İşçilerin toplu izin ücreti almak için yıllık iznini biriktirmesi Kanuna uygun mu?

Sayıştay Başkanlığı, Kadrolu işçilerin çoğunluğunun yıllık izinlerini kullanmayıp biriktirmesinin ve biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti ödemelerine dönüştürülmesinin kanuna uygun olmadığını belirtti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Kasım 2018 10:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İşçilerin toplu izin ücreti almak için yıllık iznini biriktirmesi Kanuna uygun mu?

Sayıştay Başkanlığı, Kadrolu işçilerin çoğunluğunun yıllık izinlerini kullanmayıp biriktirmesinin ve biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti ödemelerine dönüştürülmesinin kanuna uygun olmadığını belirtti. Sayıştay, işçinin yıllık izin hakkından feragat edemeyeceğini, idarenin düzenleme yaparak işçiye yıllık iznini kullandırması gerektiğini belirtti.

İşte Sayıştay'ın denetim raporu:

BULGU 6: Daimi İşçilere Ait Yıllık Ücretli İzinlerin Biriktirilmesi.

Kadrolu işçilerin çoğunluğunun yıllık izinlerini kullanmayıp biriktirdiği ve biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti ödemelerine dönüştürüldüğü görülmüştür.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 50 nci maddesinde, dinlenmenin çalışanların bir hakkı olduğu ve bu hakların kullanımının kanunla düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 53'üncü maddesinde işçilere yıllık izin verileceği ve yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği, 56'ncı maddesinde yılık iznin 53'üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesinin zorunlu olduğu, 59'uncu maddesinde iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği, 60'ıncı maddesinde yıllık ücretli izinlerin, yürütülen işlerin niteliğine göre yıl boyunca hangi dönemlerde kullanılacağı, izinlerin ne suretle ve kimler tarafından verileceği veya sıraya bağlı tutulacağı, yıllık izninin faydalı olması için işveren tarafından alınması gereken tedbirler ve izinlerin kullanılması konusuna ilişkin usuller ve işverence tutulması zorunlu kayıtların şekli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle gösterileceği belirtilmiş, 03.03.2004 tarih ve 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nde de Kanuna uygun olarak yıllık izinlerin kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

Yine Kanunu'nun "Yıllık ücretli izin hükümlerine aykırılık" başlıklı 103 üncü maddesinde, yönetmeliğe aykırı olarak izin kullandırmayan veya eksik kullandıran işverene bu durumda olan her işçi için idari para cezası verileceği hükmü vardır. İdari para cezası ödenmesi durumunda, görevini yapmayan harcama yetkililerine rücu edilmesi mevzuat gereğidir.

Belediye ile Belediye-İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinin 24 üncü maddesinde, işçilere hizmetine göre 24-30 gün arası ücretli izin verileceği, iznin ait olduğu yıl içinde mutlaka kullandırılacağı hükmü vardır. "Dinlenme" bir hak olarak Anayasamızda yer almakta, İş Kanunu da bu haktan vazgeçilemeyeceğini hüküm altına almaktadır. Bir yıl boyunca fiziken çalışarak yorulan bir işçinin dinlenmesi, hem kendi sağlığı, hem de iş güvenliği açısından gereklidir.

İş Kanununun 59'uncu maddesinde yer alan, "İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceğine" yönelik düzenlemenin, yıllık iznin kullanılıp kullanılmamasına ilişkin bir esneklik olarak değil, izin kullanılamadan iş akdinin feshedilmiş olması durumlarında, işçinin mağduriyetinin önlenmesi olarak algılanması gerekmektedir.

İşçi emekli olduğunda veya iş sözleşmesi son bulduğunda, kullanılmayan izin sürelerine ait ücretinin son ücret üzerinden ödenmesi nedeniyle işçiler izin kullanmaktan feragat edebilmektedir. İşveren olarak kurum yönetimlerine düşen görev çalışanların anayasal haklarının kendi rızalarıyla bile olsa ihlaline yol açan bu uygulamaya izin vermemek olduğundan, yıllık izinlerin kanunun öngördüğü şekilde kullandırılması sağlanmalıdır. Yıllık izni kullandırma zamanını belirlemek işverenin yönetim yetkisi kapsamındadır. Bazı dönemlerde iş yoğunluğu azalmaktadır. İdare, işleri aksatmayacak şekilde toplu izin uygulayabilir, tüm izni bir anda kullandırabileceği gibi, aylara da bölebilir.

Sonuç olarak, sözü edilen düzenlemeler uyarınca, işçi yıllık izin hakkından feragat edemez. İşçilerin emekliliği sırasında, gerek idarenin mali külfetlerle karşılaşmaması, gerekse idari para cezalarına muhatap olmaması için, yıllık izinlerin düzenli olarak kullandırılması uygun olacaktır.

Kamu idaresi cevabında; "İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığımızın 25.04.2018 tarih ve 13058 sayılı yazılarında belirtildiği üzere, 21.11.2017 tarih ve 9443 sayılı işçi izin genelgesine istinaden 22.02.2018 tarihinden itibaren toplam 89 işçi personel yıllık izne gönderilmiş olup, Bulgu 16:'da belirtilen kadrolu işçilerin yıllık izinlerinin kanunun öngördüğü şekilde kullandırılması sağlanacaktır." demektedir.

Sonuç olarak Kurum çalışmaların devam ettiğini ifade etmektedir. Sonraki denetimlerde bu hususlar dikkate alınıp izlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber