Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafından yayınlanan Journal of Informetrics'de (WoS Impact Factor: 3.484, Q1) yayınlanan makaleye göre hakem ve editöryal süreçlerin sağlıklı işlemediği, "predatory" olarak tanımlanan para karşılığı yayın yapan yırtıcı/şaibeli/sahte/fake dergilerde Hindistan ve Nijerya'dan sonra Türkiye en çok yayın yapan üçüncü ülke...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Kasım 2018 12:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

...

Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafından yayınlanan Journal of Informetrics'de (WoS Impact Factor: 3.484, Q1) yayınlanan makaleye göre hakem ve editöryel süreçlerin sağlıklı işlemediği, "predatory" olarak tanımlanan para karşılığı yayın yapan yırtıcı/şaibeli/sahte/fake dergilerde Hindistan ve Nijerya'dan sonra Türkiye en çok yayın yapan üçüncü ülke...

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Beşir DEMİR tarafından kaleme alınan makalede; Hindistan, Nijerya'dan sonra Türkiye'nin en çok "predatory" nitelikli dergilerde yayın yapan ülke olduğu sonucuna ulaşıldı.

Doç. Dr. Demir, bu dergilerin bilimsel kimlik kisvesi altında yayın yaptığını ancak bilimsel süreçleri takip etmek yerine para karşılığı kendisine gönderilen tüm çalışmaların neredeyse tamamını bir-iki hafta hatta birkaç gün içinde yayınladığını ve bu dergilerin dünyadaki birçok saygın üniversitenin kara listesinde yer aldığını belirtti.

Makale, neden Türk araştırmacılar bu dergilere yöneliyor? Sorusuna da cevap aramaya çalıyor.

İlgili makalede Türk akademisyenlerin/araştırmacıların doçentlik başta olmak üzere hızlı akademik yükselme arzusu, akademik teşvik alma isteği, skor yapma ve rekabet, itibar görme- kendini kanıtlama arzusu ve SSCI/SCI/AHCI indexli dergilerde yayın yapma sürecinde yaşanan başarısızlık ve farkındalık sorunu gibi nedenlerden dolayı bu dergilerde yayın yaptığı bulgusuna ulaşıldı.

Makalenin tamamını okumak için tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber