İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2018 altın yılı oldu

Yatırımcının her daim ilgi gösterdiği altın, 2018'de de yüzleri güldürdü. Seneye 158 liradan başlayan vatandaşın güvenli limanı, dolar kurunun etkisiyle rekor üzerine rekor kırarken, yatırımcısına yüzde 37 kazandırdı. Altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, çeyrek görünümlü gram altın da ilgi odağı oldu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Aralık 2018 13:30, Son Güncelleme : 31 Aralık 2018 17:29
2018 altın yılı oldu

Türkiye'de yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan gram altın, 2018'de de yüzleri güldürdü. Ayşe Teyze'nin de güvenli liman olarak gördüğü altın kazandırdı. Bu yıla 158 lira seviyesinde başlayan altının gram fiyatı, dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle rekor üzerine rekor kırdı. Şu günlerde 216 lira seviyelerinde olan altının gram fiyatı, sene başından bu yana yatırımcısına yüzde 37 kazandırdı. Altın ile ilgili 2018'e ilişkin tüm yaşananları sizin için derledik.

2018'İN DE YILDIZI OLDU
2018'in en çok konuşulan konuları arasına girmeyi başaran altın fiyatları düğün yapacak aileler tarafından da yakından takip edildi. Çeyrek altın 27 Ağustos'ta 412 lira ile tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Altın fiyatlarındaki bu yükselişler özellikle yaz aylarına düğün mevsimine gelmesi vatandaşı çeyrek görünümlü gram altına yöneltti. Daha uygun fiyatlı olan gram altının yıldızı bir kez daha parladı. Altın sadece yatırım amaçlı kullanılmıyor. Fiyatının yükseldiği dönemde Türkiye genelinde talep de bir miktar düşüş olsa da, düğünlere altın götürmeyi ihmal etmedik. Yani vatandaş için altın geleneksel takı unsuru olmayı yine sürdürdü. Bu yıla bin 320 dolarla başlayan altının ons fiyatı ise, bin 280 seviyelerinde hareket ediyor.

2019 YATIRIMI İÇİN POZİTİF OLACAK
GCM Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, küresel risklerin artmasıyla birlikte altının son dönemde öne çıktığını belirterek, altının şu anda iyi bir konumda olduğunu ve 2018i iyi geçirdiğini söyledi. Bu eğilim devam ederse 2019'un altın için pozitif bir yıl olacağına işaret eden Erkan, "Altının güvenli liman özelliği hatırlandığına ve hala altını yukarı yönlü getiren üst başlıklar aktif olmaya devam ettiğine göre, yeni yılda da pozitif olabilir" ifadelerini kullandı.

GÜVENLİ LİMAN HATIRLANDI
2018'den 2019'a taşınan bazı başlıklar olacağını söyleyen Erkan, piyasaların takip edeceği konuları şöyle sıraladı: "En başında Trump'ın getirmiş olduğu piyasa belirsizliği işin merkezinde olacak. Yatırımcı doğal olarak bu risklerden korunmayı tercih ediyor. Altında bu bağlamda öne çıktı. Bu başlıkları izleyeceğiz. Ticaret savaşları, Fed- Trump kavgası, Amerikan siyaseti, Avrupa'daki politik korumu, Brexit konusu, küresel ekonomi ne kadar yavaşlayacak? Dünyanın değişik yerlerinde jeopolitik riskler konuşulacak. Daha çok altın için risk olgusu takip edilecek. Altının güvenli liman özelliği hatırlandı. Altının onsunda ise bin 200 doların üstü konuşulabilir."

YENİ YILDA DA TALEBİ ARTAR

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul , piyasadaki gelişmeler hakkında şu bilgileri veriyor: "Türkiye genelinde altın fiyatlarının artmasından dolayı talepte yüzde 20 düşüş olsa da Güneydoğu Anadolu'da ve Doğu'da bu hissedilmiyor. Burada genelde 22 ayar altın tercih ediliyor. Gram altın bölgede çok revaçta değil. Müşterilere yatırım amaçlı gram altın almalarını biz de öneriyoruz. Düğünlerde daha çok çeyrek takılıyor, ama gram çeyrekler de tercih ediliyor. 2018'de olduğu gibi 2019'da altın yine önemini koruyacak."
UCUZLUĞA DA ALDANMAYIN!

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte her dönem olduğu gibi bu yılda kalpazanlar yine iş başındaydı. Özellikle düğün sezonunun açıldığı aylarda sahte altın şikayetleri de artmaya başladı. Dolandırıcılığın en çok internet üzerinden yapıldığı anlaşıldı. Kuyumcular, altın alırken ayarına, fiyatına bakıp dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunuyor. Dolandırıcılar, sahte olanları kuyumculara bile satmayı başarıyor. Kalpazanlar, kalabalık saatleri fırsat bilip kuyumcuyla sohbet etmeye ve dalgın anını yakalamaya çalışıyor. Uzmanlar, bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kuyumcudan alışveriş yapılmasını tavsiye ediyor.

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber