İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Adalet Bakanı: Hakim/savcı yardımcılığı sistemi geliyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı. Bakan Gül 'Hakim/savcı yardımcılığı sistemi gelecek. Türk hukukuna ilk kez dahil edilecek olan bir sistem. Biz şunu getiriyoruz; fakülteden mezun olan adaylar belli bir dönem hakim/savcı nezaretinde yapılan işlemleri izleyecek. 'Nasıl karar verilir, nasıl işlem yapılır' bunu görecek' diye konuştu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Aralık 2018 10:22, Son Güncelleme : 30 Aralık 2018 12:14
Adalet Bakanı: Hakim/savcı yardımcılığı sistemi geliyor

YEREL SEÇİMLER

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye adayı olarak Binali Yıldırım'ın gösterilmesini şu sözlerle yorumladı:

Binali bey, İstanbul aşığı birisi. Ankara'da işi bitince ilk fırsatta İstanbul'a gelip şehrin sorunlarıyla ilgilenen, canla başla çalışan birisi. İstanbul'a Avrasya Tüneli'nden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kadar birçok projeyle katkı sağlamış biri. Adaylığının İstanbul için büyük bir fırsat olacağını düşünüyorum, 'İstanbul için hayırlı olsun' diyorum.

Binali bey, yapısı itibariyle en sıkıntılı dönemlerde bile olaylara çok realist bir şekilde bakıp icabında işin mizah boyutunda da yaklaşarak her türlü zorluğun altından kalkabilecek bir siyasetçi.

Bakan Gül, Hakan Çelik'in gündeme dair sorularına özetle şu yanıtları verdi:

"GÜVEN VEREN ADALET ÖNGÖRÜLEBİLİR"

2019 yılının hem hukuk devletinin daha da gelişmesi hem de demokratikleşme konusundaki engelleri aşacağımız bir yıl olmasını diliyoruz. BU konuda hükümetimiz de yoğun çalışmaları var. FETÖ'nün bu yapıya verdiği zararları da atlamamak lazım. Güven veren adalet öngörülebilir.

FETÖ'NÜN İADE SÜRECİ

15 Temmuz öncesi ve sonrası iade talepleri iletildi. Çeşitli birçok görüşme yapıldı, bir ilerleme kaydedilemedi ama bu talep tamamen reddedilmiş de değil. Bize başvurumuzun reddedildiği yönünde herhangi bir yazı gelmedi. Biz, FETÖ ile ilgili elde ettiğimiz delilleri Amerika'ya gönderiyoruz. Konuyla alakalı Amerika'da da açılmış bir idari soruşturma var. Onlar da incelemelerde bulunuyorlar ve önümüzdeki ay Türkiye'ye Amerika'dan savcılar gelecek. Kendileriyle adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız olacak. Biz umuyor ve inanıyoruz ki Amerika hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirecek ve bu terör örgütünün elebaşını bize iade edecek. İnşallah 2019'da Amerika bu talebimizi yerine getirecektir. Olması gereken de budur.

FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI

Bu örgütle ilgisi olan herkesi tasfiye ettik. Bu örgüt, kripto bir örgüt. Örgütün bu özelliği nedeniyle biz herkesi temizledik diye bir rehavete kapılamayız.

E-TEBLİGAT ÇALIŞMALARI

Vatandaş olarak e-tebligat talep edilebilecek.

YARGI REFORMU

Ana meselemiz niteliği artırmak. Hukuk fakültelerinin sayısı azaltılmalı.

HAKİM/SAVCI YARDIMCILIĞI SİSTEMİ GELİYOR

Hakim/savcı yardımcılığı sistemi gelecek. Türk hukukuna ilk kez dahil edilecek olan bir sistem. Biz şunu getiriyoruz; fakülteden mezun olan adaylar belli bir dönem hakim/savcı nezaretinde yapılan işlemleri izleyecek. 'Nasıl karar verilir, nasıl işlem yapılır' bunu görecek. Kürsünün bir yanında durarak hakim/savcı nezaretinde yapılan işlemleri görerek pratik yapacak. Sonrasında bir sınava tabi tutulacak. Geçerse cüppeyi giyip kürsüye hakim oalrak çıkabilecek. Kazanamazsa hakim yardımcısı olarak devam edecek.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Türkiye bu süreci başından itibaren büyük bir titizlikle takip etti ve takibini sürdürdü. Bu konuda Cumhurbaşkanımız her platformda, diplomatik alanlarda bu konuyu gündeme getirdi. Tüm delilleriyle, gerçekleriyle oalyın ne olduğunu söyledi. Öyle oldu ki üstü örtülecek, 'Allah bilir kimin üzerine fatura edilecek bu mesele' konusunda ne olduğu Suud taraflarınca da artık inkar edilmeden Türkiye'nin bu karar tutumuyla, başarılı süreciyle herkes olayın ne olduğunu yavaş yavaş anladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber