FETÖ yalanlarıyla Correctiv kumpas

Almanya'da kaçak Can Dündar'ın kara propaganda sitesini destekleyen sözde 'yalan haber karşıtı' Correctiv, sadece FETÖ yalanlarına dayanan yeni bir kumpas projesini AB'ye taşıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Ocak 2019 09:11, Son Güncelleme : 15 Ocak 2019 09:13
FETÖ yalanlarıyla Correctiv kumpas

Almanya'nın sözde 'bağımsız gazetecilik' ve 'yalan haberle mücadele' girişimi Correctiv, açıkladığı ilkelerin aksine, Türkiye'ye karşı yalan haberlere dayalı kara propaganda projeleri yürütüyor. Başına getirildiği Cumhuriyet gazetesini 'MİT kumpası' için kullanan ve Almanya'ya sığınan firari Can Dündar'ın kurduğu ozguruz.org internet sitesinin ortağı olan Correctiv, sadece FETÖ'cülerin yalanlarına dayalı yeni bir proje hazırladı.

Alman devlet kanalı ZDF, Fransız Le Monde, İspanyol El Pais ve İsrailli Haaretz'in de aralarında bulunduğu yayın organlarından isimlere hazırlatılan rapor, MİT'in FETÖ'nün üst düzey firari sanıklarını yurt dışından getirme operasyonlarını 'adam kaçırma' olarak değerlendiriyor.

MİT'in terör örgütü üyelerini, bulundukları ülkelerin siyasi ve istihbarat makamlarının işbirliği ile yakalayarak Türkiye'ye getirdiği 'açık kaynaklardan' dahi doğrulanacak bir bilgi olmasına rağmen; sözde raporda 'kaçırma' ve 'kaçırma girişimi' ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti. Correctiv, raporuna 'gerçeklik' görüntüsü vermek için Türkiye'den bazı ülkelere gidip gelen özel jet uçaklarının kuyruk numaralarını da yayınlayarak, bu uçakların MİT görevinde kullanıldığını öne sürdü. Raporda, FETÖ üyeleri tarafından sosyal medyada kara propaganda olarak yayılan 'yakınlarının kaybolduğu' iddiaları da eklendi.

TEK KANIT FETÖ İDDİALARI

Raporda bu iddiaları güçlendirecek bir kanıt yer almazken, sadece 'Ali' ve 'Tolga' kod adları ile 'Süheyl Özçelik' adıyla konuşan üç kişinin ifadelerine yer verildi. Bu kişiler, FETÖ mensubu olduklarını, Türkiye dışında yaşarken kaçırıldıklarını ve Ankara'da işkence gördüklerini öne sürdüler. Ancak bu kişilerin 'nasıl kurtulduğu' ve işkence raporları veya izleri olup olmadığı, yeniden yurt dışına nasıl çıkabildiklerine dair herhangi bir bilgiye yer verilmedi. Aksine, FETÖ'cülerin tanıklığı, Türkiye'den İsveç'e kaçan diğer FETÖ'clerin Türkiye karşıtı kara propaganda için kurduğu Stockholm Özgürlük Merkezi gibi kurumlara 'doğrulatılmaya' çalışıldı.

GÖRÜŞ VERENLER DE FETÖ'CÜ

Görüş ve değerlendirmeleri alınan diğer isimler ise FETÖ tarafından desteklenen Kosova ve Makedonya gibi ülkelerdeki Türkiye düşmanı muhalif milletvekilleri...

Adını İngilizce 'doğru' anlamına gelen 'correct'ten alan Alman kuruluş, sadece tek taraflı FETÖ iddialarına dayalı raporunu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği'ne sunacağını açıkladı.

MİT operasyonları rahatsız etti

MİT, 15 Temmuz ihanetinin ardından 18 ülkeden 80 FETÖ'cüyü Türkiye'ye getirdi. Bunlar arasında, Pakistan'dan FETÖ okullarının müdürü Mesut Kaçmaz ile Endonezya'dan FETÖ'nün Kaynak Holding temsilcisi ve örgütün bu ülkedeki yapılanmasının sorumlularından Hakan İslamoğlu ile İsmet Özçelik, Turgay Karaman ve İhsan Aslan; Kosova'da Uğur Teksoy; örgütün 'Myanmar İmamı' ve okullarının yöneticisi M. Furkan Sökmen; Azerbaycan'da İsa Özdemir, Ukrayna'da Salih Zeki Yiğit de bulunuyor.

PARA KAYNAĞI SOROS VE ALMANYA

Correctiv'in kurucusu Alman gazeteci David Schraven'in açıkladığı 'ilkeler', kurumun ilişkileri ve işleri ile çelişkili. Schraven, 'sadece bağımsız vakıflardan ve kişilerden bağış aldığını' öne sürüyor. Ancak bağış yapanlar arasında ünlü para spekülatörü George Soros'un Açık Toplum Vakfı da bulunuyor. Diğer büyük bağışçılar ise Deutsche Bank, Alman devlet kanalları RTL ve ZDF, Alman Konrad Adenauer Vakfı...

Öncemli finansörlerden biri de Erich Brost Vakfı. Brost, BBC'de çalışırken 2. Dünya Savaşı sonrası Berlin'e dönen ve İngiliz işgal gücünün kurduğu gazetelerin başına geçen; daha sonra da bugünkü resmi Alman Basın Ajansı (DPA) olan Alman Haber Servisi'ni kuran isim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber