YÖK'ün yaptığı yetki devri, üniversitelerce suistimal edilmemeli!

Yükseköğretim Kurulunun öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanlarında yaptığı yetki devri üniversitelerce suiistimal edilmemeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Kasım 2018 10:06, Son Güncelleme : 14 Kasım 2018 11:27
YÖK'ün yaptığı yetki devri, üniversitelerce suistimal edilmemeli!

Bildiğiniz üzere, 09 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayımlanarak yürürlüğe girdi ve önceki yönetmelik bütünüyle kaldırıldı.

Önceki yönetmelik hükümlerine göre, üniversiteler ilan etmek istediği Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarına dair ilan şartlarını belirleyerek Yükseköğretim Kuruluna gönderiyor, burada yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda ilanların son şekli verilerek Yükseköğretim Kurulu sayfasında yayımlanıyordu.

Dolayısıyla, YÖK tarafından ilanlarda aranan şartlarda uygulamada birliktelik yakalanmaya çalışsa da zaman zaman kişiye özel ilanlar çıkabiliyordu...

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta SARAÇ'ın 31 Ekim 2018 tarihli açıklamasında; "YÖK, yükseköğretim sistemimizin kalite odaklı gelişimine yönelik çalışmalarına bundan sonra da devam edecek; yetki devri süreçlerini de hızlandıracak ve politika yapan bir kurum olma özelliğini öne çıkarmaya çalışacaktır." vurgusu yapılmıştı.

Bu ifade ışığında, bu yönetmelikte yapılan en büyük reform Yükseköğretim Kurulu tarafından öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrosu ilanlarının üniversitelere tamamen devredilmesi oldu.

Üniversiteler artık norm kadro esaslarına göre belirleyecekleri öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadroları ile ilgili özel şartlarını belirleyerek doğrudan Resmi Gazete'de ilanlarını yayımlayacaklar.

Diğer taraftan, söz konusu yönetmeliğin "Genel Şartlar" başlıklı 6 ncı maddesinin 5 inci ve 6 ncı fıkralarında; "Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında "BELİRLİ BİR ADAYI" tanımlayan özel şartlar koyamazlar.

İlanlarda, alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden sonrasına ait olduğu, "BELİRLİ BİR ADAYI TANIMLAMAYACAK" şekilde belirtilir. " düzenlemesi yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu, her ne kadar yönetmelikte ilan edilen kadrolarda belirli bir adayı tanımlayacak nitelikteki koşullara yer verilmemesine vurgu yapsa da maalesef bazı üniversitelerimiz kişiye özel ilana çıkmada oldukça tecrübeli...

Özellikle Yükseköğretim Kurulu öğretim görevlisi ilanlarında üniversitelerin adrese teslim deneyim şartları yazdığını da bildiği için yönetmelikte tecrübe sahibi olmak şartının belirli bir adayı tanımlamayacak şekilde olmasını istedi.

Sonuç olarak, üniversitelerimizin başta Öğretim Görevlisi kadroları ve Araştırma Görevlisi alımlarındaki ilan şartlarını "Kısıtlayıcı alanlar, uzun süreli tecrübe süreleri, belirli kişilerde bulunan sertifikalar" gibi koşullarla donatmak yerine, herkesin müracaat etmesini sağlayacak, fırsat eşitliği yaratacak ve işin ehlinin kamuya girmesine imkan sağlayacak şekilde belirlemesi Yükseköğretim Kurulunun yapmış olduğu yetki devrinin de amacına uygun olacaktır...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber