur olduğum(20 yıl oldu) için 55 yaşında olabiliyorum. sorum şu : 51 yaşında memurluktan ayrılıp kısa bir süre işçi olarak çalışsam işçi olarak emekli olabiliyormuyum. cevaplarsanız sevinirim.

CEVAP: Hem memur, hem de işçilik hizmetleri olanlar hangi durumda işçi olarak emekli olabilirler? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Hem işçilik, hem de memurluk hizmetleri olanlar hakkında 2829 sayılı Hizmet bütünleşmesini sağlayan Kanun hükümleri gereği mecburi olarak hizmetleri birleştirilir. 2829 sayılı Kanun hükümleri 2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlayanlar hakkında uygulanan bir Kanundur, bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar için ise 5510 sayılı Kanun Madde 53 hükümleri uygulanır.

2829 daki kuralda, çalışmaların son 7 yıl içerisindeki hizmetlerin ağırlığı hangi kapsamda geçmiş ise bu kapsama uygulanan Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. Yani son 7 yıl içerisinde yani 1260 gün ve daha fazla olan statü işçi ise işçi olarak, memur ise memur olarak emekli olunur.

Memurların emeklilik koşullarında 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmü esas alınır. İşçilerin emeklilik koşullarında ise 506 sayılı Kanun Geçici Madde 81 hükmü esas alınır. Emeklilik yaş ve hizmetinde işçiler daha avantajlıdır.

Peki memur olarak çalıştıktan sonra işçi olarak emekli olmak isteyenler ne yapmalıdırlar. Burada önemli olan işçi olarak çalışılacak sürenin en az 1260 gün ve daha fazla olması gerekmektedir. Yani bu süre kadar işçi olarak çalışılacak bir uğraşın bulunması da önemli olmaktadır.

Memurluktan ayrılıp, şayet 1260 gün ve daha az bir çalışma olursa memur olarak emekli olmaktan başka bir durum söz konusu olmaz ve memur olarak emeklilik yaş grubunun da tamamlanması gerekir.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz;

Memurluktan ayrıldıktan sonra işçi olarak çalışmanız ve işçi olarak emeklilik yaş ve emeklilik hizmet süresi ve emeklilik sigortalılık süresine tabi olmanız için 1260 gün ve daha fazla, yani 3 yıl 6 ay ve daha fazla çalışmanızı sağlayacak işlerin olmasının gerektiğini, şayet bu şekilde bir çalışmanız olmazsa işçi olarak emekli olunamayacağını, ayrıca istifa ettikten sonra memuriyete yeniden dönüş yapmanızın da zor olacağını değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber