İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YHT kazası... Sistemsizlik böyle bir şey

YHT kazasında tutuklanan memurların 'Sistemi kullanmayı bilmiyordum' ve 'Yönetim risksiz yapıyı kaldırdı' itirafları faciaya davetiye çıkarıldığını gösterdi. Önlemlerin hep canımız yandıktan sonra akla geldiğini ortaya koyan çarpıcı gelişme ise kazadan 5 gün sonra yaşandı. TCDD sinyalizasyon olmaması yüzünden 9 kişi öldükten sonra otomatik tren durdurma sistemi almak için ihale açtı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 19 Aralık 2018 07:20, Son Güncelleme : 19 Aralık 2018 08:53
YHT kazası... Sistemsizlik böyle bir şey

9 kişinin sinyalizasyon eksikliğinden dolayı yaşamını yitirdiği tren faciasından sonra dikkat çeken bir ihale ilanı yayınlamdı. "Aklımız başımıza yeni geldi" dedirten ihale duyurusunda 93 otomatik tren durdurma sistemi ile 5 bakım ve onarım hizmeti satın alınacağı kaydedildi.

Ankara'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği ve 90'dan fazla kişinin de yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) faciasının ardından dikkat çeken bir ihale ilanı yayımlandı. Sinyalizasyon sistemindeki eksikliğin faciaya neden olduğu olaydan sonra Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, TCDD tarafından otomatik tren durdurma sistemi satın alınacak. İhale duyurusunda TCDD Sivas Araç Bakım Servis Müdürlüğünce alımı yapılacak sistem ve hizmetler için açık ihale usulünün uygulanacağı belirtildi. Duyuruya göre 93 otomatik tren durdurma sistemi (ATS) ile 5 ZTR bakım ve onarım hizmeti satın alınacak. İhale şartnamesinde yerli isteklilerden teklif alınacağı ve ihalenin komisyon bürosuna da 27 Aralık tarihine kadar başvurulması gerektiği kaydedildi.

BİRİNCİ KONTROLÖR: SİSTEMİN EĞİTİMİNİ ALMADIM

Soruşturmada tutuklanan kontrolör Osman Y., "Ben panodan elektrik kontrollü makasın işleyişini daha önce görmemiştim. Bu sistemin eğitimini almadım. Servis müdür yardımcısı olarak bildiğim Ergün Bey'e ben bu makasın kontrolünü bilmediğimi söyleyince 'sen S makasın işlevini yapmazsın, öbür makaslara bakarsın' dedi. Ben de ne olur ne olmaz diye yine de kendisine sordum. O da ifademde belirttiğim şekilde anlattı. Ancak gece nöbetinde tek başına kalınca ne olacağı konusunda herhangi bir şey söylemedi. Zira o gece nöbetinin tek kişi tutulduğunu bilmiyordu. Ben de nöbete girdiğim ilk gün olan 09/12/2018 günü öğrendim" dedi.

İKİNCİ KONTROLÖR: YÖNETMELİĞE AYKIRI DEĞİL

Kontrolör Emin E.E'nin de, "Olay günü de trenin hareketine dair verdiğim emirler, hiçbir yönetmeliğe aykırı değildir. Kılavuz treni makinistlerini yavaş gelmesi konusunda ben de uyardım. Vicdanım rahattır. Hiçbir ihmalim yoktur" sözleri dikkat çekti.

MAKASÇI: ÜST YÖNETİM SORUMLU

Tren hareket memuru Sinan Y. de, "Daha risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesi suretiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen tren teşkil memurunun (makasçının) başarısına, çalışmasına, özverisine bağlayan üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum" şeklinde ifade verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber