KDK'dan aile yardımı ve çocuk ödeneği kararı

Aile ve çocuk yardımı ödeneğine hangi tarihte hak kazanılır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Kasım 2018 14:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KDK'dan aile yardımı ve çocuk ödeneği kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu aile ve çocuk yardımı ödeneğine, yönetmelik hükmü çerçevesinde aile yardımı bildiriminde bulunulmasıyla değil; eş ödeneği için evlenme çocuk ödeneği için ise doğum olayı ile hak kazanıldığına karar verdi.

Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ... sicil numarası ile görev yapan İngilizce Öğretmeni, 17.10.2014 tarihinde 3. çocuğunu doğması üzerine ve gerekli evrakları idaresine teslim ederek çocuk yardımından faydalanmak istemiş ancak kendinden kaynaklanmayan nedenlerle evraklarının işleme alınmaması nedeniyle söz konusu yardımdan faydalanamamıştır. Öğretmenin görevli olduğu okulun 31.10.2018 tarihli ve 2129936 sayılı yazısı ile bu durumu Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne hatanın kendilerinden kaynaklandığını bildirir şekilde iletmesine karşın; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 02.02.2018 tarihli ve 2305921 sayılı yazıları öğretmene, 3. çocuğunun doğum tarihi olan 17.10.2014 tarihinden itibaren, 15.10.2017 tarihinde Aile Durum Bildiriminde bulunana kadar çocuk yardımı ödemesi yapılmamasının nedeninin, çocuğun anne ya da babanın hangisinin yardım alacağını bilmemesi ve ayrıca idareye herhangi bir başvuruda bulunulmamış olması gösterilmiştir. Bunun üzerine İngilizce öğretmeni 17.10.2014 tarihinden itibaren tarafına ödenmeyen çocuk yardımının ilgili Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hesaplanarak ödenmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunmuştur.

KDK, somut olayın çözüme kavuşturulabilmesi için aile yardım ödeneğine nasıl hak kazanıldığını ve söz konusu ödemeye yönelik başvuru veya bildirim için bir süre sınırlandırması bulunup bulunmadığının irdelenmesi gerektiğini belirtmiştir. KDK, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 204 üncü maddesinde, eş için ödenecek aile yardımı ödeneğinin evlenme olayının vuku bulması ile, çocuk için ödenen aile yardımı ödeneğinin ise doğum olayının vuku bulması ile elde edilen kazanılmış bir hak olarak dikkate alınması gerektiğini ifade etmiştir. KDK bununla ilgili olarak, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin hakkın nasıl kazanılacağı değil ödemenin hangi belgeler üzerinden yapılacağını belirlediğini belirterek, ödeneğe, ilgili yönetmelik hükmü çerçevesinde aile yardımı bildiriminde bulunulmasıyla değil 657 sayılı Kanunda yer alan şartları yerine getirilmesiyle hak kazanıldığını vurgulamıştır.

KDK kararda ayrıca, ilgili mevzuatta hakkın hangi şartlarda kazanılıp kaybedileceğinin, ne şekilde ve ne zaman ödeneceğinin açıkça düzenlenmiş olmasına karşın geriye dönük talep edilip edilemeyeceği ve bildirim süresine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmediğine değinerek; dolaysıyla söz konusu bildirim için herhangi bir süre şartı getirilmediği sonucuna varmış ve hak sahiplerince verilen bildirimlere istinaden geriye dönük olarak aile yardımı talep edilmesinin önünde de engel bir durum bulunmadığına karar vermiştir.

KDK kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber