Sendikal faaliyetle ilgili olmayan basın açıklaması için disiplin cezası verilebilir mi?

Danıştay; Sendikacının basın açıklaması "Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek" kapsamına girmez.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ocak 2019 11:01, Son Güncelleme : 10 Ocak 2019 14:17
Sendikal faaliyetle ilgili olmayan basın açıklaması için disiplin cezası verilebilir mi?

Çanakkale'de yaşanan olayda bir PTT personeline basına açıklama yaptığı gerekçesiyle Kınama cezası verilmiştir. İdare mahkemesi, sendikal faaliyet kapsamında olmayan bir konuda, yetkisi olmadığı halde basına demeç verildiği için, cezanın iptali istemini reddetmiştir.

Danıştay 12. Dairesi 2016/76 nolu kararında; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Eğitim Sen'le ilgili 2003 tarihli kararına atıfta bulunularak, yapılan açıklamanın "yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek" fiili kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtmiştir.

Danıştay yapılan açıklamayı, sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtip, disiplin suçu teşkil etmeyen bu fiil nedeniyle davacıya disiplin cezası verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır, demiştir.

İşte Danıştay kararı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber