Doktorlara ilave emekli aylığı hangi halde ödenmeyecek?

7146 sayılı Kanunla birlikte 1/1/2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenleme emekli olduktan sonra ister Sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar isterse de uzun vadeli sigorta kollarına tabi bir çalışma olduğunda ödenmeyecektir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Aralık 2018 10:04, Son Güncelleme : 23 Aralık 2018 19:02
Doktorlara ilave emekli aylığı hangi halde ödenmeyecek?

Daha önce Sağlık Hizmetleri Sınıfında görev yapan tabip veya diş tabipleri emekli olduklarında sadece ünvanları, göstergeleri, ek göstergeleri vb. gibi unsurlar esas alınarak emekli aylığı alabiliyorlardı.

Bugün için, 30 hizmet yılını tamamlamış ¼ intibakı, 3600 ek göstergesi olan doktorların emekli aylıkları 3438TL. , Emekli ikramiyeleri 123936 TL. dir. Ocak 2019 da bu tutar artacaktır.

Ancak, 03/08/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7146 sayılı Kanunla yapılan bir ilave hüküm ile Tabip veya Diş Tabibi kadro ve pozisyonları esas alınmak şartı ile emekli olanlara büyük bir iyileştirme yapılmış ve aylık tutarları yükseltilmiştir.

Yapılan bu iyileştirme 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa eklenmiş olan Ek Madde 84 hükmü ile sağlanmıştır.

İlgili hüküm şu şekildedir:

"EK MADDE 84- Bu Kanuna göre tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara (17.000) gösterge rakamının, uzman olmayanlara (13.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılır.

Birinci fıkra kapsamında yapılacak ödeme, ölenlerin mülga 67 nci maddede belirtilen aylığa müstahak dul ve yetimlerine mülga 68 inci maddede belirtilen oranlar üzerinden ödenir.

Bu madde kapsamında yapılacak ilave ödeme tutarları, ödemeyi izleyen iki ay içinde faturası karşılığında Hazineden tahsil edilir.

Bu madde uyarınca verilecek ilave ödeme, 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesi uyarınca yapılacak ek ödemenin matrahına dahil edilmez.

Bu madde kapsamında ilave ödemeden yararlanacaklardan, sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanların ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren kesilir. Bu ödemeden yararlanma şartlarını kaybedenler en geç bir ay içinde durumu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdürler. Zamanında bildirimde bulunmayanlara yapılan ödemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Bu fıkra uyarınca ilave ödemeleri kesilenlerin, çalışmalarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilave ödemeleri, çalışmalarının sona erdiği tarihi takip eden ay başından itibaren yeniden ödenmeye başlanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönem için geçmişe dönük herhangi bir ödeme yapılmaz."

Bu maddenin içeriğine göre;

Sadece 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlardan emekli olduklarında ünvanlarının Tabip veya Diş Tabibi olması şartı ile;

- Emekli aylığı,

- Malullük aylığı,

- Vazife malullüğü aylığı,

Bağlanmış olması ve bu aylıkları ile birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanmamış olmaları gerekiyor.

Ayrıca, bunlardan kendi içerisinde de bir ayrıştırma yapılmış olup;

- Tabip veya Diş Tabiplerinden ilgili mevzuatlarına göre uzman olanların emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylıkları ile birlikte 17000;

- Uzman olmayanlara ise 13000;

gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar ilave ödeme olarak her ay aylıkları ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecektir.

Bu ödemeler vefat halinde hak sahiplerine de intibak etmektedir.

Bu ödemenin yapılabilmesi için yine maddede bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

- Sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar bu ödemeyi alamayacaklardır. Yani emekli olduktan sonra emekli aylığı kesilmemiş olsa dahi kısa vadeli sigorta kollarına (iş kazası , meslek hastalığına) tabi çalışma olduğunda bu ödemeler kişilere ödenmeyecektir. Burada özel sektör veya resmi sektör ayrımı bulunmamaktadır.

- Emekli olduktan sonra SGK. sistemine dahil çalışmaya başladıklarında ödeme yapılmayacaktır, Yani uzun vadeli sigorta kollarına tabi bir çalışma olduğunda bu ödemeden yararlanamayacaklardır.

Aylıklarla birlikte yapılacak bu ödemelerin bugünkü tutarı;

17000 x 0,11794 = 2.005 TL.

13000 x 0,11794 = 1.534 TL.

2019 yılında bu tutarlar yeni katsayıya göre artacaktır.

Bu ilave ödeme sadece emekli aylıkları ilgilendiren bir ödeme tutarıdır. Emekli ikramiyesine bir katkısı bulunmaz.

Tabip ve Diş Tabiplerinden emekli olanlar 1 Ocak 2019 yılından itibaren, daha sonra emekli olacaklar da emekli oldukları tarihten itibaren bu ilave ödemelerini aylıkları ile birlikte alacabileceklerdir.

Kısa genel değerlendirme:

Yapılan bu değişiklik yapmış oldukları hizmetler karşılığı olması gereken bir düzenlemedir. Sadece mesleklerinde en üst seviyesine, yani tam anlamıyla tecrübe kazanmış kişilerin, erken emekli olmalarına da yol açabileceği değerlendirilmektedir. Ancak, emekli olduktan sonra gerek kendi işyerinde, gerekse bir işverene tabi olarak çalışma halinde bu tutarları almaktan vazgeçip bu tercihlerini de çalıştıkları sürece Sosyal Güvenlik Kurumundan ödenen aylıklardan daha fazla aylık alma durumlarında kullanabilecek tabip veya diş tabipleri de olacaktır.

Ayrıca, doktorlar için yapılan bu iyileştirmenin yerinde olduğu değerlendirilmekte, ancak gündemde olan ek gösterge rakamlarının artırılmasına dair düzenlemelerin bir an önce yapılması ve bmun da toplu olarak bir defada çıkacak bir kanunla yapılması yüksek bir beklenti oluşturmuş durumdadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber