Sınıftan öğrenci çağrılması nasıl yapılmalıdır?

Hileyle sınıftan öğrenci çağrılabileceği, çağrılan öğrencilerin okul dışına çıkabileceği, taciz edileceği veya şiddet göreceği endişesini gidermek, olası yasal ve vicdani sorunların önüne geçinilebilmesi için öğrenciyi kimin çağırdığını neden çağırdığının bilinmesi açısından Rehberlik Servisi Görüşme Çağrı Formu ve İdare/idareci Çağrı Formu ile öğrenci çağrılması karar altına alınmalıdır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2019 16:02, Son Güncelleme : 07 Şubat 2019 10:01
Sınıftan öğrenci çağrılması nasıl yapılmalıdır?

Zaman zaman ders esnasında nöbetçi öğrenci aracılığıyla veya başka birisiyle sınıflardan idareye-rehberlik servisine öğrenci çağrılmaktadır.

ÖĞRENCİYİ, REHBERLİK SERVİSİ DERS SAATİ İÇİNDE ÇAĞIRABİLİR

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin "Rehberlik öğretmeninin görevleri" başlıklı 34. maddesi 1. fırkası (g) bendinde; "g) Rehberlik hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan durumlarda bireysel veya grupla psikolojik danışma ve görüşme yapmak üzere öğrenciyi ders saati içerisinde rehberlik servisine davet eder. Görüşme içeriğinin gizliliğini koruyarak görüşülecek öğrencinin yalnızca adını ve görüşme saatini eğitim kurumu idaresine bildirir." hükümleri bulunmaktadır.

NÖBETÇİ ÖĞRENCİ KİMDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğrencilerin nöbet hizmetleri" başlıklı 77. maddesinde ise ; "(1) Küçük yaşlardan itibaren görev ve sorumluluk duygularını geliştirmek, okulun yönetim işlerinde görev almalarını sağlamak amacıyla ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencileri, okul yerleşim alanı içinde nöbet görevlerini yürütürler.

(2) Yatılı bölge ortaokullarında, yemekhane ve yatakhane nöbeti tutulur. Nöbetle ilgili görev ve sorumluluklar, okul yönetimince yazılı olarak belirlenir ve nöbetçi öğrencilere duyurulur.

(3) Nöbetçi öğrenci kendi devresinde, ders saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutar.

(4) Nöbetçi öğrenciye nöbet görevi dışında özel hizmetler yaptırılamaz." hükümleri bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğrenci nöbetleri" başlıklı 33. maddesinde ise; "(1) Öğrencilerin görev ve sorumluluk bilincini geliştirmek, okulun yönetim işlerine yardımcı olmalarını sağlamak amacıyla öğrencilere nöbet görevi verilir. Ancak öğrencilere personelin yapması gereken, bedeni çalışmayı gerektiren, eğitim ve öğretimle ilgisi bulunmayan görevler verilemez. Nöbet yerleri, nöbet günleri, nöbetin başlama ve bitiş saatleriyle nöbetçi öğrencilerin görevleri okul yönetimince belirlenerek duyurulur.

(2) Nöbetçi öğrenciler, nöbetçi öğretmene, nöbetçi müdür yardımcısına veya okul müdürüne bilgi vermek şartıyla yazılı ve uygulamalı sınava girerler. Öğrencilerin nöbet tuttuğu günler devamsızlıktan sayılmaz. Pansiyonlu okullarda yarıyıl ve yaz tatili dışındaki hafta sonu ve diğer tatil günlerinde de nöbet görevi verilebilir." hükümleri bulunmaktadır.

SINIFTAN ÖĞRENCİ ÇAĞRILMASI NASIL YAPILMALIDIR?

Nöbetçi öğrenciler aracılığı ile bazen sözlü bazen de sadece kimin çağırdığının yazılı olduğu küçük kağıt pusulalarla öğrenciler çağrılmaktadır.

Öncelikle öğretmenler kurulunda bu konu görüşülmeli ve kararlar alınmalıdır. Bazı durumlarda hileyle sınıftan öğrenci çağrılabileceği, çağrılan öğrencilerin okul dışına çıkabileceği, taciz edileceği veya şiddet göreceği endişesini gidermek olası yasal ve vicdani sorunların önüne geçinilebilmesi için öğrenciyi kimin çağırdığını neden çağırdığının bilinmesi açısından Rehberlik Servisi Görüşme Çağrı Formu ve İdare/idareci Çağrı Formu ile öğrenci çağrılması karar altına alınmalıdır.

SINIFTAKİ ÖĞRETMEN, İDAREDEN VEYA REHBERLİK SERVİSİNDEN ÖĞRENCİ ÇAĞRILDIĞINDA NE YAPMALIDIR?

Rehberlik Servisi Görüşme Çağrı Formu ve İdare/idareci Çağrı Formu ile öğrenci çağrılmalı ve bu formlar imzalanmalıdır.

Sınıftaki öğretmende bu formlar olmadan öğrenciyi dışarıya çıkartmamalıdır. Öğretmen teslim adlığı formu dosyasında muhafaza etmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber