Korunmaya muhtaç çocukların, öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanmasının esasları belirlendi

Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında kamu kurumlarına atanma usullerini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Kasım 2018 08:59, Son Güncelleme : 20 Kasım 2018 09:08
Korunmaya muhtaç çocukların, öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanmasının esasları belirlendi

20 Kasım 2018 tarihli ve 30601 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle "Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında Tanınan İstihdam Hakkının Kullanımına İlişkin Yönetmelik"te düzenlemeler yapılmıştır.

Bilindiği üzere, 2018 yılının Mart ayında yürürlüğe konulan Kanuni düzenlemeyle, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında ataması yapılanlardan, 27 Mart 2018 tarihi itibariyle öğrenim durumu itibariyle bir unvan elde edenlere, hak etmiş oldukları unvana atanma hakkı verilmişti. Ancak o tarihten bu yana, kamu kurumları, hak sahiplerini unvanlara atamada ağırdan davranıyordu.

UNVAN HAKKI SADECE ÖĞRENİMLE KAZANILAN (İHRAZ) UNVANLARI KAPSIYOR

20 Kasım 2018 tarihi itibariyle konulan yönetmelik hükümleri gereğince, unvan vermenin nasıl olacağı açıklandı. Buna göre, hak sahiplerine unvan vermede şu ilkeler belirlendi.

(a) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar görev yaptıkları kurumların kadro durumları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla öğrenimle ihraz etmiş oldukları unvanlara atanırlar. Bu maddeye ilişkin bütün iş ve işlemler ilgili kurumlarca yapılır.

(b) Bu maddeye ilişkin başvurular ilgililerce yazılı bir dilekçe ile görev yapılan kuruma yapılır.

(c) Bu kişilerin atanmasında ilgili kurumca mevcut kadro durumu, ilgililerin öğrenim durumu itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlar ve kurumun hizmet ihtiyaçları dikkate alınarak yapılacak değerlendirme esastır.

(ç) Kişilerin gördükleri öğrenim dolayısıyla unvan ihraz edip etmedikleri hususunda tereddüt hasıl olması halinde ortaöğretim düzeyi için Milli Eğitim Bakanlığından, ön lisans ve lisans düzeyi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından görüş alınır.

(d) Hak sahiplerinin öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmaması, öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmakla birlikte bu unvanlarda boş kadro bulunmaması veya kurumca kurum ihtiyaçları dikkate alınarak yapılan değerlendirme neticesinde ilgili unvanda hizmete ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılması halinde bu kişilerin atamaları yapılmaz.

(e) Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce yerleştirmesi yapılmış olup da güvenlik soruşturmasının tamamlanamaması gibi idareden kaynaklanan sebeplerle göreve başlatılamayan kişiler bu madde hükümlerinden yararlandırılır.

YAPILAN DİĞER DÜZENLEMELER İSE ŞU ŞEKİLDE

1- Sosyal hizmetler kanunu kapsamında istihdam hakkından yararlanmak isteyenler için on sekiz yaşın doldurulması ve korunma veya bakım tedbir kararının kaldırılmasından veya himaye onayının sona erdiği tarihten öngörülen başvuru süresi iki yıldan beş yıla çıkartılmıştır.

2- Bir yıl içerisinde üç kez yerleştirme yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bu dönemler Mayıs, Eylül ve Aralık ayları olarak belirlenmiştir.

3- Hak sahiplerinin yerleştirilmesinde KPSS puanı ile yerleştirme usulü kaldırılarak bütünüyle kura yöntemiyle yerleştirme yapılacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

ESKİ HALİ

YENİ HALİ

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını,

b) Başkanlık: Devlet Personel Başkanlığını,

c) Hak Sahibi: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu veya 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dahil iki yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam eden ve on sekiz yaşını doldurduğu ve korunma veya bakım tedbir kararının sona erdiği tarihten itibaren iki yıl içinde Bakanlığa başvuran kişiyi,

ç) Kanun: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununu,

d) KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavını,

e) KPSS B: B grubu kadrolar için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını,

f) Kura: Hak sahiplerinden ilkokul, ortaokul ve ilköğretim okullarından mezun olanların kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmeleri amacıyla tercihlerine göre yapılacak çekilişi,

g) Merkez: Başkanlık adına yerleştirme ve kura işlemlerini gerçekleştiren kurum veya kuruluşu,

ğ) Yerleştirme: KPSS ve kura sonucuna göre yapılacak yerleştirme işlemlerinin ortak adını,

ifade eder.

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını,

b) Başkanlık: Devlet Personel Başkanlığını,

c) Hak sahibi: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu veya 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dahil, iki yıldan az olmamak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam eden ve on sekiz yaşını doldurduğu ve korunma veya bakım tedbir kararının veya himaye onayının sona erdiği tarihten itibaren beş yıl içinde Bakanlığa başvuran kişiyi,

ç) Kanun: 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununu,

d) Kura: Hak sahiplerinin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmeleri amacıyla tercihlerine göre yapılacak çekilişi,

e) Merkez: Başkanlık adına kura işlemlerini gerçekleştiren kurum veya kuruluşu,

f) Yerleştirme: Kura sonucuna göre yapılacak yerleştirme işlemlerini,

ifade eder

Başvuru

MADDE 5 - (1) İstihdam hakkından yararlanmak isteyen kişiler, hak sahipliğinin tespiti amacıyla on sekiz yaşının doldurulması ve korunma veya bakım tedbir kararının kaldırılmasından itibaren iki yıl içerisinde Bakanlığın belirlediği usul ve esaslara göre başvururlar.

Başvuru

MADDE 5 - (1) İstihdam hakkından yararlanmak isteyen kişiler, hak sahipliğinin tespiti amacıyla on sekiz yaşının doldurulması ve korunma veya bakım tedbir kararının kaldırılmasından veya himaye onayının sona erdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde Bakanlığın belirlediği usul ve esaslara göre başvururlar.

Ek fıkra eklendi.

Hak sahipliğinin tespiti

MADDE 6- (3) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonlara her ne surette olursa olsun yerleştirilenler 2828 sayılı Kanun kapsamında verilen istihdam hakkını kullanmış sayılırlar.

Hak sahiplerinin bildirilmesi

MADDE 7 - (1) Her yılın son günü itibariyle hak sahibi olduğu tespit edilenlere ilişkin olarak Başkanlıkça istenilen bilgiler, Bakanlıkça takip eden yılın Ocak ayı içerisinde Başkanlığa, yerleştirme ve kura işlemlerinin Merkezce yapılması halinde ayrıca Merkeze bildirilir.

Hak Sahiplerinin Bildirilmesi

MADDE 7 - (1) Hak sahiplerini gösterir liste Bakanlıkça her yerleştirme dönemi için ayrı ayrı olmak üzere Mart, Temmuz ve Ekim aylarının ikinci haftasında Başkanlığa bildirilir.

(2) Kazai rüşt kararı alanlar hariç olmak üzere 18 yaşını doldurmamış olanlar ile 65 yaşından büyük olanlar hak sahipleri listesine dahil edilmezler.

(3) Yerleştirme işlemlerinde Bakanlık tarafından bildirilen öğrenim düzeyi ve programı, cinsiyet, doğum tarihi ile mezuniyet tarihi bilgileri esas alınır.

(4) Birbirini izleyen üç yerleştirme döneminde tercihte bulunmadığı Başkanlıkça bildirilen kişiler bir sonraki dönem içerisinde bildirilecek hak sahipleri listesinden çıkarılırlar. Bu kişiler Bakanlıktan talepte bulunmaları halinde, talebi izleyen ve hak sahibi bildirim süresi geçmemiş ilk yerleştirme döneminde yeniden hak sahipleri listesine dahil edilirler

Kadroların tespiti ve bildirimi

MADDE 8 - (1) Yerleştirme yapılacak kadro sayısı 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kurumların serbest memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonları ve işçi kadro sayısının toplamının binde biridir. Toplam kadro ve pozisyon sayısının belirlenmesinde yerleştirme yapılacak yılın başındaki veriler esas alınır. Serbest kadro ve pozisyon toplamının binden az olması halinde dahi kamu kurum ve kuruluşlarında en az bir hak sahibi istihdam edilir.

(2) 190 sayılı KHK kapsamında yer almayan kurumlar Kanun kapsamında istihdamla yükümlü bulundukları kadro ve pozisyonlar için ihtiyaç durumlarına göre kadro ve statüleri belirleyebilirler.

(3) Başkanlıkça hak sahiplerinin istihdam edileceği toplam kadro sayıları her kurum için tespit edilerek yerleştirme yapılacak yılın Şubat ayı sonuna kadar kurumlara bildirilir. Kurumlar, bildirilen bu kadroları merkez ve taşra teşkilatları itibarıyla dağıtımını yaparak Nisan ayı sonuna kadar Başkanlığa bildirir.

(4) Kurumlarca teşkilat bazında yapılacak dağıtımın bildirilmemesi halinde Başkanlıkça, bildirimde bulunmayan ilgili kurum veya kuruluşun merkez teşkilatına resen yerleştirme yapılır.

Kadro ve pozisyonların tespiti ve bildirimi

MADDE 8 - (1) Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak yerleştirmeye ilişkin toplam kurum kontenjanları her yıl Ocak ayı sonunda tespit edilir. Yerleştirme yapılacak toplam kadro ve pozisyon sayısının belirlenmesinde yerleştirme yapılacak yılın başındaki veriler esas alınır.

(2) Yerleştirme yapılacak kadro veya pozisyon sayısı bu Yönetmelik kapsamında yer alan kurumların serbest memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonları ve sürekli işçi kadro sayısının toplamının binde biridir. Serbest kadro ve pozisyon toplamının binden az olması halinde dahi kamu kurum ve kuruluşlarında en az bir hak sahibi istihdam edilir.

(3) Başkanlıkça her yılın Ocak ayında tespit edilen toplam yerleştirme kontenjanlarının yarısı Eylül ayında yapılacak yerleştirme işlemleri için, kalan diğer yarısı ise eşit şekilde Mayıs ve Aralık yerleştirmeleri için dağıtılır. Bu dağıtımda kontenjan sayısının eşit bölünmesinin mümkün olmaması halinde Aralık yerleştirme döneminin kontenjan sayısı daha büyük olacak şekilde dağıtım yapılır.

(4) Dağıtımı yapılan yerleştirme kontenjanları her dönemde Başkanlıkça kurumlara bildirilir. Kurumlar yerleştirme yapılmasını talep ettikleri unvanlar ile nitelikleri ve gerekli diğer bilgileri Başkanlıkça belirlenecek süre içerisinde Başkanlığa bildirirler.

(5) İlk yerleştirme döneminde boş kalan kontenjan sayısı ikinci yerleştirme dönemi için belirlenen kontenjan sayısına ilave edilir. İkinci yerleştirme dönemi için kurumlarca yapılacak bildirimde bildirilen kontenjan sayısı için, yeni hak sahipleri listesi de dikkate alınarak, yeniden kadro unvanı ve nitelikler belirlenir ve merkez taşra dağılımı yapılır.

(6) İkinci yerleştirme döneminde boş kalan kontenjan sayısı üçüncü yerleştirme dönemi için belirlenen kontenjan sayısına ilave edilir. Üçüncü yerleştirme döneminde kurumlarca yapılacak bildirim ikinci yerleştirme için belirlenen kurallara göre yapılır.

(7) Bildirimlerin nasıl yapılacağı, süresi ve bildirimde uyulması gerekli diğer hususlar Başkanlıkça belirlenir.

(8) Kurumlarca herhangi bir bildirim yapılmaması veya teşkilat bazında yapılacak dağıtımın bildirilmemesi halinde Başkanlıkça, bildirimde bulunmayan ilgili kurum veya kuruluşun merkez teşkilatına memur veya hizmetli unvanlarında resen yerleştirme yapılır.

Tercih kılavuzu

MADDE 9 - (1) Kura ile yerleştirmeye başvuracak hak sahiplerine ilişkin hususlar ile Tercih Kılavuzu Başkanlıkça, yerleştirme ve kuranın Başkanlık adına Merkeze yaptırılması halinde ise Başkanlık ve Merkezce müştereken hazırlanır.

(2) Tercih Kılavuzunda yerleştirme veya kura ile atama yapılacak kadro unvanları, sınıf, sayı ve dereceleri ile adaylarca bilinmesi gerekli diğer hususlar yer alır.

Tercih kılavuzu

MADDE 9 - (1) Kura ile yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonlara ilişkin bilgiler ile hak sahiplerine bildirilmesine gerek duyulan diğer bilgilerin yer aldığı Tercih Kılavuzu Başkanlıkça, kuranın Başkanlık adına Merkeze yaptırılması halinde ise Başkanlık ve Merkezce müştereken hazırlanır.

(2) Tercih Kılavuzunda kura ile yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonların sınıf, unvan ve sayıları ile adaylarca bilinmesi gerekli diğer hususlar yer alır

Ek madde eklendi.

Yerleştirme dönemleri

MADDE 10/A - (1) Yerleştirme yıl içerisinde Mayıs, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere toplamda üç kez yapılır.

(2) Bir yerleştirme döneminde boş kalan kadro ve pozisyonlar aynı yıl içerisindeki müteakip yerleştirme dönemi için belirlenmiş kontenjanlara ilave edilir. Üç yerleştirme dönemi sonunda boş kalan kadro ve pozisyonlar ertesi yıl belirlenen kontenjanlara ilave edilmez.

Yerleştirme

MADDE 11 - (1) Hak sahibi adayların yerleştirilmesinde KPSS sonucuna göre yerleştirme ve kura sonucuna göre yerleştirme yöntemleri kullanılır.

(2) Hak sahibi olduğu tespit edilenlerden en az ortaöğretim mezunu olan adayların yerleştirme işlemleri KPSS B grubu sonuçlarına göre, ilkokul, ortaokul ve ilköğretim okullarından mezun olanların yerleştirilmeleri ise kura sonucuna göre yapılır. Adaylar, tercih kılavuzunda kura ile yerleştirme talep eden kamu kurum veya kuruluşlarından durumlarına uygun koşulların bulunduğu kadrolar için tercihte bulunmak suretiyle kuraya katılırlar. Kura çekimini, kura için başvuruda bulunan adaylar da izleyebilir.

(3) KPSS sonucuna göre yerleştirme işlemlerinde adaylar, dördüncü fıkra hükümleri saklı kalmak üzere, KPSS puanları, tercihleri ve kadro sayıları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir.

(4) KPSS sonucu işe yerleştirmede öncelik, sırasıyla lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunlarına verilir. Aynı öğrenim düzeyinde bulunan ve aynı puana sahip adaylar arasında ise diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun da aynı olması halinde yaşı büyük olana öncelik verilir.

(5) KPSS sonucuna göre yerleştirme memur unvanlı kadrolara, kura ile yerleştirme yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadrolara yapılır.

(6) 190 sayılı KHK kapsamında yer almayan kurumların Kanun kapsamında istihdamla yükümlü oldukları kadro ve pozisyonlara yapılacak yerleştirme işlemlerinde ilgili kurumlarca bildirilecek kadro ve statüler dikkate alınır.

Yerleştirme

MADDE 11 - (1) Hak sahiplerinin yerleştirilmesinde kura sonucuna göre yerleştirme yöntemi kullanılır. İşe yerleştirmede öncelik, sırasıyla lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunlarına verilir.

(2) Yerleştirme işlemlerinde adaylar, öğrenim durumlarına göre ilan edilen kadro ve pozisyonlara, tercihleri ve yerleştirme dönemi kontenjan sayısı göz önünde tutulmak suretiyle kura yöntemiyle yerleştirilirler.

(3) Hak sahipleri il tercihlerini, tercih kılavuzunda yer alan, koşullarını taşıdıkları kadro ve pozisyonların bulunduğu iller arasından tercihte bulunmak suretiyle gerçekleştirirler.

(4) Hak sahiplerinin öğrenim durumu itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara yerleştirilebilmeleri; bu kişilerin öğrenim durumları itibarıyla bir unvanı ihraz etmiş olmaları, bu unvanın kurumlarca belirlenen ve tercih kılavuzu ile ilan edilen kadro ve pozisyon unvanları arasında yer alması ve hak sahibinin bu unvanlı kadro veya pozisyon için tercihte bulunması halinde mümkündür. Hak sahiplerinin ihraz ettikleri unvanın kamu kurum ve kuruluşlarında bulunmaması, ihraz edilen unvan için kamu kurum ve kuruluşlarınca talepte bulunulmamış olması veya hak sahibinin öğrenim durumu itibarıyla ihraz ettiği unvan için tercihte bulunmaması hallerinde öğrenim durumları itibarıyla ihraz edilen unvana yerleştirme yapılmaz.

(5) Bakanlıkça bildirilen öğrenim düzeyinden daha üst bir öğrenim düzeyinden mezun olan hak sahiplerinin Bakanlık kayıtlarında yer alan öğrenim düzeylerini güncellemek suretiyle güncellemeyi takip eden ve hak sahibi bildirim süresinin henüz geçmediği ilk yerleştirme döneminde tercihte bulunmaları gerekir.

(6) Bir yerleştirme döneminde yerleştirilmediği Başkanlıkça bildirilen hak sahipleri Bakanlık tarafından bir sonraki yerleştirme dönemi hak sahipleri listesine eklenirler

Ek fıkra eklendi.

Yerleştirme sonuçlarının duyurulması

MADDE 12- (2) Yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak yerleştirme yapılan kurumlara veya hak sahiplerine ayrıca bir bildirim yapılmaz.

Geçici madde eklendi.

Görevde olan hak sahiplerinin unvanlarına atanması

GEÇİCİ MADDE 2 - (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar görev yaptıkları kurumların kadro durumları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla öğrenimle ihraz etmiş oldukları unvanlara atanırlar. Bu maddeye ilişkin bütün iş ve işlemler ilgili kurumlarca yapılır.

(2) Bu maddeye ilişkin başvurular ilgililerce yazılı bir dilekçe ile görev yapılan kuruma yapılır.

(3) Bu kişilerin atanmasında ilgili kurumca mevcut kadro durumu, ilgililerin öğrenim durumu itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlar ve kurumun hizmet ihtiyaçları dikkate alınarak yapılacak değerlendirme esastır.

(4) Kişilerin gördükleri öğrenim dolayısıyla unvan ihraz edip etmedikleri hususunda tereddüt hasıl olması halinde ortaöğretim düzeyi için Milli Eğitim Bakanlığından, ön lisans ve lisans düzeyi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından görüş alınır.

(5) Hak sahiplerinin öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmaması, öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmakla birlikte bu unvanlarda boş kadro bulunmaması veya kurumca kurum ihtiyaçları dikkate alınarak yapılan değerlendirme neticesinde ilgili unvanda hizmete ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılması halinde bu kişilerin atamaları yapılmaz.

(6) Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce yerleştirmesi yapılmış olup da güvenlik soruşturmasının tamamlanamaması gibi idareden kaynaklanan sebeplerle göreve başlatılamayan kişiler bu madde hükümlerinden yararlandırılır.

Geçici madde eklendi.

Daha önce hak sahipliği başvurusunu yapmayanların durumu

GEÇİCİ MADDE 3 - (1) Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce hak sahibi olanlardan daha önce istihdam hakkından yararlanmamış olanlar, geçici 16 ncı maddenin yürürlüğe girdiği 27/3/2018 tarihinden itibaren beş yıl içerisinde Bakanlığa başvurmaları halinde 2828 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinde yer alan istihdam hakkından maddede belirtilen diğer şartları taşımaları kaydıyla yararlanabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber