Doğum yardımında ikiz çocuğu olana 2 yıl aylık 300 lira

İkiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahiplerine, iki sene boyunca çocuk başına 150 lira, üniversite sınavında ilk 1.000'e girene 5 bin lira destek verilecek. İşverene SGK prim desteği de sürecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 09 Kasım 2018 13:45, Son Güncelleme : 09 Kasım 2018 17:23
Doğum yardımında ikiz çocuğu olana 2 yıl aylık 300 lira

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bakanlığının bütçe görüşmelerinde iki yeni projesinden bahsetti. İkiz-üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelere 0-2 yaş aralığında çocuk başına aylık 150 TL ödeme yapılırken; cihaza bağımlı ihtiyaç sahibi hastaların aylık 200 TL'ye kadar olan cihaz elektrik tüketim bedelleri de karşılanacak. Bakan Selçuk, üniversiteye giriş sınavında ilk 1.000'e giren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı gençlere ise bir defaya mahsus 5 bin TL nakdi destek sağlanacağını kaydetti.

Şartlı Eğitim Yardımı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda, illerinde ilk ona giren veya Türkiye genelinde ilk 20 bine giren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı çocuklara aylık 500 TL, üniversiteye giriş sınavında ilk 1.000'e girme başarısı gösteren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı gençlere ise bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL nakdi destek sağlanacak. Bakan Selçuk'un verdiği bilgiye göre ayrıca çocuğa yönelik şiddet, ihmal, istismar vakalarının önlenmesi ve zamanında müdahale için 81 ilde uzmanlaşmış ekipler oluşturulacak. Toplumda aktif yaşlanma ve yaşlı hakları konusunda farkındalık oluşturmak için, 2019 yılı içerisinde uluslararası katılımla Yaşlılık Şürası gerçekleştirerek, 2019, Yaşlı Yılı ilan edilecek. Ayrıca, yaşlılara sunulan hizmetin verimliliğinin artırılması için yatılı kuruluşlarda ihtisaslaşmaya gidilerek Alzheimer-Demans yaşlılarına hizmet verecek Huzurevleri açılması planlanıyor.

Apartman görevlisine destek

Ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar için getirilen kolay işverenlik uygulamasına apartman ve iş hanı görevlisi olarak çalışanlar da dahil edildi. Halihazırda bu uygulamadan yaklaşık 80 bin işyerinin faydalanabileceği öngörülmüş olup yılsonu itibariyle uygulamaya başlanacak.

54 bin işverene teşvik var

Üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, iş yerlerinde; çalışan başına ödenen işsizlik sigortası prim oranı yüzde 2'den yüzde 1'e indirilmesiyle ilgili destek yılbaşında başlayacak. Söz konusu teşvikten 2 milyondan fazla çalışanı bulunan 54 bin iş yeri yararlanacak.

Asgari ücret için toplantı aralıkta

2002 yılına göre 2018 yılında asgari ücreti reel olarak yüzde 102,6 oranında arttırarak çalışanlar piyasa koşullarına karşı korundu. 2019 yılı asgari ücret tespit komisyonu çalışmaları aralık ayı içerisinde işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Damla Peker

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber