CHP Başkan Yardımcısının, poşet hesabı doğru mu?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, poşetlerin 45 milyar satılacağını öngörerek, Çevre Bakanlığının kasasına 6,5 milyar TL gireceğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ocak 2019 11:21, Son Güncelleme : 10 Ocak 2019 11:47
CHP Başkan Yardımcısının, poşet hesabı doğru mu?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, ücretli poşet uygulamasından yıllık yaklaşık 6.5 milyar liralık bir gelir elde edileceğini söyledi. Karaca, "Bu 25 kuruştan satılan poşetin 15 kuruşu genel bütçeye yani hazineye yani Saray'ın bütçesine aktarılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2019 bütçesi 2.5 milyar lira. Yani Bakanlığın bütçesinin 3 katı oranında bir gelir elde edilecek" dedi.

Karaca, bu hesabı yılda 45 milyar adet poşet satılacağını öngörerek yapmaktadır.

Oysaki Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı rakam 30 milyar adet poşettir.

Ücretli poşet uygulaması sonrasında poşet kullanım oranı %70 azalmıştır. Yani 2019 yılında satılabilecek poşet sayısı 9 milyardır.

9 milyar poşet satılması varsayımına göre, 0,15 kuruş ile çarptığımızda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine girecek gelir 1.350 milyon TL'dir.

Diğer taraftan ücretli poşet uygulaması şuan için sadece market ve mağazalarda geçerli olup, diğer sektörlerde ücretli poşet uygulaması bulunmamaktadır. Dolaysıyla 9 milyar adetlik bir poşet satışının olması da beklenmemelidir.

Ayrıca bu para çevrenin korunmasına yönelik harcamalara kullanılacaktır, parti yöneticilerinin abartılı ve doğru olmayan rakamları yerine, elde edilecek gelirin çevreye haracnıp harcanmadığını denetlemesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber