CHP'li Özel'den Yıldırım'a 'istifa' sorusu

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı görevinden istifa etmeden AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan edilen Binali Yıldırım'ın Anayasa'nın 94. maddesini çiğnediğini belirterek, soru önergesi verdi. Özel, "Bu soru önergesindeki sorulara yanıt vermek yerine, derhal istifa ederek fiili anayasa ihlaline son vermeyi ve demokrasi tarihine sürdüğünüz kara lekeyi sonlandırmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu

Kaynak : Sözcü
Haber Giriş : 01 Ocak 2019 13:28, Son Güncelleme : 01 Ocak 2019 14:10
CHP'li Özel'den Yıldırım'a 'istifa' sorusu

PARTİ FAALİYETİNE KATILDI

Özel, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde "Bilindiği üzere Anayasa'nın 94'üncü maddesinin 6'ncı fıkrası, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları, siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, meclis tartışmalarına katılamazlar, Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar' hükmünü içermektedir" bilgisini hatırlattı.

İL BİNASINDA TOPLANTI

Özel, "29 Aralık 2018 günü İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılan '31 Mart Yerel Seçimleri AK Parti İstanbul Belediye Başkan Adayları Tanıtım Programı'na katılarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığınız ilan edildi. Yine 30 Aralık 2018 günü Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Teşkilatı'nın toplantısına katıldınız" ifadesini kullandı.

DEMOKRASİ TARİHİNE KARA LEKE

Özel, şu soruları yöneltti: "29 Aralık ve 30 Aralık günü katıldığınız toplantılar parti faaliyeti olduğuna göre ve 29 Aralık günü belediye başkan adaylığınız açıklandığına göre, bu iki toplantıya katılmanız, Anayasa'nın 94'üncü maddesini çiğnemek değil midir? Seçimlerin eşit, adil ve şeffaf bir şekilde yapılması ilkesine karşın, Meclis Başkanlığı unvanını ve bu makamın getirdiği olanakları kullanarak, bir yerel seçim yarışına katılmak, bu ilkeyle bağdaşmakta mıdır? TBMM Başkanlığı öncesi yürüttüğünüz Başbakanlık görevini tamamlarken, 'Koltuk elimde kaldı' ifadesini kullanmıştınız.

Meclis Başkanlığı koltuğu elinizden gitmesin diye mi böyle bir tavır içindesiniz? Bu soru önergesindeki sorulara yanıt vermek yerine, derhal istifa ederek fiili anayasa ihlaline son vermeyi ve demokrasi tarihine sürdüğünüz kara lekeyi sonlandırmayı düşünüyor musunuz?"

Veli TOPRAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber